După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 24 septembrie 2019

Peter Costea 🔴 Toți suntem creștini, chiar și ateii!


Vrem nu vrem, toți suntem creștini, chiar dacă nu credem în Divinitate ori în Învierea lui Hristos. Asta pare să fie tema principală a masivei cărți recent publicate de Tom Holland, profesor de drept și istorie la Yale University. Lungă de 624 de pagini, cartea e intitulată Dominion: The Making of the Western Mind, care în mare poate fi tradus în românește ca “Autoritate: Formarea minții occidentale”.


Ce îl face pe Holland să facă afirmația asta ori să ajungă la concluzia asta? Câteva aspecte de netăgăduit ale Creștinismului. În primul rând, anihilarea superstiției și a credințelor religioase antice. În al doilea rând, faptul că fiecare dintre noi gândim și vorbim, vrem nu vrem, un discurs și dialog creștin, impregnat de un vocabular creștin, o structură gramaticală creștină, o gândire structurată și influențată în toată plinătatea ei de Creștinism.

Iar în al treilea rând, faptul că toate societățile și civilizațiile necreștine contemporane, la fel ca întreaga societate globală, sunt structurate politic și economic după principiile creștine.
Holland cere seculariștilor să admită că sunt creștini, chiar dacă nu cred în Divinitate ori în Înviere. În opinia lui, secularismul este o versiune modernă a Creștinismului, dar una fără un conținut creștin tradițional. Noțiunea de drepturi ale omului, egalitatea între bărbați și femei, noțiunea de toleranță, ideea statului asistențial și democrația, cât și dragostea față de aproapele (adică preocuparea cu bunăstarea lui ori a ei) sunt toate noțiuni izvorâte din doctrina creștină.

Noțiuni de acest gen nu existau înainte de apariția pe scenă istoriei a civilizației iudeo-creștine. Creștinismul a fost prima religie care l-a declarat pe Dumnezeu „dragoste”, afirmând „Dumnezeu este dragoste”. O civilizație clădită pe acest truism e total diferită de una fondată pe o religie care nu are conceptul de divinitate ca dragoste. Gândiți-vă, de exemplu, la o societate seculară, clădită, așa cum spunea Marx ori Lenin, pe „lupta de clasă” în care un grup uman caută să-l anihileze pe altul.

Creștinismul, spune Holland „is the greatest story ever told” („cea mai frumoasă poveste spusă vreodată”). Spre deosebire de alte religii, Creștinismul a devenit atât de pregnant în mintea occidentalilor, încât e practic imposibil să elimini influența lui. Ceea ce îl face pe Holland să afirme că „nu se impune a crede că Iisus a înviat din morți pentru a fi impactat profund și inevitabil de influența Creștinismului”. („It does not require a belief that He rose from the dead to be stamped by the formidable, indeed inescapable, influence of Christianity”)


„Toți occidentalii, zice Holland, sunt creștini, fie că își dau seama de asta ori nu”. Și chiar dacă „băncile bisericilor se golesc, Occidentul rămâne puternic ancorat în trecutul lui creștin.” Ceea ce explică, adaugă el, de ce sute de ani de ateism, secularism, anti-clerical, evoluționism și o mulțime de autori care au scris împotriva Creștinismului, creștinismul e încă puternic ancorat în mintea și sufletul occidentalilor.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.