Infamul serviciu de protecție a copilului cunoscut drept Barnevernet a luat în custodie permanentă trei copii americani, provenind dintr-o familie formată dintr-o mamă americană și tată lituanian.
Natalya Shutakova, o cetățeană americană, care s-a mutat anul trecut în Norvegia din Atlanta, Georgia, împreună cu soțul ei, cetățeanul lituanianian Zigintas Aleksandravicius, s-au întâlnit pentru ultima dată cu copiii lor zilele trecute. De acum li se va permite să îi viziteze doar de trei ori pe an.
„Avem inimile frânte, nu mă pot abține din plâns”, a spus Natalya pentru CBN News. „Ziua de azi a fost una teribilă, o altă lovitură dată familiei noastre”.
Cei trei copii ai cuplului, Brigita, de 11 ani, Nikita, de 9 ani, și Elizabeth, de 7 ani – toți cetățeni americani – au fost luați din casa lor de către Barnevernet în mai, la mai puțin de un an după ce familia s-a mutat într-un orășel la 112 km de Oslo.
„Am avut ultima întâlnire cu copiii noștri și imediat după aceea avocatul nostru ne-a sunat și ne-a informat despre decizia luată împotriva noastră”, a spus Natalya. „Dar nu e surprinzător, din moment ce tribunalul aparține serviciului Barnevernet. E tribunalul lor. Vom face recurs la „Tingrett”, care e un tribunal obișnuit; acolo avem mai multe șanse să câștigăm”.
Copiii au fost luați de către Barnevernet după ce fata cea mai mare, Brigita, supărată că părinții i-au luat telefonul drept pedeapsă, a inventat la școală o poveste cum că ar fi abuzată acasă. După aceea, a spus că a mințit și a făcut un video adresat judecătorului care se ocupa de caz, declarând că a mințit, dar a fost ignorat.
În video, Brigita spune: „Acum îmi pare foarte rău. Îi vreau înapoi pe mama și pe tata. Îmi vreau famiilia înapoi”.
Natalya a declarat pentru CBN News: „Luni, în data de 16 septembrie, am prezentat videoclipul Brigitei la tribunal! A doua zi, marți, telefonul ei era stricat. Nu am niciun dubiu că a fost ceva intenționat, ca să o oprească din a face aceste clipuri, pe care le posta pe contul ei Tiktok”.
Luna trecută, poliția norvegiană a renunțat la acuzațiile aduse împotriva părinților.
Tot Barnevernet a luat 5 copii de la părinți români și norvegieni, Marius și Ruth Bodnariu, în 2016. Indignarea globală a forțat guvernul norvegian să înapoieze copiii. Familia Bodnariu a fugit atunci din Norvegia și a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Acum două săptămâni, în cazul Strand Lobben vs. Norvegia, hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (Marea Cameră) a fost că Norvegia a violat dreptul fundamental la familie prin acțiunile serviciului de asistență socială a copilului.
Când vine vorba de drepturile părinților, Norvegia are de departe cele mai multe cazuri dintre toate națiunile împotriva cărora s-a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Marius Reikerås, un consilier norvegian pe teme de drepturile omului la Curtea Europeană a Depturilor Omului, a mărturisit: „În Norvegia, se întâmplă ceva extrem de grav, fiind luați copii de la familii funcționale. Nu vorbim despre abuz asupra copilului și nici despre alcoolism sau abuz de droguri. În general, e vorba de familii normale, care au tot ce le trebuie pentru a le oferi copiilor tot ce au nevoie și se îngrijesc bine de copiii lor”.
Părinții trebuie să aștepte o lună și jumătate pentru recursul asupra deciziei luate deja. „Vom rata ziua fiului nostru, care urmează peste două săptămâni”, a spus Natalya. „Nu ni se permite să îi vedem”.
ACTUALIZARE: S-a făcut un progres în cazul copiilor americani răpiți săptămâna trecută de către guvernul norvegian. Natalya Shutakova spune că, după ce a trimis ambasadei SUA în Oslo articolul acesta scris de CBN News, au contactat-o și i-au cerut o întâlnire care va avea loc AZI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.