După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 18 septembrie 2020

Nigeria: Militanții fulani au atacat un sat, au ars biserica baptistă, au ucis un bărbat și au răpit șapte creștini...

Militanții fulani au atacat un sat predominant creștin din nordul Nigeriei, ucigând un locuitor, arzând o biserică și răpind patru copii, luni (24 august), au spus unele surse.

Peste 20 de ciobani musulmani fulani au călătorit în satul Damba Kasaya, statul Kaduna, cu motociclete la aproximativ 8 dimineața într-un atac în care au răpit patru elevi, inclusiv o fetiță de 10 ani, dintr-o școală.

„Biserica noastră, Biserica Baptistă Aminchi, aici, în Damba Kasaya, a fost arsă, iar domnul Benjamin Auta, în vârstă de 35 de ani, a fost ucis în timpul atacului”, a declarat locuitorul satului Nuhu Aruwa pentru Morning Star News printr-un mesaj text.

Știrile locale spun că Auta a fost ucis în timp ce îi urmărea pe ciobani musulmani fulani care fugeau, dar Aruwa a spus că l-au ucis în casa lui, care este aproape de școala unde au fost răpiți elevii. Militanții fulani au răpit șapte creștini din satul din județul Chikun, a spus el.

„Printre ei erau patru studenți ai Prince Academy și unul dintre profesorii lor”, a spus Aruwa. „Alți doi fermieri creștini, o femeie și un bărbat, au fost capturați și luați și de păstori”.

Locuitorul satului Emmanuel Zakka a declarat că trei fete au fost răpite dintre elevi - Favor Danjuma, Miracle Saitu Danjuma, 15 ani și Happiness Odoji, 16 ani - împreună cu Ezra Bako, 17 ani. Zakka a identificat-o pe profesoara răpită ca fiind Christiana Madugu, 29 de ani.

În satul Damishi din același județ, păstorii ar fi răpit șase creștini sâmbătă (22 august) dintr-un hotel unde s-au refugiat după ce păstorii Fulani și-au atacat satul. Două dintre cele șase răpite erau femei care alăptau copii.


Sâmbătă (22 august) în satul Kakura, în zona Kajuma, de asemenea, în județul Chikun, păstorii musulmani fulani ar fi răpit un preot anglican și pe fiul său de 10 ani. Pr. Meshach Luka din Eparhia Anglicană de Kaduna și fiul său au fost răpiți din casa sa din Arhidiaconatul Misionar Kakura II Kujama.

Aceștia au fost eliberați luni (24 august), potrivit Fundației Creștinii Hausa, fără a oferi detalii despre eliberarea lor. Atacurile au fost cele mai recente dintr-o accelerare a atacurilor păstorilor din acest an în statul Kaduna.
Peste 50.000 de creștini au fost strămutați din 109 de sate ocupate acum de păstori înarmați fulani din județele Kachia, Kajuru, Chikun și Kaura, toate din sudul statului Kaduna, potrivit Uniunii Populare Luka Binnayat Southern Kaduna (SOKAPU).

Numărând în milioane din Nigeria și Sahel, Fulani, în principal musulmani, cuprind sute de clanuri din mai multe descendențe diferite, care nu au opinii extremiste, dar unii Fulani aderă la ideologia islamistă radicală, Grupul parlamentar pentru toate libertățile internaționale al Regatului Unit sau Belief (APPG) menționat într-un raport recent.
„Ei adoptă o strategie comparabilă cu Boko Haram și ISWAP [provincia islamică a statului islamic din Africa de Vest] și demonstrează o intenție clară de a viza creștinii și simbolurile puternice ale identității creștine”, se arată în raportul APPG.

Liderii creștini din Nigeria au spus că cred că atacurile păstorilor asupra comunităților creștine din Centura de mijloc a Nigeriei sunt inspirate de dorința lor de a prelua cu forță pământurile creștinilor și de a impune islamul, deoarece deșertificarea le-a făcut dificilă susținerea turmelor.

Raportul APPG a menționat că loialitățile tribale nu pot fi trecute cu vederea.

„În 2015, Muhammadu Buhari, un Fulani, a fost ales președinte al Nigeriei. El nu a făcut practic nimic pentru a aborda comportamentul colegilor săi din tribul din Centura de mijloc și din sudul țării ”, a raportat grupul ..

Pe 30 ianuarie, Christian Solidarity International (CSI) a lansat un avertisment de genocid pentru Nigeria, solicitând membrului permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să ia măsuri. CSI a lansat apelul ca răspuns la „un val crescând de violență îndreptat împotriva creștinilor nigerieni și a altor persoane clasificate drept„ necredincioși ”de militanții islamiști din regiunile centurii de nord și de mijloc ale țării”.

Anul acesta, Nigeria ocupă locul al 12-lea în World Watch List, lista țărilor în care creștinii sunt cel mai persecutați și pe locul doi în rândul creștinilor uciși pentru credința lor, după Pakistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.