După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 26 august 2019

Peter Costea 🔴 O Europă în derivă?


Zilele acestea a avut lor summitul marilor puteri la Bearitz, în Franța. Gândul persistent care i-a preocupat pe liderii marilor puteri a fost aparenta deteriorare a economiei globale. Semne în acest sens apar pe ambele maluri ale Atlanticului și sunt tot mai frecvente. În America au fost publicate date săptămâna trecută conform cărora în 2018 și 2019 Administrația Trump a creat cu 500.000 de locuri de muncă mai puține decât s-a presupus până acum.

În Europa, dobânzile au devenit negative în Danemarca, Germania și Franța. În Danemarca, de exemplu, un împrumut bancar pentru a cumpăra o casă are o rata negativă de dobândă. Dacă o familie împrumută 100.000 de euro pentru achiziționarea casei, după 5 ani plătește înapoi 99.000 de euro, nici măcar suma împrumutată.

Care e cauza principală a acestei anomalii și ce înseamnă ea? Băncile occidentale dețin sume enorme de bani pe care nu au unde să le investească. Este, deci, mai profitabil și sigur, într-un fel, să nu ia dobânzi pe sumele care le dau în împrumut decât să riște pierderea banilor. Economiștii sunt preocupați și ne spun că pe orizont se reliefează o nouă criză economică mondială.

În acest context, economiștii se întreabă de ce Uniunea Europeana nu mai e capabilă să stimuleze economia globală pentru a preveni o nouă recesiune și așteaptă ca SUA și China să o facă. După cum se știe, însă, SUA și China derulează un război comercial fără semne că ar putea înceta.
În mai, anul acesta, Wolfgang Streeck, Director Emerit al prestigiosului Max Plan Institute din Cologne a publicat un eseu mult diseminat în Europa, cu titlul îngrijorător The EU is a Doomed Empire ("Europa e un imperiu sortit pieririi"). În opinia lui, Europa e în declin economic, demografic, politic și social din care e îndoielnic, spune el, că își va putea reveni. Europa nu mai influențează lumea, nici la nivel economic, politic, ori militar. Articolul: www.mondediplo.com

Din nefericire, jumătate de secol de hedonism a dus Europa în situația în care sa află ea astăzi. Dacă Europa e „sortită pieririi” din punct de vedere economic ori politic, ea încă influențează restul lumii privind degradarea valorilor. Produsul principal pe care Europa îl exportă la ora actuala în restul lumii este hedonismul, imoralitatea și o viziune și perspectivă nihilistă a societății.

Pe parcursul campaniei europarlamentare am afirmat deseori că Europa e în declin, deoarece a ignorat factorul uman. Nu a fost atentă și a îngăduit bunăstării economice să distrugă valorile și să șubrezească ființa umană. Uniunea Europeană trebuie să investească în ființa umană și reabilitarea ei valorică și morală, fără de care e îndoielnic că își va reveni economic, politic ori să-și păstreze influența în lume. Mai puțin de 10% din populația lumii e formată din europeni, un procent care în 2050 va fi de doar 7%. Reabilitarea valorică impune renașterea morală a continentului nostru.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.