Sâmbătă, 18 februarie 2017, a murit Norma McCorvey, reclamanta implicată sub pseudonimul de „Jane Roe” în procesul Roe vs. Wade, care a permis legalizarea avortului la cerere pe întreg teritoriul SUA. Ceea ce mai puțini știu despre ea, este că aceasta nu a făcut niciodată avort și că, în 1995, după o perioadă în care a lucrat în industria avorturilor, a devenit creștină și activistă pro-viață. Ea a caracterizat implicarea sa în procesul finalizat la 22 ianuarie 1973 cu decizia Curții Supreme a SUA de a liberaliza avortul la cerere drept „cea mai mare greșeală din viața mea”. A făcut chiar o petiție la Curtea Supremă SUA pentru a ataca decizia de atunci, dar i-a fost respinsă.
O viață marcată de abuzuri și drame familiale
Norma McCorvey a avut o viață dură. Bunica ei a fost prostituată, iar mama ei era o alcoolică abuzivă. La numai zece ani, traumele de acasă au determinat-o să fure bani de la casieria unei benzinării și să fugă de acasă împreună cu o prietenă. Nu au ajuns departe, ci la școala corecțională cu internat, unde a spus mai târziu că a trăit cea mai frumoasă perioadă din copilărie.
După plecarea de la internatul corecțional, la numai 15 ani, a fost abuzată sexual de un membru al familiei extinse. La 16 ani s-a căsătorit cu un soț violent, de care a fost nevoită să se despartă înainte de nașterea primului ei copil. Întoarsă la mama ei, a început să facă abuz de alcool, iar aceasta a forțat-o să-i dea ei copilul spre adopție. După incident, și-a dezvăluit o relație lesbiană și mama ei a alungat-o de acasă. La 18 ani a mai născut un copil pe care l-a dat spre adopție.
La 21 de ani era însărcinată pentru a treia oară și nu avea nici un ajutor pentru a crește copilul. Mama ei o presa spunându-i că nu poate avea în grijă încă un copil, iar Norma consuma droguri și trăia în principal pe stradă. Nu era sigură unde ar fi putut locui cu copilul. A încercat să avorteze, dar restricțiile legale au împiedicat-o. Când deja se simțea ușurată că se răzgândise cu privire la avort, Norma a sunat-o pe avocata specializată în adopții pe care i-o recomandase un medic ginecolog. Aceasta, însă, în loc să o ajute să-și rezolve criza de sarcină și să proceseze adopția copilului încă nenăscut, a trimis-o la altă avocată – cea care avea să inițieze procesul Roe vs. Wade.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.