În 6 - 7 octombrie 2018 poporul român este chemat la referendum, pentru a-și exprima dorința cu privire la schimbarea articolul 48, care definește familia în Constituția României. Pentru unii dintre compatrioții noștri, acest moment istoric este un motiv de tulburare, însă pentru mine referendumul este o ocazie de sărbătoare!
Sărbătoresc referendumul pentru că exemplifică spiritul civic al democrației românești; pentru că dorește să clarifice o legislație evazivă și interpretabilă și pentru că dorește să reafirme istoria și tradiția creștină a națiunii noastre.
Într-un mod greșit, cei mai mulți cred că tirania sau anarhia sunt dușmanii care distrug democrația. Ele însă apar doar ca rezultat a neimplicării politice. Ca urmare, cea mai periculoasă maladie pentru tânăra noastră democrație este apatia politică și socială. De aceea, sărbătoresc un referendum, care încurajează dialogul politic și social și salut implicarea a câtor mai mulți români, indiferent de preferință.
Biruința supremă pentru nația noastră va fi ziua când vom avea 100% din electorat informat, educat, implicat și prezent la vot. Istoria universală ne învață faptul că „obiceiul implicării” este cea mai importantă trăsătură a unei democrații mature și cultivarea acestui obicei merită investiția de timp și bani.
Din nefericire, țara noastră a moștenit un cadru legislativ alambicat și evaziv. În ultimele trei decenii, mulți experți și evaluatori externi ne-au atras atenția asupra faptului că această realitate este unul dintre motivele pentru care experimentăm dezbinare socială, retard economic și corupție pe mai multe niveluri. Referendumul dorește să clarifice un paragraf din Constituția României, iar eu am speranță că pe viitor, întreaga legislație românească va fi clarificată și vom elimina polemica și confuzia din cadrul legislativ românesc.
În final, sărbătoresc referendumul pentru că este o oportunitate să ne reafirmăm credința și valorile creștine. Într-un mod eronat, unii cred faptul că „libertatea” și „toleranța” sunt valorile supreme ale creștinismului. Într-adevăr, creștinismul afirmă că Dumnezeu l-a creat pe om liber și cu valoare intrinsecă, însă chintesența învățăturii creștine, articulată de mântuitorul Cristos este „să-L iubești pe Domnul Dumnezeul tău”. Creștinii adevărați dovedesc dragostea de Dumnezeu prin ascultarea poruncilor și principiilor Lui, enunțate în Sfintele Scripturi.
Din perspectiva învățăturii Biblice și din realitatea biologică, familia este elementul principal al oricărei societăți, ea fiind singura dătătoare de viață. Oricât și-ar dori unii o alternativă la acest principiu lăsat de Dumnezeu prin Sfintele Scripturi și legea naturală, ca societate riscăm să intrăm în neascultare de învățătura creștină și să pierdem avantajele istorice ale creștinismului.
În ciuda derapărilor nefericite din ultimele trei decenii, țara noastră a experimentat o îmbunătățire economică vizibilă și unică în istoria României. Ca politolog-economist creștin, cred că această prosperitate economic-socială a avut și o dimensiune spirituală și s-a datorat faptului că am respins ideologia ateist-comunistă și am îmbrățișat „frica de Dumnezeu și rușinea de oameni” valori creștine românești. Sper să continuăm în spiritul creștin și în următoarea etapă a țării noastre.
Personal, voi sărbători referendumul cu un vot „DA” și vă invit și pe voi să sărbătoriți împreună cu mine implicarea politică, clarificarea legislativă și articularea valorilor creștine.
conf. univ. dr. Sebastian Văduva, MBA
Sebastian Văduva este directorul facultății de management din cadrul Universității Emanuel din Oradea, profesor invitat la UBB - Cluj și Concordia Texas. Deține un prim doctorat în antreprenoriat de la ASE București în colaborare cu The University of Akron și un al doilea doctorat în politologie de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.