În ultimele zile ne-a fost pusă adesea întrebarea legata de un apel al Bisericii Evanghelice C.A. din România (B.E.C.A.R.) legată de referendumul din 6-7 octombrie a.c. privind problematica căsătoriei întemeiate între un bărbat şi o femeie. - Mai înainte de toate, trebuie menţionat că nu va exista o poziţie "oficială" a B.E.C.A.R., din moment ce Sinodul, în calitate de organ suprem şi competent în acest sens, se întruneşte de abia în noiembrie a.c.. De asemenea, Biserica nu a simţit chemarea până în prezent să-şi exprime opinia în legătură cu un referendum.
Deoarece de data aceasta este vorba de o temă bisericească relevantă, ne adresăm cititorului cu un cuvânt în locul unui apel.
Împărtăşim două idei de bază cu voi:
1. Doar motivaţii pozitive găsim în favoarea căsătoriei ca o comunitate de viaţă între un bărbat şi o femeie.
Situaţia este clară d.p.v. biblic şi teologic. Dumnezeu Creatorul, Dumnezeu Fiul şi Apostolii, animaţi de spiritul lui Dumnezeu, văd în aceasta creaţia şi rânduiala sfântă a lui Dumnezeu, care trebuie respectată şi cinstită. Voia lui Dumnezeu devine evidentă pentru noi oamenii. O lume fără această rânduială sfântă a lui Dumnezeu este de neconceput. Ea este temelia pentru societatea creştină. B.E.C.A.R. învaţă, trăieşte şi propovăduieşte această rânduială sfântă şi creatoare de viaţă a lui Dumnezeu, fără echivoc.
2. Motive importante, negative vorbesc împotriva participării la referendum.
Căsătoria nu este contestată şi nu trebuie apărată. Nici chiar referendumul nu va aduce vreo modificare substanțială. Căsătoria este şi rămâne ancorată în Codul Civil. Majoritatea parlamentară şi Guvernul atrag atenţia asupra unei teme de formă. Scopul este de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie. Face abuz de buna credinţă a populației României pentru a se prezenta drept mântuitorii şi salvatorii credincioşiei şi prosperităţii ţării. Polarizează şi politizată o iniţiativă creştină pentru a discredita adversarii politici. Acceptă alternativa unei divizări a populaţiei religioase creştine. Propagă sloganuri populiste, naţionaliste, dictatoriale, care nu sunt demne de o biserică. Pentru un asemenea scop biserica noastră ne este prea preţioasă. Curajul mărturisirii. nu se găseşte de partea celor care sunt de partea majorităţii şi se lasă manipulaţi. Curajul mărturisirii este de găsit acolo, unde se afirmă: „aşa nu!” O biserică cu o coloană dreaptă, aceasta este B.E.C.A.R.. Aduceţi-vă aminte de poziţia Sinodului faţă de distrugerea mediului cu cianură sau prin fracking sau faţă de refugiaţi. Considerăm că biserica noastră caută posibilităţi de a oferi sprijin duhovnicesc căsătoriilor şi familiilor. Ea se angajează împotriva destrămării căsătoriei şi a familiei prin despărţire, emigrare şi îndepărtare de credinţă. Ea sprijină educaţia şi cunoaşterea şi oferă locuri de muncă şi sens îngemănate cu credinţă şi iniţiativă, fantezie şi creativitate.
Ca biserică cu limba de propovăduire germana suntem parte integrantă a minorităţii germane. Suntem singura minoritate, care a fost membru constitutiv la întemeierea României Mari din 1918. Noi suntem minoritarii, care suntem defăimaţi şi în mod continuu, în special în activitatea educaţională, împiedicaţi şi colportaţi de reprezentanţii guvernului şi majorităţii parlamentare. Din ianuarie al acestui an aşteptăm un răspuns al Parlamentului român şi al Bisericii Ortodoxe privind ziua libertăţii religioase şi a valorilor credinţei şi libertăţii de exprimare cât şi a toleranţei. Referendumul poate fi organizat în grabă, în câteva săptămâni. Ceea ce a fost posibil acum 450 de ani la Turda, este astăzi pur şi simplu ignorat. Se pune întrebarea legată de valorile adevărate și a unui ecumenism dincolo de vorbe. Noi susţinem credinţa în Dumnezeu, libertatea şi toleranţă faţă de minorităţi.
Urmând apelul Apostolului Pavel din 1.Tes.5,21: "Puneţi la încercare toate lucrurile, păstraţi ceea ce este bun," noi susţinem că BECAR protejează, promovează şi cinsteşte căsătoria și familia.
Un referendum care este iniţiat de o putere dictatorială şi distructivă şi care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare, nu poate fi susţinută.
Sub semnul libertăţii evanghelice şi în anul libertăţii evanghelice în B.E.C.A.R., fiecare este liber după buna credinţă şi conştiinţă să participe sau nu la referendum.
Cu binecuvântare Dumnezeiască
Episcop Vicar Dr. Daniel Zikeli
Curatorul Bisericii generale Friedrich Philippi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.