de Cătălin Sturza, Facebook
Un articol din Gândul prezintă o serie de mărturii șocante din rețelele de prostituție din România. Fete care sunt drogate, mutilate, bătute, umilite, distruse psihic – pentru a li se induce obediența. Peste 7000 de copiii sunt dispăruți în acest moment în România, conform acestui articol.
Conform unui Raport al Comisiei Europene, cele mai multe persoane traficate în Uniunea Europeană provin din România, iar copiii reprezintă un sfert din persoanele traficate.
Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM), arată că Majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituției și extinderea UE au dus la creșterea traficului de persoane. Leo van Doesburg arată că cele mai multe persoane traficate provin din România.
Un Raport European despre Exploatarea Sexuală și Prostituție arată că legalizarea prostituției în anumite țări (modelul „liberalizării”) duce la creșterea amplorii fenomenului traficului de persoane. Mulți dintre procurorii germani susțin că legalizarea prostituției reduce infracționalitatea doar pe hârtie, în timp ce în realitate face mai dificilă munca de investigație a fenomentului traficului de persoane și a exploatării sexuale.
Înțelegerea prostituției ca simplă „muncă” – așa cum pretind unele ONG-uri inclusiv la noi – contribuie la menținerea femeilor în prostituție; adesea, în condiții de sclavie. Pe când înțelegerea prostituției ca violare a drepturilor omului le protejează pe femei de a ajunge să se prostitueze. Raportul mai recomandă ca bărbații care plătesc pentru servicii sexuale să fie considerați drept parte vinovată.
Jurnalistul Tudor Călin Zarojanu arată că „sunt mai mulți vinovați decât la prima vedere” și că „fără beneficiari, sistemul nu ar exista”. Jurnalistul arată că fetele traficate sunt obligate să întrețină relații sexuale prin teroare, fiind bătute cu bestialitate. «Dacă „fata” e silită să o facă, e imposibil ca un client să nu-și dea seama, chiar dacă ea e semi-drogată.», scrie jurnalistul. Avem de-a face, așadar, cu un sistem „cu mult mai mulți vinovați decât pare la prima vedere”.
Un material de pe portalul Adevărul arată că multe tinere românce ajung sclavele unor astfel de rețelele printr-o metodă cunoscută sub numele „Metoda Loverboy”. Tinerele sunt seduse de interlopi care apoi le păcălesc sau le obligă să se prostitueze. De obicei, este folosit șantajul – este filmat un act sexual sau un viol, iar fata este amenințată că această filmare va fi făcută publică. Fetele sunt apoi „desfăcute” pe piețe din Marea Britanie, Germania, Olanda, Irlanda sau Italia.
O investigație de pe Tolo.ro dezvăluie numele a 10 ofițeri implicați în traficul de fete și de copii. Printre aceștia se numără polițiști, comisari la Garda Financiară, procurori și ofițeri SRI. Articolul arată că rețeaua nu făcea doar exploatarea sexuală a unor fete fără apărare, ci și trafic de persoane, către spațiul UE, la un nivel care constituia un pericol la siguranța națională. Recunoașterea celor 10 de la DIICOT ar fi trebuit să fie doar începutul dosarului ofițerilor, așa cum credea procurorul care-i cerceta, Olga Vrînceanu. Însă investigația a fost brusc stopată.
Ne mirăm, așadar, când citim că polițiștii și procurorii au așteptat la ușă la „casa groazei” din Caracal până la 6 dimineața – dând timp, probabil, complicilor din rețeaua de trafic de ființe umane să acționeze și să o facă dispărută pe Alexandra (sau cadavrul ei). Și când citim că operațiunile de căutare a Alexandrei sunt coordonate de clanuri interople, care îi trimit pe polițiști la adrese greșite. „Alexandra a sunat la statul român și i-a răspuns statul paralel, o combinație letală de grupări mafiote, afaceriști cu bani publici, oameni ai legii umili și limuzine Rolls-Royce de 400.000 de euro care străbat străzi de o sărăcie unde «ia-mă nene» te costă viața”, scrie portalul Libertatea.
Multe dintre victimele acestor rețele sunt copii. Presa a scris despre o rețea din Caracal care a obligat peste 30 de fete să se prostitueze – toate aveau vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Conform organizației franceze pentru drepturile omului Terre des Hommes, un număr de 6.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 si 16 ani sunt traficati în fiecare an din Europa de Est către țări occidentale. Cei mai mulți dintre acești copii provin din România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.