După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 28 iulie 2020

Peter Costea 🔴 Lumea post-Covid 19: mai puțină suveranitate națională?


Pachetul financiar adoptat de Consiliul European săptămâna trecută e, fără îndoială, un pas pozitiv pentru contracararea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei europene. Puțini dintre noi știu, însă, că este și un pas într-o direcție greșită spre federalizarea Uniunii Europene în detrimentul suveranității naționale. Am menționat deja, în treacăt, acest lucru în comentariul live pe care le-am făcut sâmbătă pe Facebook.

Responsabilitatea pentru obținerea fondurilor (750 de miliarde de euro) aparține exclusiv Uniunii Europene. Fondurile vor trebui să fie obține de pe piețele de capital europene, iar responsabilitatea pentru restituirea lor, cu dobândă până în anul 2058, aparține tot Uniunii Europene, nu statelor membre. Foarte bine, am spune. Eu sugerez prudență.

Nu sunt pentru o United States of Europe / Statele Unite ale Europei. Sunt pentru Europe of Nations / o Europă a Națiunilor. Suveranitatea națională e mult mai de preț decât cele 80 de milioane de euro pe care Romania le va primi.
Momeala, însă, s-a dovedit a fi prea ispititoare pentru statele membre. Doar cetățenii, inclusiv cei care citiți aceste rânduri, împreună cu ceilalți cetățeni ai României, aveți autoritatea să negociați diminuarea suveranității naționale în schimbul unor sume exorbitante de bani. Nu dl Iohannis, nici delegația română care a participat la negocierile de acum 10 zile.

Tentația spre extinderea autorității supra-statale e întotdeauna mai pronunțată în momentele de criză internațională. Britanicii au respins tentația în 2016, dar restul Europei nu. Ceea ce ne impune să întrebăm: cum va arăta lumea post-Covid?
Va fi un sistem internațional în care instituțiile internaționale și globale vor deține mai multă autoritate și competențe. iar statele naționale mai puțină suveranitate? Ori un sistem în care statele naționale își mențin suveranitatea, iar autoritatea sistemului global asupra lor e limitată?

Această dilemă a fost exprimata chiar de Macron în primăvara când comenta despre penuria de materiale de protecție împotriva coronavirusului în Franța. Sugera mai multă suveranitate națională și europeană și mai puțină autoritate globală.

Sistemul global nu era pregătit pentru pandemia care ne-a luat prin surprindere, iar dependența exagerată de China a întregului Occident ne-a adus în situația în care ne aflăm astăzi: mii de miliarde de euro care vor deveni o povară pentru copiii și nepoții noștri până în 2058; sute de mii de persoane deja răpuse de virusul Wuhan; alte poate sute de mii de decese; milioane de infectări; instabilitate economică și politică globală de lungă durată; intensificarea totalitarismului în China comunistă; intensificarea agresiunii militare a Chinei.

Toate acestea în doar jumătate de an. Cum va arăta atunci societatea globală în decembrie 2020, la un an după declanșarea virusului în China?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.