După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 11 iunie 2015

† Cristian Barbosu - COMUNICAT privind cazul Titel Maghiar

Dragii mei,
De la început trebuie să recunosc că sunt pus într-o postură inedită şi ciudată deopotrivă, de a scrie despre un caz care pare real şi ireal în acelaşi timp. Am văzut şi eu postările, am citit articolele, am stat de vorbă cu persoane care susţin ambele părţi, şi am fost pus într-o postură dificilă până la un moment dat. Fiind un om care cred în adevăr şi caut adevărul, nu mi-a fost uşor. Dar … fiindcă nu vreau să lungesc povestea vreau să vă prezint concluziile mele, încadrate în elemente care vă vor ajuta să înţelegeţi de unde vin şi cum am ajuns aici.

CONTEXTUL
Când şi cum l-am cunoscut pe Titel Magiar? El m-a abordat acum câteva luni, dorind să îi transmit anumite informaţii din predicile mele pe care le urmărea pe net. Am auzit şi eu de el de la diferiţi creştini, din ţară şi străinătate, care corespondau cu el prin email sau Facebook şi aşa am început să interacţionam. M-a captivat râvna lui pentru cei pierduţi, cunoştinţele biblice şi teologice de care dădea dovadă şi faptul că suferea pentru Cristos. Socrul meu este misionar în Asia, soţia mea crescând în câmpul de misiune din Africa, de aceea am un “soft spot” (sensibilitate) pentru misionarii care îşi asumă riscuri şi suferă în câmpul de misiune. Mai ales, aflând că e român, m-am bucurat mult să pot coresponda, nu prea des, dar oarecum constant cu el, pe teme de consiliere, întrebări biblice, motive de rugăciune.

MOTIVAŢIA
Dincolo de orice scenarii, insinuări sau suspiciuni, vă spun sincer, nu am avut şi nu am vreo agendă sau vreun interes, nici faţă de Titel şi colaboratorii săi, şi nici faţă de fratele Gorcea sau alţii care scriu împotriva lui. Când eu am preluat ştirea legată de atacul, explozia şi starea de comă a lui Titel, am preluat-o cu cele mai bune intenţii, nu de la Titel, ci de la medicul care s-a ocupat de Titel în acea perioadă de timp, Lucian Popescu, un neurochirurg plecat din România, care a practicat medicina la Medical Clinic of Neurology din Topeka, KS, din 2013 fiind împreună cu ei în Indonezia (aşa am fost informat). Mai apoi am intrat în legătură cu tatăl lui Titel, apoi cu câţiva din băieţii arestaţi cu el şi în final cu Titel după ce şi-a revenit din comă. Ei m-au ţinut informat, trimiţându-mi fotografii de la locul faptei, cât şi date despre starea sănătăţii lui. N-aveam de unde să ştiu şi nici măcar nu mi-ar fi trecut prin gând să verific dacă toate aceste informaţii sunt adevărate sau false. Ştiam că aceşti oameni suferă şi singurul lucru pe care-l puteam face atunci era să mă rog pentru ei şi să cer ajutor şi altora să o facă. Şi asta am făcut. Ştirea a fost preluată de pe site-ul bisericii noastre, la fel şi update-urile care au urmat şi aşa am ajuns să fiu eu promotorul principal al acelei situaţii de criză. În acele zile, fratele Mike Olari, care are şi dansul o inimă sinceră şi dedicată misiunii, m-a contactat, fiindcă îl cunoscuse pe Titel tot de pe internet şi din acel moment critic am început să ţinem cât de cât legătura în jurul acestui caz. Cunoscându-l personal pe Mike Olari, pot spune foarte clar, că amândoi am dorit binele şi încă ne dorim binele tuturor celor implicaţi în acest caz, şi căutam sincer adevărul.

PROBLEMA
Trebuie să recunosc că există o problemă gravă, despre care nu mi-am dat seama decât în timp, şi anume, un plan gândit foarte strategic de a înşela prin manipulare, şantaj şi minciună intenţionată şi sofisticată, nu doar pe mine, ci pe zecile, poate chiar sutele de credincioşi care au intrat în legătură cu Titel. Eu nu am Facebook şi nici blog şi de aceea corespondenţa mea cu el a fost destul de redusă, dar ştiu că mulţi alţii au interacţionat cu el şi au căzut în plasa în care am căzut şi eu. Nu mi-e ruşine să o spun, fiindcă sper că prin aceasta să trag un semnal de alarmă tuturor celor care folosesc internetul şi lumea virtuală. Totuşi, deşi mi-am dat seama în timp de acest fapt, am preferat să aştept, să mă rog şi să caut elucidarea adevărului, fiindcă cred vorba care spune, “truth and time go hand în hand” – adevărul şi timpul merg mână în mână. Nu am stat nepăsător ci în limita timpului disponibil am adunat şi analizat câteva argumente şi dovezi, pro şi contra în acest caz. Dorind să fiu imparţial şi corect înaintea Domnului, nu am vrut să mă pronunţ până ce nu am fost eu convins pe deplin, mai ales că, în unele aspecte mi-am dat seama că am fost atacat şi personal. Acum am ajuns la o concluzie şi am libertatea să o expun, şi de aceea m-am hotărât să scriu şi acest comunicat concis şi sper eu, uşor de înţeles.

