Într-o serie de comentarii postate pe Twitter miercuri, 26 iulie, președintele SUA Donald Trump a declarat că după ce s-a consultat cu generalii și experții militari, a decis să ordone forțelor armate să nu mai accepte ca recruți persoanele trangender.
”Armata noastră trebuie să se concentreze pe victorii decisive și copleșitoare și nu poate fi îngreunată cu costurile medicale imense și subminarea pe care persoanele transgender din forțele armate le-ar cauza”, a scris Donald Trump pe Twitter.
Trump nu a comunicat ce se va întâmpla cu persoanele trangender care se află deja în forțele armate ale SUA, cifrate la peste 4000 de soldați, conform unor cercetări ale Rand Corp.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders a spus în aceeași zi că Trump va ”trebui să lucreze împreună cu Departamentul Apărării pentru a determina din punct de vedere legal” soarta personalului transgender care se află în serviciul activ al forțelor armate ale SUA, conform Globalsecurity.org.
Sanders a respins întrebările reporterilor care sugerau că Trump și-a încălcat o promisiune din campania electorală, atunci când a promis să susțină comunitatea transgender. Purtătoarea de cuvânt a declarat că președintele SUA ”a simțit că decizia este cea mai bună pentru armată”.
Pe lângă militarii activi cunoscuți ca făcând parte din comunitatea transgender, oficiali americani din domeniul Apărării au comunicat că există aproximativ 250 de militari activi despre care se crede că sunt în proces de trecere la alt gen decât cel cu care au fost identificați la naștere.
Anunțul lui Trump a venit cu o zi înaintea unui termen limită acordat forțelor armate ale SUA pentru a-și actualiza normele medicale ca să facă loc personalului transgender, însă Pentagonul a părut să fie prins pe neașteptate atunci când președintele Donald Trump și-a publicat comentariile Twitter.
Armata SUA încearcă să se adapteze, activiștii și politicienii reacționează virulent
Departamentul Apărării a comunicat că a luat act de toate schimbările de politici militare ale Casei Albe. Pentagonul a comunicat că va ”continua să lucreze îndeaproape cu Casa Albă pentru a corespunde consilierii oferite de comandantul suprem”, urmând ca mai apoi să informeze corpul ofițerilor superior din armata SUA, potrivit sursei citate.
Acțiunile lui Trump au provocat o reacție negativă imediată din partea unuia dintre principalele grupuri de susținere a drepturilor persoanelor transgender și a legislatorilor din Congresul SUA care au avut o atitudine favorabilă față de schimbarea de politică de anul trecut, promovată de administrația Obama.
Președintele organizației ”Campania Drepturilor Omului” (Human Rights Campaign), Chad Griffin a comunicat: ”Cunosc persoane trangender, militari activi și veterani, care au făcut mai mult pentru a-și servi țara decât a făcut @realdonaldtrump(contul de Twitter al lui Donald Trump, n.r.) în întreaga lui viață”, potrivit sursei citate.
Unul dintre cei mai cunoscuți activiști trangender, Chelsea Manning (născută Bradley Manning, n.r.), analist de informații militare al armatei SUA recent eliberat din închisoare după ce fusese condamnat în instanță și închis în spatele gratiilor pentru că transmisese documente militare clasificate grupului ”WikiLeaks”, a declarat: ”Nu doar că vrei să interzici persoanele transgender, acum vrei să ne și arunci în închisoare? Îmi sună cunoscut.”
De asemenea, unii militari ieșiți din rândurile personalului activ au apelat, la rândul lor, la social media ca să susțină decizia lui Donald Trump.
Astfel, senatorul republican John McCain, făcut prizonier de război și deținut în Vietnam în anii 1960, l-a mustrat pe Trump pentru că a dus pe Twitter un subiect atât de serios, spunând că declarația președintelui este neclară. Legislatorul a declarat:”Departamentul Apărării a decis deja să permită rămânerea în armată a indivizilor transgender care-și desfășoară serviciul militar în prezent, iar mulți dintre ei servesc în mod onorabil. Oricărui cetățean american care corespunde actualelor criterii medicale și de pregătire ar trebui să i se permită să-și continue serviciul”.
Membrul Camerei Reprezentanților din statul Florida, republicana Ileana Ros-Lehtinen, a declarat: ”Niciunui american, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, nu ar trebui să i se interzică onoarea + privilegiul de a servi națiunea noastră.”
”Mii de persoane transgender, militari activi, apără țara noastră. Sunt patrioți și ar trebui să fie aplaudați, nu discriminați de către președintele Trump.”, a notat la rândul său, pe Twitter, senatorul democrat din statul New Hampshire Jeanne Shaheen
Un alt democrat, senatorul Ben Cardin din Maryland, a spus: ”Miile de americani trangender care servesc în armata noastră sunt curajul întruchipat. Sunt patrioți. Și nu merită așa ceva.”
Ultimele măsuri ale lui Trump marchează abandonarea în armata SUA a politicilor de gen din vremea administrației Obama
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.