Cazul cuplului de homosexuali Coman-Hamilton, nerecunoscuţi de autorităţile române, a fost prezentat joi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxembourg, avocatul general Melchior Wathelet considerând că noţiunea de „soţ” în cadrul directivei europene privind libera circulaţie include şi soţii de acelaşi sex.
În consecinţă, statul român ar fi trebuit să permită familiei Coman-Hamilton să se stabilească în România ca soţi, pentru a îşi putea continua viaţa de familie începută în afara ţării. Decizia finală a judecătorilor europeni în speţă este aşteptată în primăvara anului 2018.
„Opinia Avocatului General susţine toate argumentele pe care Asociaţia ACCEPT şi petenţii le-au prezentat judecătorilor europeni. Acesta a arătat că noţiunea de soţi în cadrul directivei trebuie să primească în întreaga Uniune o interpretare autonomă şi uniformă, care include soţii de acelaşi sex. Asta înseamnă practic că din perspectiva dreptului european privind libera circulaţie soţii de acelaşi sex ar trebui să fie egali în drepturi cu cei de sex opus, indiferent de legislaţia statelor membre. Opinia sa se bazează pe evoluţia legislaţiei din marea majoritate a statelor membre UE care recunosc şi protejează familiile gay -22 din 28 de state oferă deja parteneriat civil sau căsătorie pentru cuplurile de acelaşi sex. Mai mult, avocatul general Wathelet subliniază faptul că discriminarea pe motive de orientare sexuală nu poate fi justificată de pretinsa protecţie a familiei tradiţionale. Ne aşteptăm ca hotărârea judecătorilor europeni să ia în calcul toate aceste argumente şi să avem în câteva luni o decizie favorabilă în cauză,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului şi membră a Asociaţiei ACCEPT.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.