PROCESUL
Înainte ca fratele Gorcea şi cei de la Internaţional Breaking News să publice rezultatele investigaţiilor lor, am căutat şi eu să elucidez adevărul şi recunosc că pentru o perioadă, am fost confuz, fiindcă primeam argumente contradictorii din ambele părţi şi în dorinţa de a fi imparţial şi fair-play am hotărât să respect părţile şi să analizez totul, şi doar mai apoi să trag concluziile. Ce am reuşit totuşi să găsesc şi eu? Nişte dileme ciudate.

Dilema asocierii lor cu organizaţia The Christian Missionary Alliance
Încă din primele zile ale ieşirii din comă al lui Titel când au apărut primele suspiciuni cu privire la el, am sunat de câteva ori în SUA fiindcă am vrut să mă informez direct de la sursa, dacă Titel Maghiar există şi dacă acest atentat a avut loc. Am discutat atunci cu cei din conducerea CMA, organizaţie sub umbrela căreia, aceşti misionari au scris că lucrează. Nimeni nu mi-a putut confirma membralitatea lor în acea organizaţie, dar pe de altă parte mi-au spus că ei într-adevăr au diferiţi colaboratori care, deşi susţin că lucrează pentru ei, sunt de fapt doar conectaţi oarecum cu ei prin organizaţii partenere care uneori le folosesc numele. L-am întrebat pe Titel Maghiar despre această dilemă şi el mi-a dat rapid numele unor “şefi” direcţi de-ai lui, să îi contactez pe ei ca să-mi confirme. Am accesat paginile lor de Facebook cu ajutorul cuiva, unde erau prezentaţi ca directori ai CMA pe diferite zone ale lumii (https://www.facebook.com/jimfrances.pedrem?fref=ts sau https://www.facebook.com/lukassiioana. popescu?fref=ts), pagini, care ciudat, dintr-o dată, astăzi nu mai există. I-am întrebat şi pe cei de la CMA despre ei, fiindcă aveau poziţii cheie în organizaţie, dar au negat că ar avea cunoştinţă de aceşti presupuşi directori ai lor. Am încercat să îi contactez personal şi le-am scris email-uri şi unul dintre ei, pe nume, Anthony Brewst, mi-a răspuns din Cuba. El a susţinut faptul că îl cunoaşte pe Titel, ştie de atentatul din Indonezia şi mi-a explicat că ei nu aparţin de CMA oficial ci mai degrabă au un fel de contract cu ei, fiindcă sunt o agenţie de misiune care recrutează tineri/bărbaţi necăsătoriţi, care sunt gata să îşi asume riscul de a distribui Biblii şi evangheliza în zone deosebit de periculoase din lume. El mi-a mărturisit că au peste 200 de misionari arestaţi şi evident, că asta face deosebit de grea comunicarea cu ei, fiindcă le-ar putea pune în pericol viaţa. Pentru mine atunci, acest răspuns m-a liniştit pe moment, fiind confirmat şi de Denis Ross, într-o discuţie, sau mai degrabă o mărturisire, când a încercat să îmi explice natura secretă şi periculoasă a lucrării lor, cele spuse de el, confirmând cele discutate cu Brewst. Evident că azi am îndoieli faţă de toate şi toţi cu care am corespondat atunci.
Dilema misiunii lor din Ambon, Maluku
Văzând că nu reuşesc să obţin rezultate de la foruri oficiale, am căutat să intru în legătură cu organizaţia şi oamenii sub umbrela cărora Titel Maghiar lucra în Indonezia. El personal mi-a dat o listă de numere de telefon la care să sun şi câteva nume pe care să îi contactez. În afară de un singur număr de telefon, care mi-a răspuns în indoneziană, tuturor celorlalte numere le lipsea o cifră. Nu am putut comunica din cauza limbii cu acea persoană numită Johnny Andrean Kembuan (0062 823 44244468) deşi i-am scris şi mesaje pe Facebook. Am încercat să contactez sediul misiunii precum mi l-au spus ei, Evangelistic Minister Maluku, dar fără succes.
Dilema dovezilor audio
Am cerut lui Titel şi celorlalţi să mă contacteze şi telefonic şi mi-au zis că nu pot, din cauza contextului dificil în care se află, dar după insistenţe, mi-au trimis câteva înregistrări audio, care pentru mine au părut suspecte datorită unor modulaţii de voce. Pe una dintre ele a apărut chiar programul de voice changer pe care probabil l-au folosit.
