După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 19 februarie 2020

Olanda: Eutanasierea umană într-o creștere dramatică

Peste 3.000 de cereri au fost primite în 2019 și aproape 900 de persoane au fost eutanasiate.
„Clinica Sfârșitul Vieții” olandeză, specializată în eutanasie pentru cei care au dificultăți în a obține o injecție letală de la propriul medic de familie, a înregistrat o creștere accentuată a numărului de pacienți care speră să folosească serviciilor sale.
În 2019, nu mai puțin de 3.122 de persoane au contactat instituția de la Haga în speranța de a-și vedea onorată cererea de a fi uciși. Aceasta a fost o creștere de 22 la sută în comparație cu cei doi ani anteriori, când „clientela” clinicii părea să fi ajuns la un nivel stabil.
Proporția cererilor urmate de moarte – ceea ce se numește acum „Expertise Centrum Euthanasie” – a rămas aproximativ aceeași la 29%, ceea ce înseamnă că, în cifre absolute, Centrul a organizat un număr fără precedent de eutanasii. Au fost 898 de persoane ucise de echipele sale în 2019. Din aceste cazuri, 885 au fost deja evaluați de comisiile regionale ale eutanasiei olandeze și s-au considerat pe deplin conforme cu legea.
Una dintre cele mai „remarcabile” creșteri ale cererii, potrivit Expertise Centrum, au fost pacienții cu demență. Cererile au crescut de la 70 la 96 între 2018 și 2019. Nu se știe câte dintre acestea au fost urmate de o procedură voluntară de încheiere a vieții.
Dar NVVE (Asociația Olandeză pentru un Alegerea Sfârșitului de Viață), care a creat inițial clinica de sfârșit a vieții în 2012 ca fundație scutită de taxe, se străduiește ca această cifră de eutanasieri să fie și mai mare mare.
NVVE sărbătorește „Săptămâna eutanasiei” anuală din 7 februarie până la 14 februarie. Festivitățile includ un număr mare de povești în principal pro-eutanasie în mass-media; De asemenea, NVVE organizează întâlniri la nivel local în toată țara să încurajeze oamenii să vorbească despre această problemă. Demența și posibilitatea eutanasiei pentru pacienții cu demență sunt foarte mari pe lista temelor.
Suferința psihiatrică și dorința de moarte a celor care “s-au săturat de viață” sunt, de asemenea, pe ordinea de zi, activiștii NVVE oferind informații despre cea mai bună modalitate de a îndeplini dorința de fi eutanasiat.
Expertise Centrum Euthanasie a dezvăluit că a primit în medie 13 cereri de eutanasie în fiecare zi lucrătoare. Cererile au crescut și mai rapid din iulie 2019. A fost prima lună în care peste 300 de pacienți au cerut „ajutor”. Se așteaptă ca în 2020 mai mult de 3.300 de oameni să facă același lucru.
Aceștia sunt îngrijiți de o echipă formată din aproximativ 140 de medici și furnizori de servicii medicale din toată țara. Aceste „echipe ale morții” constau dintr-un medic și o asistentă care efectuează eutanasia în propria casă a pacientului, de obicei între 15 zile și două luni de la depunerea unei cereri. Pentru pacienții cu problem psihiatrice, perioada de așteptare este mai lungă și poate ajunge până la un an.
Aceste echipe ale moarții realizează fiecare o medie de 12 eutanasii pe an; centrul speră să nu depășească această cifră.

Acesta este unul dintre motivele pentru care clinica de sfârșit a vieții și-a schimbat numele în septembrie. Spre deosebire de ceea ce s-a imaginat când a fost creat acum opt ani, nu există nicio unitate „spital” la sediul centrului din Haga, deoarece o majoritate covârșitoare a pacienților preferă să moară acasă.
Pe de altă parte, Centrul de expertiză al Eutanasiei angajează o armată de medici, psihiatri, asistente și manageri de caz, care au o dublă funcție: ajutorarea persoanelor cărora le este dificil să obțină eutanasia să-și îndeplinească dorința de moarte și oferind sfaturi medicilor au fost confruntați cu solicitări și au nevoie de orice fel de informații, tehnice sau în alt mod.
Marea întrebare este acum dacă eutanasia „obișnuită”, așa cum este realizată de medicii proprii și de echipele medicale ale pacientului, va fi, de asemenea, în creștere în 2019. O scădere ușoară în 2018 nu a fost considerată semnificativă pe termen lung.
Mai mulți oameni ajung la Centrul de expertiză în eutanasie, în timp ce medicii de familie se dovedesc din ce în ce mai precauți de furnizarea eutanasiei? Aceasta ar putea fi o explicație pentru creșterea bruscă.
„Medicii de familie au devenit foarte atenți”, a spus un purtător de cuvânt.
Acesta este, până la urmă, motivul pentru care sunt centrele: asigurându-se că persoanele care se confruntă cu respingerea din partea propriilor lor centre de asistență medicală, care nu pot sau nu vor oferi eutanasia sau care consideră că cererea este incompatibilă cu liniile directoare ale legii, pot toate la fel găsi un medic potrivit.
Centrul medicilor specializați în eutanasie, prin definiție, este tocmai asta. Unul dintre ei a fost sub lumina reflectoarelor în 2016, când a fost filmat un documentar de televiziune cu o femeie în general sănătoasă, în vârstă de 68 de ani, care avea demență semantică și care a folosit în mod repetat expresii copilărești precum „Vreau bammo!” care au fost interpretate ca o dorință de moarte. Ea a fost eutanasiată în timp ce camerele TV filmau. De asemenea, actul a fost considerat conform cu legea.
Prima procedură penală într-un caz de eutanasie de când a devenit legală în 2002 a avut loc în Olanda anul trecut. Cazul respectiv s-a încheiat cu achitarea unei femei care a eutanasiat o pacientă cu Alzheimer, care la momentul morții rezista vizibil injecției fatale și nu mai era capabilă să-și exprime voința.
Medicii din Olanda au acum cu siguranță mai multă libertate, atunci când se confruntă cu testamentul de viață făcut anterior de o persoană care nu suferea de demență.
Pe de altă parte, opiniile exprimate în Olanda subliniază faptul că pe măsură ce populația îmbătrânește, iar eutanasia a devenit în general acceptabilă în opinia publicului, este probabil cererea să crească în continuare. Majoritatea cazurilor implică cancer terminal, iar pacienților le este frică să moară o moarte groaznică.
În același timp, cazurile de suferință psihiatrică determină tot mai multe cereri de eutanasie. Centrul de expertiză Eutanasia spune că există „o mare nevoie” pentru profesioniștii care pot evalua aceste solicitări și le este dificil să angajeze suficienți psihiatri.
Poate că acești medici preferă în continuare să își ajute pacienții să trăiască, nu să moară.

Vezi și alte articole pe tema 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.