După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 5 august 2019

Cei ce vor mai mult (iubirea de bani)

1 Timotei 6:9-10 –> Cei care vor să se îmbogățească, dimpotrivă, cad în ispită, în capcană și în multe pofte nesăbuite și dăunătoare, care-i afundă pe oameni în ruină și pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, iar unii, care au tânjit după ea, s-au rătăcit, îndepărtându-se de credință și s-au străpuns singuri cu multe dureri.
Un prim lucru pe care îl observăm în ceea ce Pavel îi scrie lui Timotei este acela că cei care s-au rătăcit din cauza iubirii de bani erau creștini, erau urmași ai lui Cristos, dar au ales să întoarcă spatele Domnului pentru lucrurile acestei lumi.
Astăzi, avem nu puține astfel de cazuri, iar cei care au făcut asta sunt acum într-o mare înșelare deoarece îl slujesc pe Satan în timp ce continuă să susțină că Îl urmează pe Cristos.
Acum, este clar că aceste versete se referă la cei care au căutat să se îmbogățească, adică să ajungă bogați, dar Domnul mi-a revelat că această avertizare se aplică oricui dorește ceva mai mult decât are având la bază pofta.
Dacă mergem la baza verbului ”a (se) îmbogăți”, ce înseamnă asta? A obține o mare avuție, dar și a obține ceva mai mult decât ai. Odată ce tu obții ceva mai mult decât aveai înainte, tehnic vorbind, te-ai îmbogățit, nu? Acum ai mai mult decât aveai înainte. În versetul anterior (1 Timotei 6:8) spune că dacă avem hrană și îmbrăcăminte (lit. învelitori – termen care în greacă poate avea și sensul de adăpost) acestea ne vor fi de ajuns. Deci, dacă Dumnezeu ne-a dat mai mult decât atât, suntem bogați. Și dacă tu vrei și mai mult decât surplusul pe care deja ți l-a dat Dumnezeu, atunci dorința ta este spre îmbogățire.
De exemplu, ei nu sunt mulțumiți cu mașina pe care o au. Vor una mai modernă, mai puternică, mai nouă, mai scumpă, nu pentru că au nevoie de așa ceva, ci din cauza poftei și pentru că vor să ia ochii lumii și să își etaleze succesul. Aceeași idee se aplică și în cazul caselor și a oricărui alt lucru.
Scriptura spune despre acești oameni care vor mai mult că ei cad în ispită, în capcană și în multe pofte nesăbuite și dăunătoare care-i afundă în ruină și pierzare. De ce? Pentru că asta au ales.
De ce cad în ispită? Pentru că au ales să se supună ei și au ales să se supună poftei. Iacov 1:14 spune că fiecare este ispitit când este atras de propria lui poftă și momit. Vedeți ce i-a atras? Pofta! Iar ei au ales să se supună poftei și, implicit, se află în păcat. Mai departe, cad în capcană. În ce capcană? În capcana diavolului care acum i-a dus în păcat și cât timp nu se pocăiesc de păcatele lor și nu renunță ele, și-au pierdut mântuirea și au fost șterși din Cartea Vieții (dacă au fost vreodată scriși în ea). Dar de ce au ajuns în capcana diavolului? Pentru că așa au ales. Ei au ales să se supună poftei. Cum sunt aceste pofte cărora li s-au supus ei? Nesăbuite și dăunătoare. Sunt dăunătoare pentru că supunându-se lor și-au pierdut viața veșnică. De ce îi afundă în ruină și pierzare? Din nou, pentru că și-au pierdut viața veșnică. Cea mai mare ruină e să-ți pierzi viața veșnică. Dar mânia lui Dumnezeu se poate manifesta și prin ruina și pierzarea posesiunilor după care au poftit.
Cuvântul grecesc folosit în 1 Timotei 6:9 pentru ”a se îmbogăți” este ”plouteo” (pronunție: pluteo) care, pe lângă faptul evident că înseamnă ”a deveni bogat”, mai înseamnă și ”a abunda în.” Astfel, acești oameni nu sunt mulțumiți că au toate nevoile de bază acoperite, nu sunt mulțumiți că au chiar și surplus, ci vor să abunde de lucruri materiale.
Mai departe, 1 Timotei 6:10 spune că iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor și că cei ce au tânjit după ea, s-au rătăcit, îndepărtându-se de credință și s-au străpuns singuri cu multe dureri. În limba greacă cuvântul folosit pentru ”iubire de bani” este ”philarguria” (pronunție: filarguria) care mai înseamnă și ”avariție”, precum și ”lăcomie” sau ”poftă puternică.” Iubirea de bani nu se manifestă doar prin dorința de a avea banul în sine, ci prin dorința de a avea posesiuni, cât mai frumoase, cât mai bune, cât mai scumpe. Din păcate, sunt mulți care se consideră urmași ai lui Cristos, dar a căror inimă aleargă după astfel de lucruri pământești. Acești oameni trăiesc în păcat și și-au pierdut mântuirea dacă au avut-o vreodată. Cuvântul spune despre ei că s-au străpuns cu multe dureri. Principala durere care planează asupra lor este durerea păcatului în care se află.
Apoi, alții au obținut aceste posesiuni prin a se îndatora și acum au mereu pe ei stresul de a achita acea datorie (apropo, datoria e păcat – vezi aici). Alții au obținut acele posesiuni prin înșelarea statului (fie prin taxe, fie prin altceva) sau prin înșelarea companiilor pentru care lucrează și au stresul că oricând pot fi prinși și să plătească scump. Alții poate le-au obținut prin metode care nu sunt considerate a fi ilegale sau poate au strâns banii pe o perioadă mai lungă de timp, dar atât timp cât au făcut-o pe baza poftei și a mândriei, tot în păcat se află. Și probabil că sunt și alte moduri prin care acești oameni s-au străpuns singuri cu multe dureri care nu îmi vin acum în minte. Ei nu se mai află sub domnia lui Cristos, ci sub domnia lui Satan. Iar Satan e un oprimator. Astfel, ei se află sub oprimarea celui rău. Pentru că asta au ales.

Dar asta nu se aplică doar celor care aleargă după mașini, case sau alte lucruri pe care le putem numi palpabile. În ispită, în capcană, în pofte nesăbuite și dăunătoare, în ruină și pierzare ajung și cei care au dorit să ajungă cineva, care nu au fost mulțumiți cu locul de muncă pe care li l-a dat Dumnezeu, ci au vrut să ajungă șefi, au vrut să ajungă faimoși (un exemplu sunt așa-zișii muzicieni creștini care activează în muzica lumii lui Satan), au vrut să aibă o carieră strălucită, au vrut să ajungă cineva în această lume. Și aceștia s-au rătăcit, s-au îndepărtat de credință (dacă au avut-o vreodată) și s-au străpuns singuri cu multe dureri.
Fiți mulțumiți cu ceea ce Dumnezeu v-a dat! Prin asta Îl onorați pe El.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.