Dilema fotografiilor şi mesajelor video
Am cerut mai apoi fotografii. Asta în contextul în care fratele Gabi Gorcea deja mă contactase şi îmi comunicase că dânsul are suspiciuni şi câteva dovezi că unele fotografii ar fi false. Răspunsul lor m-a surprins. Nu am, mi-a răspuns Titel Maghiar, fiindcă mi-am spart tableta iar când am întrebat-o pe Geanina, logodnica lui, ea mi-a zis că i s-a ars sau stricat tableta. Am pus la un moment dat întrebarea – cum se poate ca o fată ca tine, logodită cu un bărbat, să nu aibă nici măcar o fotografie împreună cu el? Nu am primit răspuns şi nici poze până azi. Nu vreau să o acuz dar mi s-a părut suspect. În schimb am primit un număr impresionant de poze de la Denis Ross, cu scopul de a-mi dovedi că ei se cunosc, fiind fotografiaţi împreună în toate aceste poze. Astăzi ştiu că personajele reale, într-adevăr se cunosc, dar ei nu sunt Titel şi Denis, ci Derek şi Josh Grant, adevărul e “clar”. Apoi l-am rugat şi insistat, atât eu cât şi fratele Mike Olari, să îşi folosească telefonul şi să ne trimită un scurt video, în care el şi băieţii să se filmeze şi să lămurească frumos dilema cu privire la neexistenţa lor. Asta ar fi fost cea mai simplă şi clară dovadă. Minciunile se fabrică şi necesită timp, adevărul se poate dezvălui în 30 de secunde! Până în ziua de azi nu am primit acest video.
Dilema cunoscuţilor lor
Am apelat atunci la relaţiile lor. I-am rugat să mă pună în contact cu persoane care îi cunosc personal fiindcă din 5 băieţi (adică şi medicul) care sunt acolo, cu siguranţă că există cineva în SUA, România, sau undeva în lume care îi cunoaşte personal şi ne pot da informaţii cu privire la ei. Nu am primit nici un răspuns, decât Geanina, logodnica lui, mi-a dat nişte contacte. L-am sunat pe un tânăr din Graz care cu respect mi-a zis că da, el acum câţiva ani l-a văzut pe Titel luând-o pe Geanina de la o repetiţie din biserică dar că nu a stat de vorbă cu el. Mă întrebam dacă el chiar ştia că e Titel sau nu? Apoi am stat de vorbă cu un frate din SUA care pentru o îndelungată perioada de timp, la fel ca mine, a fost convins că Titel Maghiar există, dar şi dânsul mi-a zis că niciodată nu l-a văzut, şi nici nu a vorbit cu el la telefon. Tot aşa şi cineva din Zalău, şi încă o persoană din SUA au mărturisit la fel, singura lor corespondenţa a fost prin intermediul internetului, email, etc. Deci, nici un martor ocular. I-am scris tatălui lui Titel dar nu am primit vreun răspuns, am căutat şi eu pe site-uri de cautare în SUA şi nu am găsit nimic, şi în afară de Geanina cu care am comunicat în această perioadă de timp, nimeni altul nu mi-a putut confirma că l-au văzut şi cunoscut în carne şi oase. Am sunat inclusiv o familie de prieteni ai Geaninei, credincioşi serioşi, viitorii naşi, care mi-au zis că ei cred în Titel Maghiar, i-au lăsat chiar şi apartamentul lor să locuiască cât timp ei au fost plecaţi în concediu când a venit în Graz, dar că nu l-au întâlnit personal niciodată, nici măcar atunci, deşi au corespondat cu el în continuare. Ceea ce mi s-a părut de-a dreptul ciudat! La fel de ciudat ca şi atunci când am cerut o convorbire pe skype cu cele 3 fete care sunt în relaţie cu aceşti băieţi, şi una dintre cele două mi-a confirmat că deşi este în această relaţie de peste doi ani de zile, ea nu l-a întâlnit, nu l-a văzut, nu a primit de la el (Sergiu Berci) informaţii despre cunoscuţi, familie, prieteni de-ai lui (deşi ea susţine că a cerut), ci a comunicat cu el doar în scris pe internet. Ceea ce mi s-a părut deosebit de dubios. Am înţeles că şi cealaltă fată (prietena lui Denis Ross) ar avea acelaşi scenariu.
Dilema altor dovezi
