După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 24 august 2019

David Lavric 🔴 Când nu-ți mai place cum predică păstorul tău…


Am scris zilele trecute despre lenea predicatorilor și despre efectul predicilor improvizate direct in amvon sub egida unei inspirații de moment.

Mulți au prins ocazia să arunce vina asupra păstorilor pentru rateuri și falimente congregaționale, sau chiar pentru propriile lor gafe, tipic firii și poate nouă, românilor. Emil Cioran, în “Schimbarea la față a României”, spunea: “Niciun român nu se simte personal vinovat. Toate ratările și golurile și le explică prin vidurile societății, dezertând astfel de la responsabilitatea individuală.”

Așa că aș mai adaugă la articolul anterior câteva rânduri pentru meditația personală a celor care ascultă predica.

Ce faci dacă păstorul tău nu este cel mai talentat predicator, studiază textul biblic, își dă toată silința, însă nu se ridică la nivelul celor pe care îi admiri tu?

1. În trupul local al bisericii trebuie să înveți să crești spiritual lăsându-te slujit de cei care au fost echipați cu daruri spirituale tocmai spre maturizarea ta.

O mare parte dintre creștini sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt lăsați să slujească în acord cu darurile despre care spun că le au și în anumite situații este justificată doleanța, totuși ceea ce probabil se omite cel mai adesea este faptul că toți cei din trup, indiferent de darul lor spiritual, trebuie să învețe să se lase slujiți și să se dezvolte spiritual acolo în trup.

Pavel spune foarte clar: "fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora..., iar ochiul nu poate zice mâinii: "N-am trebuință de tine"; nici capul nu poate zice picioarelor: "N-am trebuință de voi."

2. Dacă apreciezi predicarea cuiva nu înseamnă că predicatorul își face sau nu munca cu credincioșie.

De când și până când ceea ce ne place este etalonul a ceea ce este corect și biblic? Nu spun că dacă îți place un predicator, atunci ceva este greșit, însă nu acesta este criteriul.

Biblia spune: “Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învățătura sănătoasa; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute și își vor da învățători după poftele lor Iși vor întoarce urechea de la adevăr și se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.”

3. Nu trebuie să-ți placă stilul de predicare ca mesajul să te hrănească spiritual.

Predicarea unui pastor sincer și credincios textului biblic, chiar dacă nu-ți va plăcea ca stil sau metodă de prezentare, va putea să te hrănească spiritual. Nu trebuie să-ți placă ca să-ți facă bine.

4. De cele mai multe ori nu ne place un predicator deoarece mesajul pe care îl prezintă pare că nu atinge nevoile noastre. Reamintește-ți că în predicarea Evangheliei punctul de plecare este Cristos și mesajul revelat în Cuvânt, nicidecum omul și condiția lui.

Predicarea care pornește cu intenția să atingă sentimentele și să se adreseze nevoilor generale este foarte posibil să omită mesajul intenționat de Duhul Sfânt în pasaj. Vor exista situații când cuvântul nu te va "atinge" pentru că textul expus vorbește despre o situație cu care tu nu te confrunți chiar în acel moment. Obișnuiește-te să asculți mesajul Bibliei, nu motivat și condus de nevoile pe care le ai, ci motivat de dorința de a cunoaște voia lui Dumnezeu, pentru că acel cuvânt va împlini și nevoile tale la momentul potrivit.

David Wells spunea: Doar dragostea pentru Isus te va ajuta sa faci distincție între nevoile pe care le simți și adevăratele nevoi spirituale pe care le ai. Așadar ascultă predica motivat de dragostea pentru Isus și pentru cuvântul Său.

5. Nu-ti compara păstorul cu predicatorii.

Exista o diferență destul de mare între a fi păstor și predicator și a fi doar predicator. Păstorul nu este doar cel care predică în amvon, ci este cel care cunoaște turma, este cel care merge după oițele rătăcite, este cel care leagă rana și este cel care smulge spinii, este cel care stă cu tine pe marginea patului de spital și se bucură când copilul a absolvit școala, este cel care smulge spinii și cel care folosește nuiaua. În schimb predicatorul (care nu este și păstor) este ca musafirul care vine și mai apoi cum vine așa și pleacă. Nu-ți compara niciodată păstorul cu predicatorii.

David Lavric

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.