După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 23 august 2019

Samy Tuțac 🔴 De ce provoacă muzica bisericească atâtea dispute?


M-am întrebat mereu de ce provoacă muzica bisericească atâtea dispute. De ce în loc să ne conducă la închinare, ne provoacă la încăierare. Coruri sau grupuri de închinare? Imnuri sau refrene scurte repetate de trei ori? Orgă sau chitară. Tradițional sau contemporan? Nu vreau să tulbur pe nimeni, mai ales că muzica nu este domeniul meu cel mai tare, deși de copil m-am străduit să învăț pe de rost aproape toate cântecele creștine. 

Pastoral vorbind, eu aș pune "și" în loc de "sau" și semnul exclamării în loc de semnul întrebării. Dincolo de frământările noastre legitime sau nu, preocuparea lui Dumnezeu are de a face, în primul rând, cu inimile noastre. Scriptura spune: "Cel cu inima bună să cânte cântări de laudă!" 

Următorul aspect, după inima bună, cred că trebuie să fie cuvintele bune. Îndrăznesc să sugerez tinerilor, aplecați mai mult spre contemporan, să studieze cu atenție teologia imnurilor și să încerce să dea consistență muzicii noi prin forța unor cuvinte biblicizate. Uneori, mai ales când alunecăm înspre o senzualitate în exprimarea muzicii noastre, studierea unor imnuri, compuse de tineri, ar fi de un real folos. 

"Tată veşnic din Ceruri,
Te chem cu aşa ardoare,
Nu mă lăsa să mă lepăd de tine,
Păstrează-mă în adevărul tău
Până voi închide ochii.

Oh, Dumnezeule, păzeşte-mi inima şi gura,
Doamne, veghează peste mine în orice vreme
Nu lăsa nimic să mă despartă de tine,
Fie necaz, strâmtorare sau nevoie,
Păstrează-mi curăţia-n bucurie.

Domnul şi Tatăl meu cel veşnic,
Arată-mi şi învaţă-mă
Aşa cum sunt, copil nevrednic,
Să văd drumul şi calea ta.
Aceasta e dorinţa mea.

Să păşesc prin puterea-ţi în moarte
Prin suferinţă, tortură, teamă şi lipsuri,
Susţine-mă în toate,
Oh, Dumnezeule, aşa încât niciodată
Să nu mă despart de iubirea ta. …"

Acest cântec a fost compus de Annelein din Freiberg, o tânără de șaptesprezece ani, înecată şi arsă în 1529 (Snyder şi Hecht, Profiles of Anabaptist Women, p. 199, 200). 

Sunt convins că cei mai mulți tineri creștini îl caută pe Domnul cu aceeași fervoare și cred că Dumnezeu va folosi tineri înzestrați și maturi spiritual pentru a compune versuri cu o puternică încărcătură teologică, care să fie cântate cu o inimă curată pe muzică contemporană. Cât de minunați sunt credincioșii vârstnici care își fac timp să-i învețe pe tineri muzica ce străbate veacurile, dar și să învețe de la tineri muzica generației lor. 

Fără îndoială, bisericile care vor accentua prioritatea inimii în închinare, vor alege cântece cu mesaj creștin autentic și vor cânta muzică bună, tradițională și contemporană, vor fi cele mai câștigate. Muzica bisericească e făcută totuși pentru închinare...

Samy Tuțac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.