Stați puțin, cum e cu interesul superior al copilului? O fetiță este practic smulsă, în urlete, de poliție de lângă părinții adoptivi care au crescut-o timp de șapte ani și care voiau să o adopte? Și trece prin toată această traumă deoarece o familie de „americani” ar fi câștigat la Curtea de Apel un proces câștigat inițial de părinții care o cresc pe fetiță?
Nici nu vorbesc de suspiciunile că acea familie „americană” ar fi plătit 30.000 de dolari ca să „ungă” rotițele sistemului românesc și să câștige procesul; și nici de faptul că fetița ar fi fost aleasă pentru că ar fi compatibilă pentru un transplant de rinichi către un copil al familiei din străinătate.
Dar cum rămâne cu drepturile copilului? Cum rămâne cu interesul superior al copilului? Uitați-vă un pic la acel filmuleț, din linkul din Știri pe Surse. Prin ce se justifică șocul emoțional și psihologic prin care trece această fetiță? Ne întoarcem în anii 1990, la reportajele BBC în care șmecherii vremii se lăudau că pentru câteva mii de dolari pot „aranja” o familie occidentală cu un copil din orfelinatele românești?
P.S.: Din câte știu eu, singurul mod de a câștiga un copil dintr-o familie de asistenți maternal care intenționează să adopte copilul, unde copilul stă de mai mult de un an, este să fii RUDĂ cu copilul. Așadar, cazul acesta chiar nu se leagă. Cum a câștigat acea familie „americană” copilul?
- Sorina și sora ei u fost luate de mici de la orfelinat de o familie de asistenţi maternali. Doar una din cele două a putut fi însă adoptată de aceştia. Familia era în plină procedură de adopție și pentru cea de-a doua copilă, dar instanța a decis ca aceasta să fie dată spre adopție unei familii din Statele Unite. (B1TV)
- Soţii care le-au crescut pe cele două fete susţin că nu au fost anunţaţi de decizie, iar vestea a căzut peste ei ca un trăsnet. (B1TV)
- Femeia căreia fetele i-au spus mamă toată viata lor a leşinat de durere când fetița a fost luată cu mascații de lângă ea! (B1TV)
- Judecătorii de la Tribunalul din Mehedinți au respins cererea de adopție internațională, formulată de familia română stabilită în SUA. Ulterior, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au desființat sentița. EvZ publică concluzia deciziei Tribunaului din Mehedinți, care dat dreptate în totalitate părinților adoptivi români. (EvZ)
- Tot EvZ publică și procesul verbal întocmit de executorul judecătoresc, în care fetița spune că își urăște familia adoptivă (din America).
- „De la prima întâlnire, fata a fost extrem de irascibilă, a fugit de această familie, care a avut un comportament de toată jena. Fata a făcut pe ea la propriu. De pildă, au mers într-o zi la piscină, au luat pizza pentru copiii lor, iar pentru ea nu. Fiica asistentului maternal i-a cumpărat Sorinei pizza, că ea i-a însoțit atunci. E exclus ca oamenii ăstia să aibă vreun sentiment pentru ea. Copiii lor râdeau de Sorina. Să fim serioși, au nevoie de Sorina, mai puțin să o crească ca pe copilul lor. Au venit din America tocmai la Baia de Aramă, ca să ia un copil de etnie romă, crescut de la un an, pentru că sunt mărinimoși...Să fim serioși!” – declarația lui Ivan Nicolae, un jurnalist din Gorj citat de EvZ.
