miercuri, 7 august 2019

Cătălin Sturza 🔴 Moartea Alexandrei și Luizei ar putea să fie un prilej să ne trezim. Și să salvăm, poate, niște copii...

Așadar, avocatul familiei Luizei ne spune că familia fetei a primit după dispariția minorei telefoane de la mai multe persoane, de la numere diferite și de la persoane diferite. Mesajele erau diferite – „Fiți liniștiți, fata dvs. a plecat cu o prietenă, o influențează” sau „Stați liniștiți, sunt deja într-o țară în străinătate”. Familia era sfătuită să nu reclame la poliție sau la Parchet, să nu o caute. Știm din alte cazuri asemănătoare că acesta este modul de a opera al traficanților de carne vie.

Mă mai întreb un lucru. Ok, Gheorghe Dincă avea trei telefoane. Ni se spune că abia azi i se „expertizează” telefoanele. Nu sunt sigur ce înseamnă această „expertizare”. Dar cât de greu era să iei, pur și simplu, listele de apeluri din ultimul an de la operatorii de telefonie mobilă? Să vezi cine l-a sunat și pe cine a sunat? Și s-ar fi văzut acolo și dacă el a fost cel care a sunat familiile Alexandrei și Luizei. Și dacă le-a sunat, de câte ori. Și cu cine avea legături. Totul ar fi fost foarte clar, încă de la bun început, printr-un simplu desfășurător de la operatorii de telefonie mobilă.

Nu insist asupra acestor detalii doar pentru că sunt foarte multe lucruri care nu se leagă în acest caz. Și pe care nu mi le pot explica prin simpla incompetență. Într-un caz care a ieșit la lumină accidental – dacă Alexandra nu ar fi avut prezența de spirit să sune la 112, nu am fi auzit nimic despre ea. Așa cum nu am auzit nimic despre alte sute de Alexandre. Ci insist din alte două motive.

În primul rând, dacă se va merge pe narativa “lupului singuratic”, aceste rețele de traficanți vor continua să opereze nestingherite. Nimeni nu va deranja liniștea mafiei. Ba dimpotrivă, ele se vor extinde și mai mult, vor căpăta și mai multă putere. Pentru că, nu-i așa, în România poți să scapi nepedepsit indiferent ce ai face, dacă ai „conexiunile” potrivite. Chiar și dacă faci trafic de minori sau ești părtaș la violarea și uciderea unor minori.


În al doilea rând, alte sute sau mii de Alexandre și Luize vor continua să cadă victime acestei mafii, acestor rețele. Copii pe care nimeni nu îi va apăra, pe care nimeni nu îi va salva. De care nimeni nu va ști. Am văzut de curând niște statistici la nivel global – doar 2% din victimele unor astfel de rețele sunt salvate; și doar 1% din traficanți sunt pedepsiți. România devine o țară sud-americană, devine un Mexic sau o Columbia care produce nu droguri, ci copii. Moartea Alexandrei și Luizei ar putea să fie un prilej să ne trezim, să devenim conștienți de această realitate crudă. Și să salvăm, poate, niște copii...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.