După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 20 iulie 2019

Peter Costea 🔴 O lecție pentru România: colapsul Creștinismului în Marea Britanie


Periodic, agenția de sondaje de opinie britanică British Social Attitudes Survey, publică date statistice privind afilierea religioasă a britanicilor.

La începutul lunii mai a publicat ultimele date care corespund situației din 2018.
4.000 de persoane au fost întrebate privind afilierea religioasă si rezultatele dezamăgesc, în primul rând pe cei preocupați de secularizarea rapidă a societății britanice, dar mai ales de declinul creștinismului, nu doar la nivel numeric, dar și la nivel de trăire spirituală.

O discuție a pe tema sondajului aici: www.telegraph.co.uk

Conform sondajului, în 2018 doar 38% dintre britanici se identifică a fi creștini. Acum 10 ani, în 2008, procentul era de 50%, iar în 1983 de 66%.
Britanicii care se identifică musulmani a crescut de la 1% în 1983 la 3% in 2008 și la 6% în 2018.

Ateii, însă, au cunoscut cea mai rapidă creștere. În 1983, 10% dintre britanici se identificau ca fiind atei, 18% în 2008 și 26% în 2018. Asta înseamnă că peste un sfert din populația Marii Britanii se identifică a fi atee, în timp ce doar 55% dintre britanici afirmă credința „într-o formă de divinitate anume, inclusiv în existența lui Dumnezeu”.

Care e principala explicație pentru declinul Creștinismului în Marea Britanie? Decalajul între generații. Un procent relativ mic dintre tinerii britanici cred în Dumnezeu ori se identifică a fi creștini. Grupul celor care cred în Dumnezeu și se identifică a fi creștini consistă în mod special din persoane în vârstă, un grup care nu mai poate fi înlocuit în totalitatea lui.

Declinul Creștinismului în Marea Britanie va avea consecințe imense. Creștinismul a dat lumii noțiunea de drepturi individuale, inclusiv Magna Carta, primul document din istoria Europei (și a lumii) care listează drepturi civile. Pe acest fundament, noțiunea de drepturi civile și drepturile omului s-au extins de-a lungul sutelor de ani.

O altă consecință e islamizarea Marii Britanii. În 10 ani, populația musulmană a Marii Britanii s-a dublat ca procent, de la 3% în 2008 la 6% în 2018. Ne putem, deci, aștepta ca în 2028 12% din populația Marii Britanii să fie musulmană și un sfert din întreaga populație în 2038.
Asta va impune modificări radicale în sistemul juridic britanic, inclusiv aplicarea legii sharia în disputele dintre musulmani.

Care e lecția pentru România? În primul rând, să nu ne considerăm prea încrezători și să credem că o situație de acest gen nu s-ar putea produce în România. Se poate, dar trebuie să fim vigilenți. Ofer câteva soluții preventive.

1. Preveniți secularizarea României. Cum? Afirmând valorile și credința creștină în spațiul public și insistând ca orele de religie să se mențină în școli.

2. Respingeți educația sexuală care se predă în școli. E o forma de îndoctrinare anticreștină.

3. Practicați credința în familie și în spațiul public. Dacă generațiile tinere văd în părinții lor practicanți ai Creștinismului (citirea Sfintelor Scripturi; frecventarea bisericii; transformarea vieții spirituale și religioase într-un punct central pentru viața de zi cu zi a familiei; asigurând că fiii și fiicele voastre își aleg prietenii dintre cei care practică credința creștina), riscul ca urmașii lor să respingă Creștinismul e mult mai redus.


4. Respingeți ateismul și asigurați-vă ca fiii și fiicele voastre sunt înscrise la orele de religie în școli.

5. Afirmați-vă drepturile și libertatea religioasă.

Peter Costea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.