Civilizaţia euro-atlantică este, indubitabil, cea mai prosperă, cea mai eficientă şi cea mai bine aşezată economic dintre toate.
Însă eşecul ei este unul moral.
Ambiţia civilizaţiei euro-atlantice a fost, de la Iluminism încoace, aceea de a se rupe de morala creştină şi a construi în locul ei o morală autonomă, o etică burgheză, confortabilă, în acelaşi timp dogmatică şi flexibilă. Dar, lucru foarte important, această morală era musai să fie universală, să fie vandabilă- precum Coca Cola sau McDonaldsul- în orice colţ de lume. Şi pentru asta era musai să fie o etică atee, o etică materialistă şi dialectică.
Morala euro-atlantică nu are nevoie de Dumnezeu în ecuaţie, nici de ideea de revelaţie. nu îşi aşează fundamentul nici pe muntele Sinai, nici pe muntele Măslinilor şi nici în vreo biserică medievală. Ea, spre deosebire de orice altă sistematizare morală, refuză ceea ce am putea numi "perspectiva lui Dumnezeu".
Ce e aceea "perspectiva lui Dumnezeu"? Conştientizarea- pe care orice om cu adevărat conştient de credinţa sa o are- că Divinitatea are o privire mult mai generoasă decât omul şi că ceea ce nouă ni se pare bun, respectiv rău, din colţul nostru, poate căpăta cu totul alte sensuri şi înţelesuri privit din perspectiva Divinului şi a Revelaţiei.
În schimb, operează cu termeni vagi care, de-teologizaţi, pot spune totul sau nimic.
"Dreptul natural", "legea morală din om", "drepturile omului", "egalitate", "justiţie socială" dar şi concepte ce ar părea mai simple precum cel de "viaţă","persoană", "demnitate", devin instrumente vide şi fade , lipsite de orice conţinut real.
Astfel morala euro-atlantică este una a contradicţiilor: permite uciderea copiilor nenăscuţi prin avort, pentru că ar putea să fie o încălcare a dreptului omului de a face sex fără complicaţii. Însă dreptul de a ucide copii nu presupune şi dreptul de a face o omletă din ouă de condor, sau vreo tocăniţă din cine ştie ce melc pe cale de dispariţie.
Morala euro-atlantică transformă sexualitatea din subiect al moralei în generator de morală. De aceea concepte ca cel de"familie", "egalitate", "viaţă", sau mult mai fragilul concept de "iubire", sunt definite în funcţie de instinctul sexual, a cărui autoritate nu mai este pusă în discuţie de nimeni (şi de ce ar fi?).
Contradicţiile moralei euro-atlantice sunt multe. Să ne gândim la faptul că interzice fumatul de tabac, dar e tot mai permisivă cu drogurile, consideră familia "tradiţională" ca fiind o exploatare a femeii dar aplaudă prostituţia ca fiind expresia dreptului persoanei de a folosi propriul corp pentru a îşi asigura traiul decent, etc....
De asemenea condamnăm războiul şi facem orice să îl prevenim: inclusiv războaie.
Însă marea ei dramă este aceea că, cu cât trece timpul, ea devine tot mai delirantă. Deşi putem prezenta oricând o deplină continuitate istorică între puritanismul burghez kantian şi morala postmodernă de care vorbim acum, trecând prin utilitarism, marxism şi cam prin toate formele de coşmar ideologic de până acum, e clar că ce trăim acum nu mai are decât foarte puţin în comun cu ceea ce visau Kant şi iluminiştii, chiar dacă e consecinţa directă a gândirii lor.
Problema este că această morală a reuşit o performanţă: a distrus morala creştină, În momentul de faţă, cel puţin la nivel de discurs oficial, Bisericile (că e cea Catolică, cele Ortodoxe sau cele protestante, nu contează) ne vând o morală euro-atlantică împănată cu versete. Desigur, fluctuează accentul pus: majoritatea creştinilor preferă, oficial, o morală burgheză "sănătoasă", victoriană.
Însă de peste tot a dispărut şi în Creştinism "perspectiva lui Dumnezeu", fiind înlocuită de perspectiva "drepturilor omului".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.