După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 3 septembrie 2018

Mana de Luni: Rick Boxx 🔴 Înțelepciune, cunoștință și pricepere

Dacă sunteți ca mine, atunci petreceți mult timp căutând înțelepciune pentru multele decizii care trebuie luate. Și cred că sunteți de acord că și cunoștința și priceperea sunt importante în procesul luării deciziilor. Mi s-a părut interesant când am văzut că în Biblie sunt multe referințe la înțelepciune, cunoștință și pricepere în același pasaj de text.

Aceste trei cuvinte sunt diferite, însă Scriptura ne arată cum cele trei se completează una pe cealaltă. Ni se spune că priceperea vine din studierea Cuvântului lui Dumnezeu. Cunoștința vine din experiențele și din abilitățile pe care Dumnezeu ni le oferă, iar înțelepciunea vine ca urmare a acumulării priceperii și cunoștinței de-a lungul timpului. În final, toate acestea trei vin de la Dumnezeu. Așa spune și Proverbe 2:6 „Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere.

Pentru a înțelege mai bine relația dintre acestea trei, ne uităm pe scurt la fiecare în parte, începând cu priceperea. Termenul în limba ebraică poate fi tradus prin: „înțelegere clară cu abilitatea de a judeca”. Unul dintre consultanții mei m-a rugat să îl ajut pe el și pe alți consilieri de ai lui, într-o problemă. Unul dintre acei consilieri a recomandat un plan care era imoral. Timpul meu personal în Cuvântul lui Dumnezeu m-a ajutat să îmi dau seama de pericolul alegerii unei asemenea variante și de asemenea, am primit pricepere pentru a găsi o soluție mai bună.

Iov 28:28 spune: „Iată, frica de Domnul, aceasta este înţelepciunea; depărtarea de rău, este pricepere.” Pentru a câștiga pricepere, trebuie să ne folosim simțurile pentru a asculta și a observa. Dar abilitatea de a judeca lucrurile corect vine din înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu.

Cunoștința vine de la Dumnezeu, prin experiențele, abilitățile și darurile pe care El le dă, de-a lungul vieții – dacă suntem suficient de smeriți să luăm aminte la ele.

Fiind un ofițer de credite la o Bancă, primul meu credit acordat pentru Administrarea Afacerilor Mici și Mijlocii (AAMM) a fost un dezastru. Pentru creditul AAMM trebuie mare atenție la detalii și trebuie întocmite zeci de documente. Neavând experiență, am distrus complet o astfel de cerere, însă după ce șeful meu m-a criticat, mi-am acceptat umil eșecul. Acel eșec mi-a oferit cunoștința de care am avut nevoie pentru ca mai târziu să excelez în credite AAMM.

Proverbe 1:7 ne spune: „Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura.” Frica de Domnul – reverența – ne oferă smerenia necesară pentru a câștiga cunoștință și a excela mai târziu.

Înțelepciunea vine ca urmare a cunoștinței și priceperii pe care le acumulăm de-a lungul anilor. După ce facem suficiente greșeli, cunoștința câștigată ne ajută să avem înțelepciune. Am putea spune că aplicarea înțelepciunii este mai strategică, pe când cunoștința este mai tactică.
 
Prima mea afacere a început cu un împrumut având dobândă de 21%. Lecțiile dureroase pe care le-am învățat din acel împrumut mi-au oferit înțelepciunea de îi sfătui pe alții în vederea pericolelor de a avea datorii.

Aplicarea corectă a lecțiilor pe care le-am învățat de-a lungul anilor ne oferă calea pentru câștigarea înțelepciunii, dar, repet, trebuie să avem smerenie. Așa cum afirmă Proverbe 9:10: „Începutul înţelepciunii este frica de Domnul; şi cunoașterea Celui Sfânt este priceperea.” (cf. traducerea ASV)

Întrebări pentru discuții

1.     Înainte de a citi acest articol din Mana de luni, cum ați fi definit în mod separat CunoștințaPriceperea și Înțelepciunea?


2.     Ce părere aveți despre distincția pe care o face Rick Boxx pentru acești termeni? Sunt diferențe care contează? Explicați răspunsul.


3.     Sunteți de acord cu afirmația că în cele din urmă cele trei vin de la Dumnezeu? De ce? De ce nu?


4.   În opinia dumneavoastră, care dintre aceste trei valori este cea mai importantă?


NOTĂ: Pentru aprofundarea subiectului, puteți lua în considerare și următoarele texte biblice: Proverbe 3:13-15, 10:14-15, 14:8, 15:7,21, 16:16,21, 18:4, 19:20.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.