Nu accepta să iei decizii sub presiunea oamenilor pentru că oamenii care te presează să iei o decizie – ,,hai odată, hotărăște-te” – vor deveni cei mai aprigi contestatari si critici ai tăi. Ia-ți un timp de cântărire, evaluare si planificare a deciziei, un timp care să fie rezonabil, de bun simț.
Nu accepta să iei decizii pe baza unor informații neverificate, nefiltrate, pe care nu le-ai pus cap la cap. Când nu vezi imaginea de ansamblu a situației nu poți decide corect. Întreabă, sfătuiește-te si ascultă pe cât mai mulți cu privire la subiectul în cauză.
Nu te lăsa dominat de emoții când hotărăști ceva. Furtuna emoțională ridică , de cele mai multe ori o perdea de praf si te împiedică să vezi drumul într-un mod clar. Folosește rugăciunea pentru a avea pacea necesară unei decizii bune.
Nu lua o hotărâre fără să te gândești la rezultate, la modul cum va afecta viața ta, relațiile tale, viitorul tău. Ideea cu: ,,văd eu cum va fi” e păguboasă si de regulă, ,,ce va fi” e că ,,va fi rău”.
Trebuie să ai stabilite anumite principii sănătoase de la care să nu te abați, indiferent cât de tentantă si atrăgătoare pare oportunitatea. Nu sacrifica principiile de o viață pentru o ocazie, pentru un câștig de moment. Folosește Biblia ca să știi ce poți si ce nu poți decide.
Când iei o decizie nu fii prea atașat de părerile tale sau de experiența acumulată. Nu zic să nu ții cont de ea, ci spun că prejudecățile si părerea prea bună despre tine poate afecta procesul decizional. Folosește călăuzirea Duhului Sfânt de fiecare dată si nu sta într-un soi de încăpățânare de tipul: ,,nu îmi spui tu mie ce să fac”.
Înțelepciunea de sus este ușor de înduplecat, adică este necesară o flexibilitate în gândire. Deseori oamenii nu fac deosebirea între adaptabilitate si conformism.
Adaptabilitatea este capacitatea de a găsi un răspuns potrivit cu contextul 1n care te afli, fără să renunți la principiile tale, la etica si moralitatea gândirii tale.
Conformismul înseamnă să te pleci după cum bate vântul, să abdici de la valorile tale în favoare curentului de moment, înseamnă să te aliniezi unor idei nou apărute cu prețul renunțării la principiile tale, stabilite în timp.
Continuăm cu partea a doua a ciclului de predici ,,Viața de credință” – decizii sănătoase –, cu episodul ,,Nu știu ce să hotărăsc”. Începem la 18.00. Ne închinăm cu Salomeea Stoica si grupul Deo Gloria.
Am învățat cum să avem:
1. Obiceiuri sănătoase.
2. Gânduri sănătoase.
3. Emoții sănătoase.
Poate îți folosește si ție să înveți cum să iei decizii sănătoase.(4)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.