CNCD: partener al activiștilor LGBT, judecător al societății civile conservatoare
Asociația Accept și activistul pentru drepturile persoanelor transgender Patrick Brăila au depus la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o petiție prin care reclamă „discriminare directă, hărţuirea şi dispoziţia de a discrimina pe criteriile gen, orientare sexuală şi identitate de gen, în contextul interzicerii organizării conferinței «Women Talk» în luna februarie la Ateneul Popular de la Focșani“, după cum a anunțat asociația amintită pe rețelele de socializare. Potrivit Accept, cei reclamați sunt: Valentin Gheorghiţă, director Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia“, Dorin Cristea, inspector școlar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Ioan Ioanovici, decan al Baroului Vrancea, Ana Corina Săcrieru, vicepreşedintă, Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ Vrancea și purtătoare de cuvânt a Coaliției pentru Familie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Înfățișarea în cadrul căreia va fi judecată reclamația Accept va avea loc pe 6 septembrie 2018. Este interesant că, după cum rezultă din citațiile emise de Colegiul Director al CNCD, titularul cazului este însuși președintele CNCD, Astalosz Cszaba. La fel de interesant este că CNCD colaborează instituțional cu Asociația Accept într-un proiect intitulat „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI“, ce se desfășoară între ianuarie 2018 și iunie 2019, proiect care prevede inclusiv „contracararea utilizării abuzive a libertăţii religioase pentru a genera intoleranţă la adresa minorităţilor“ și promovarea „drepturilor persoanelor transgender, în privinţa recunoaşterii juridice a identităţii de gen şi a asigurării suportului medical în tranziţie.“ Sunat în cursul zilei de ieri din redacție pentru a-și exprima punctul de vedere, dl. Astalosz nu a răspuns la telefon.
În aceste condiții, se poate pune întrebarea în ce măsură va garanta CNCD o evaluare neutră și obiectivă a acestei spețe, de vreme ce Astalosz Csaba, președintele instituției și titular al dosarului, s-a pronunțat critic față de demersul legal al Coaliției pentru Familie de organizare a unui referendum pentru căsătorie și este partener al Accept și al activiștilor pentru drepturile persoanelor transgender.
Activistul transgender Patrick Brăila a scris pe rețelele de socializare, la sfâșitul lunii iulie, când a fost depusă reclamația, că „dacă prestația mea la Conferința «Women Talk», din februarie, de la Focșani, vibrează încă în inimile și mințile membrilor și simpatizanților Coaliției pentru Familie, ne-am gândit că n-ar strica să întrebăm Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării dacă nu cumva am fost (și încă sunt) discriminat, hărțuit și s-a instigat la ură împotriva mea. Sper, astfel, că o să putem privi mai atent către discursul instigator la ură, cum se propagă acesta și ce repercusiuni poate avea.“
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.