Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, nu este sărbătorit în unele țări. Principalele cauze ale interdicției aplicate în următoarele șase state sunt ideologia comunistă și fundamentalismul islamic, scrie site-ul aleteia.org, potrivit ActiveNews.ro.
1. Brunei.
Sultanul Hassanal Bolkiah a dat o lege prin care cei care sărbătorirea Nașterii Domnului este considerată o crimă iar cei care îndrăznesc să facă asta riscă să fie încarcerați pentru o perioadă de 5 ani.
Sultanul monarhiei absolutiste din Brunei a stabilit această pedeapsă pentru cei descoperiți că aderă într-un fel la sărbătoarea Crăciunului, inclusiv prin trimiterea unor urări de Crăciun rudelor și prietenilor. Non-musulmanii pot sărbători Crăciunul în țară, cu condiția să se afle în propriile comunități și cu permisiunea autorităților. Ministrul pentru Probleme Religioase a declarat că măsura „anti-Crăciun” vrea să evite "sărbătorile excesive și deschise care ar putea prejudicia aqidah (credința comunității musulmane). Dintre cei 420.000 de locuitori ai statului Brunei, foarte bogat în petrol, 65% sunt musulmani.
În decembrie 2015, un grup de imami anunța că „musulmanii care urmează obiceiurile creștinismului sau folosesc simbolurile sale religioase, cum ar fi crucea, lumânările aprinse, pomul de Crăciun, cântecele religioase, felicitările de Crăciun și decorațiile sunt împotriva credinței islamice (...). „Unii ar putea crede că interdicția este frivolă, dar, în calitate de musulmani, trebuie să evităm sărbătoarea altor religii pentru a nu influența credința noastră islamică”, spuneau clericii.
2. Somalia
La puțin timp după interzicerea Crăciunului în sultanatul Brunei, Somalia a decis să-i urmeze "exemplul" și a decretat că atât sărbătorile de Crăciun, cât și cele de Anul Nou „amenință credința musulmană”. Prin urmare, sărbătoarea Crăciunului a fost complet interzisă în această țară africană, una dintre cele mai devastate, timp de decenii, de haos instituțional, război civil, terorism și foamete. Șeicul Mohamed Khayrow de la Ministerul Problemelor Religioase afirma în decembrie 2015 că „toate evenimentele legate de aceste sărbători sunt contrare culturii islamice”. În plus, Consiliul Religios Suprem al Somaliei a avertizat asupra riscului atacurilor teroriste ale grupului jihadist Al-Shabab împotriva tuturor celor care sărbătoresc Crăciunul. În 2014, această organizație teroristă care ocupă cea mai mare parte a teritoriului Somaliei a atacat sediul Uniunii Africane la Mogadishu, capitala țării, chiar în ziua de Crăciun.
3. Tadjikistan
În 2013, această țară din Asia Centrală a interzis posturilor de televiziune să difuzeze un film de Crăciun rusesc. În 2015, autoritățile au decis să interzică brazii de Crăciun și darurile oferite copiilor în școli.
Ministerul Educației, care adoptă principiile islamice ca principii directoare, a decretat interzicerea focurilor de artificii, mesele festive, schimburile de cadouri și colectarea de bani pentru sărbătorirea Anului Nou.
4 . Arabia Saudită
Condusă de unul dintre cele mai dure regimuri în ceea ce privește doctrina islamică, curentul Wahhabit, Arabia Saudită a interzis complet Crăciunul pentru non-musulmani. Chiar dacă ultimii ani au adus mici semne de deschidere din partea unor membri ai monarhiei saudite, acest proces se ciocnește de rezistența mare, înrădăcinată în zonele fundamentaliste. Pentru că influența fundamentalismului islamic este foarte puternică în viața de zi cu zi a saudiților, acest tip de presiune din partea liderilor religioși agravează și mai mult situația multor creștini, majoritatea străini care trăiesc în această țară.
5. Corea del Nord
De la instaurarea comunismului în această țară, în anii 50, orice tip de activitate și cult creștin au fost complet interzise. Organizațiile de apărare a drepturilor omului afirmă că între 50.000 și 70.000 de creștini se află în închisori sau lagăre de concentrare din Coreea de Nord doar pentru că au îndrăznit să-și practice credința.
În 2016, dictatorul Kim Jong-Un a făcut a mai făcut un pas în persecuția religioasă: nu numai că a reiterat interdicția de sărbătorire a Crăciunului, ci a ordonat ca în noaptea de 24 decembrie poporul să comemoreze nașterea bunicii sale, Kim Jong-Suk, luptătoare comunistă care a luptat împotriva japonezilor și a devenit soția primului dictator al țării, Kim Il Sung. Este considerată (și venerată) ca „Sfânta Maică a Revoluției”.
6. China
În marile orașe chineze, multe magazine și străzi comerciale sunt îmbrăcate, în decembrie, în culorile Crăciunului. Imagini ale lui Moș Crăciun,brazi de Crăciun și cântece occidentale se fac auzite în marile magazine. Asta nu pentru că în China se sărbătorește marea sărbătoare a creștinătăți, ci pentru că mulți chinezi, non creștini consideră că e doar o „perioadă tematică” la nivel comercial. Alții văd în aceste lucruri „revendicarea culturală a modernității” asociată cu Occidentul și, prin urmare, „inamicul valorilor patriotice” impuse Chinei de revoluția comunistă brutală din secolul al XX-lea.
În 2014, Academia Chineză de Științe Sociale a publicat o carte pentru a delimita în detaliu „cele mai serioase provocări” care apar în țară, atenționând în mod explicit asupra a patru dintre ele:
- idealurile democratice exportate din națiunile occidentale
- hegemonia culturală occidentală
- difuzarea informațiilor prin intermediul internetului
- infiltrații religioase
Un grup de zece doctoranzi chinezi a publicat un articol în care a analizat fenomenul denunțat ca „frenezia de Crăciun”, cerând poporului chinez să respingă această sărbătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.