Exact în timp ce dezbaterea despre homosexualitate, supraîncălzită de proximitatea alegerilor, s-a dezlănțuit în Polonia de câteva săptămâni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice detaliile a patru cauze introduse contra acestui stat în urmă cu câțiva ani. Altele vor urma, alimentând dezbaterea.
Primele două cauze, datând din 2010, au avut ca obiect refuzul autorităților poloneze de a încredința custodia unui copil mamei sale, după ce aceasta și-a părăsit bărbatul pentru a trăi împreună cu o altă femeie. Femeile au pretins că sunt victime ale discriminării pe baza orientării lor homosexuale, în timp ce autoritățile poloneze pretind că au acționat înspre binele copilului.
Celelalte două cauze, introduse în 2015, reclamă refuzul Poloniei de a menționa două persoane de același sex ca părinți ai aceluiași copil. Într-una din cauze, una din femeile partenere născuse copilul în Marea Britanie, iar în cealaltă este vorba despre doi bărbați din care unul a conceput un copil cu ajutorul unei mame purtătoare, în Statele Unite. reclamanții contestă în substanță respectarea de către Polonia a caracterului natural heterosexual al procreației și filiației, ca și refuzul său de a recunoaște o filiație înșelătoare stabilită în străinătate. Aceste cauze ar putea distruge de asemenea principiul conform căruia „mama este femeia care naște” și prezumția conform căreia tatăl este soțul acestei femei [așa-numita prezumție de paternitate, în legislația românească, unul din aspectele distincte și unice ale relației maritale, n.tr.]. Toate aceste persoane pretind a fi suferit o discriminare injustă, motivată de sexualitatea lor.
Avem așadar de a face cu un veritabil foc concentrat al CEDO care vine să alimenteze, la momentul amintit, via dezbatere despre homosexualitate provocată recent de primarul Varșoviei. Acesta a făcut publică pe 18 februarie, o săptămână înainte de comunicarea de către CEDO a cauzelor amintite, o așa-numită „cartă LGBT+” viu contestată în care se prevede în special educația pro-homosexualitate în toate școlile orașului începând cu cea primară, cu participarea asociațiilor LGBT, precum și prezența unui referent în materie.
Un abuz de putere și o formă de totalitarism ideologic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.