- O angajată a Direcției, manager de caz și vecină a familiei Sărămăt, a venit și a determinat-o să semneze o hârtie, din care reieșea că nu intenționează să înfieze copila, spunându-i că așa e mai bine, dar că nu vor fi probleme, declară Mariana Șărmat, mama adoptivă din România. (B1TV)
- Curtea de Apel Craiova a decis definitiv adopția Sorinei de către familia Săcărin și i-a fost eliberat un nou certificat de naștere. Unul dintre motivele deciziei Curții de Apel Craiova a fost o tehnicalitate – familia asistentei maternale ar fi depus cu două luni întârziere cererea de adopție. (Libertatea)
- „Această fetiță a fost luată cu forța de familia Secărin (familia din SUA n.r.), care a venit cu avocatul Delulescu, care soția dânsului este judecătoare la Curtea de Apel Craiova, unde li s-a dat câștig de cauză. A mai fost la proces și alt avocat, care, tot la fel este judecătoare la Curtea de Apel Craiova, colegă cu cei care au dat sentința. Noi am câștigat pe local la Mehedinți și la Drobeta Turnu Severin au întors dosarul și au avut câștig de cauză cu ajutorul acestor judecători”. (tatăl fetiței, citat de B1TV)
- Organizaţia neguvernamentală VeDem Just precizează, la rândul său, că procedura de adopţie a fetiţei de 8 ani de către o familie de români stabilită în SUA fusese finalizată, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat; organizația VeDem Just, o organizație foarte vocală pe tema #anticorupție, este condusă de Cristi Danileț. (Adevărul)
- Procuroarea Maria Pițurcă, cea care a smuls-o practic pe fetiță din dormitor, unde dormea, și a târât-o pe caldarâm, este ea însăși o activistă #fărăpenali, pe tema luptei #anticorupție. (Cotidianul)
- „Uitați, oameni buni, ce se întâmplă la noi în România. Vă dați seama? Această familie din America a intervenit și a dat la Autoritatea Tutelară la București 30.000 de dolari. Așa au specificat ei. Au dat 30.000 de dolari la doamna Coman, care este președinta Adopțiilor la nivel național și pentru adopțiile internaționale”, spune Vasile Șărămăt, tatăl fetiței. (B1TV)
- Directoarea ANPDCA, Gabriela Coman, a explicat pentru Libertatea că întreaga procedură de adopție s-a desfășurat legal, așa cum a rezultat inclusiv din verificările Corpului de Control pe care l-a trimis la DGASPC Mehedinți. (Libertatea)
- Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a depus plângere împotriva Marianei Șărămăt, pe care o acuză de lipsire de libertate. Familia Șărămăt se arată consternată de acest lucru, spunând că fetița este îngrijită și iubită. (Libertatea); În plus, familia era una relativ înstărită, a construit niște camere în plus pentru fetiță. (B1TV)
- “Domnul director Vali Croitoru de la DGASPC ne-a spus că sunt mari presiuni de la Ambasada SUA și de la Autoritatea din București. Inclusiv de la ministrul Muncii, pe atunci Olguța Vasilescu. Spunea că nu mai poate să facă nimic", a spus Mariana Șărmat, mama fetiței. (B1TV)
- „Când au venit domnii din America la poartă, am zis să le explicăm toată povestea, poate dumnealor nu știu că sunt două surori. Mi-au spus: «Pe noi nu ne interesează. Noi am cheltuit 30.000 de dolari, iar noi fătă fată din țară nu plecăm»”, a mai spus Mariana Șărmat (B1TV).
- Avocatul familiei românești spune că nu se poate dovedi nicicum că familia americană a respectat procedurile prealabile adopției. (A3)
- Un fel de advertorial publicat de psnews cu imagini cu familia americană și fetița ne spune așa: Cazul fetiței din Mehedinți a stârnit un val de emoţie şi controverse, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu fetiţa plângând, înregistrate şi distribuite de familia fostei asistente maternale.” (psnews)
- În imaginile din filmulețul de azi dimineață se vede cum fetița se ține efectiv de femeia care a crescut-o, pentru a nu fi luată din sânul familiei, și cum este târâtă pe jos, pe caldarâm, de procuroarea Maria Pițurcă. (filmulețul este publicat pe Știri pe Surse)
- Peste toate această încrengătură, se adaugă perspectiva copilului. O orfană de la un an, crescută timp de șapte ani într-o familie, alături de sora ei biologică – de surioara ei mai mică. Într-o zi este luată pe sus de un procuror, de poliție și de mascați. Noaptea trecută a dormit într-un pat străin, după ce declarase, în scris, că nu dorește să plece de acasă și să-și schimbe familia. Unii se bucură că a fost aplicată „litera legii”, și spun că legea trebuie aplicată la sânge. Chiar dacă ar fi așa, și legea ar fi de partea familiei americane (ceea ce nu este deloc clar) – oare copilul știe de litera legii? De procurori și de mandat? Cum suportă un copil deja amărât, deja traumatizat toate aceste lucruri? Și pentru ce, pentru al cărui bine, sau în al cărui interes? Spre binele copilului, sau în interesul superior al copilului? Oare? (comentariul meu; linkurile către toate sursele, în comentarii)
Cătălin Sturza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.