Inițiativa de modificare a Art. 48 din Constituția României nu aparține clasei politice. Demersul este al celor 3 milioane de cetățeni români semnatari și nu al partidului de guvernământ, PSD. Deși este un proiect unic și suveran în istoria României, un singur personaj din sfera politicii și-a permis să-l manipuleze: Liviu Dragnea.
Aflat într-o poziție ingrată, condamnat la închisoare cu suspendare și pasibil de o nouă condamnare, într-o continuă căutare de legitimare, Liviu Dragnea a trecut referendumul pe persoană fizică – el face cărțile, el decide cum se va organiza referendumul, el este „patronul” familiei din România.
Cum s-a ajuns aici?
Simplu și rapid! Pentru că i s-a permis. Deși PSD a avut doi ani la dispoziție pentru a promova o lege de modificare a Constituției, sub conducerea lui Liviu Dragnea procesul a fost tărăgănat, presărat cu promisiuni înșelătoare și manipulat politicianist. Ipocrizia nu putea lipsi din ecuație, știind cu toții cum a votat PSD în Parlamentul European pentru căsătoriile între persoanele de același sex!
Liviu Dragnea/PSD nu a întâmpinat niciun fel de opoziție în jocul de-a referendumul, un joc ușor de anticipat și tolerat până în prezent. Era cât se poate de evident că avea să se folosească de orice, mai ales de trei milioane de români, pentru a deveni el lider maximo. Partidele de opoziție, organizațiile civice, Coaliția pentru Familie, societatea civilă, toți au privit neputincioși cum un singur om confiscă suveranitatea poporului român, chiar și banii copiilor din Teleorman, dacă e să citim rechizitoriul pe baza căruia a fost condamnat în primă instanță.
Experiența ultimilor 30 de ani ar fi trebuit să ne învețe că dacă lăsăm totul în mâna clasei politice, fără o poziție militantă activă, constantă, ne vom afunda tot mai adânc în obscuritatea democrației pe care ne-o imaginăm.
Ce este de făcut?
Se impune o disociere totală de intențiile politice ale lui Dragnea/PSD. O disociere clară de orice intenție politică a oricărui partid din România și punerea clasei politice la respectul cuvenit unei inițiative cetățenești fără precedent în România.
Dacă pe undeva exista teama că Parlamentul nu va da curs aprobării inițiativei cetățenești, acum nu mai este cazul de dus pianul cu grijă pe scări. Abandonarea acestui demers în voia politicienilor înseamnă să prejudiciezi intențiile celor trei milioane de români semnatari și să arunci la gunoi cea mai înaltă formă de suveranitate a poporului român.
Partidele de opoziție din România, înțelegând și acceptând principiile democrației, sunt obligate să ia atitudine și să susțină fără rezerve suveranitatea poporului român exprimată prin Referendum. Orice eschivă sau boicot aplicat acestei suveranități reprezintă o trădare a intereselor cetățenilor României.
Partidele de opoziție sunt obligate să se asigure că Guvernul PSD va organiza Referendumul în mod corect, transparent, solicitând insistent introducerea SIMPV – Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – în organizarea Referendumului. Un sistem de monitorizare folosit în toate celelalte tipuri de alegeri.
Coaliția pentru Familie e obligată să iasă din umbră și să comunice mai clar, activ, militant, pentru a oferi explicații, lămuriri, pentru a contracara manipulările și dezinformările obraznice.
Coaliția și-a asumat o responsabilitate față de cei trei milioane de semnatari și față de procesul democratic și nu poate da înapoi sub presiunea publică, după ce timp de doi ani românilor le-a fost suprimată suveranitatea de către PSD. Nu-i poate abandona pe români, sperând că aceștia sunt destul de informați și de mobilizați încât să vină singuri la urne, ci trebuie să-i reprezinte până la capăt.
De asemenea, Coaliția pentru Familie trebuie să ceară insistent, prin adrese oficiale și publice, introducerea SIMPV – Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
Societatea civilă este chemată la responsabilitate, la calm și la o dezbatere pragmatică. Sentimentele nu reprezintă argumente. Cea mai acută problemă în dezbaterea actuală este lipsa informării și a argumentelor – astfel că se escaladează intenționat sau inerent conflictele dintre tabere.
Societatea civilă trebuie convinsă, argumentat, că demersul Coaliției pentru Familie este unul legal, susținut și încurajat de legile naționale și internaționale și că singurul scop este acela de a face o declarație puternică în privința valorilor umane, proiectând o viziune de civilizație și folosind cea mai utilă și puternică formă democratică – Referendumul. Nu se dorește impunerea religiei, nu se pun la zid minoritățile sexuale, pur și simplu se dorește prevenirea pericolelor ideologiei violente LGBT ce se impune cu forță nedemocratică și intolerantă în țările civilizate la care aspirăm, de cele mai multe ori, fără să discernem nuanțele.
Totodată, dezbaterea pe tema Referendumului nu trebuie să acopere neregulile și intențiile penale ale liderului PSD, Liviu Dragnea. Teama că Referendumul pentru Art. 48 ascunde alte intenții politice este nejustificată – oamenii se pot informa în continuare dintr-o diversitate de surse, continuând să pună presiune pe clasa politică, exact cum au făcut-o în ultimii doi ani.
Liviu Dragnea confiscă Referendumul și dezbaterea publică pentru că i se lasă spațiu de manevră. Dar o strategie bine pusă la punct prin coabitarea factorilor amintiți mai sus va reuși contracararea oricărei mutări și promovarea unor valori comune în România: familii și copii protejați, limitarea corupției, educație elevată, eliminarea birocrației, respect pentru cetățeni, demnitate.
Acționând în maniera asta, participarea la Referendum nu va legitima niciun partid și îi va demonstra până și lui Liviu Dragnea că nu este stăpânul suveranității, plasându-l acolo unde îi este locul – servant al intereselor poporului român.
România este în fața unui moment istoric. De ce ar da cu piciorul la asta? Este România atât de superficială încât să nu facă față unei adevărate dezbateri democratice, deși aspiră la statutul de țară normală și europeană?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.