Am cerut alte dovezi, fiindcă din ce în ce mai mulţi oameni de bună credinţă mă întrebau de Titel, mai ales dintre cei care s-au rugat sau erau îngrijoraţi de starea sănătăţii lui. Geanina mi-a trimis poze cu documente care arătau facturi de la un magazin unde Titel Maghiar i-a cumpărat inelele de logodnă, apoi am văzut invitaţiile de la nuntă, contractul de închiriere al sălii. Astea iar m-au pus pe gânduri fiindcă vedeam că ea vrea să lămurească lucrurile. La un moment dat am rugat un prieten să îmi spună de unde sunt IP-urile mesajelor trimise de Titel Maghiar. Cele de pe Gmail nu le-a putut citi, şi atunci mi-am adus aminte că odată el mi-a scris de pe Yahoo şi scriindu-i de pe acea adresă mi-a răspuns din nou, şi omul pe care l-am rugat să mă ajute şi care nu ştia nimic de dilemele mele, mi-a zis … din Austria (deşi mesajul oficial era din “Indonezia”). Ţinând legătură cu fratele Mike care şi el căuta pe partea lui dovezi, m-a înştiinţat despre dialogul avut cu cel care a fost în 2012 un reprezentant al MAE pentru diaspora, domnul Avram Gal, care a făcut atunci demersuri pe lângă Ministerul de Externe pentru eliberarea celor 4 tineri. L-am întrebat pe Mike dacă domnul Gal i-a văzut pe aceşti tineri, sau dacă a vorbit cel puţin cu ei la telefon? Răspunsul său a fost că nu… What’s new?!
Dilema conspiraţiei
Am primit prin intermediul lui Mike Olari un act care m-a surprins dar nu m-a convins. Un document scris de cineva care se prezenta ca fiind o persoană din grupul celor care lucrează de o bună perioadă de timp (luni şi ani) la crearea unei conspiraţii împotriva lui Titel Maghiar. Persoana aceea, apăsat, spunea el, de mustrarea conştiinţei, a dezvăluit în acele rânduri, planul intenţionat de “falsificare” creat de către aceştia, printre care şi Gabi Gorcea. Înainte ca fratele Gabi să prezinte dovezile sale sau cei de la Internaţional Breaking News să publice dovezile lor, eu am văzut o bună parte din ele, trimise de către această persoană, ca dovadă a dorinţei lui de a demasca strategia malefică a celor ce vor să-l atace pe Titel. Nu pot spune că nu m-a surprins toată “demascarea” asta, dar pe de altă parte m-am gândit – oare nu o fi de fapt o strategie chiar din partea celor acuzaţi (a lui Titel Maghiar sau a altora care sunt în spatele lui) de a ne pune în temă, pe cei câţiva care încă mai corespondam cu el, manipulându-ne să credem că într-adevăr o astfel de schemă va avea loc? Şi apoi să o folosească ca momeală pregătindu-ne să respingem orice acuzaţie? Oare probele lui Gorcea pe care acest personaj le demasca, nu erau de fapt exact faptele lor, pe care evident că le ştiau, şi de frică că Gorcea le va destăinui, ni le-au aruncat în faţă – repet ca momeală? Ceva de genul – dau eu primul că atunci când ceilalţi vor da, să nu mai fie credibili ci din contră, să confirme suspiciunea pe care deja o am, datorită acestor informaţii primite înainte ca ele să fie publicate. Un cârlig prin care mulţi pot fi prinşi. Dar trebuie să recunosc că este doar o presupunere proprie, pe care eu cel puţin am ajuns să o cred.
Dilema dilemelor …
Cerând lui Dumnezeu înţelepciune, călăuzire şi descoperirea adevărului, în aceste zile am avut surpriza să fiu pus în faţa unei dileme care cred eu, le-a rezolvat pe toate – cel puţin pentru mine personal. După ce am citit tot ceea ce a publicat Internaţional Breaking News şi am vizionat filmul fratelui Gorcea – şi îi felicit pentru profesionalismul cu care au lucrat – evident că m-am dus înaintea Domnului şi i-am zis – Doamne, am văzut dovezile, ele confirma multe din dilemele mele, dar înainte de a ieşi şi eu public, te rog mai dă-mi mie încă o dovadă clară, personală, fără echivoc. Şi am primit-o.
Mi-am adus aminte de încă un nume, al unei persoane din SUA, despre care ştiam că este unul din prietenii cei mai apropiaţi ai lui Titel şi căutând să dau de el, am rămas surprins să văd că şi el mă căuta, exact în aceeaşi zi. L-am sunat la telefon şi l-am întrebat dacă l-a întâlnit vreodată pe Titel, la care îmi spune că nu, dar în replică îmi zice: “Dar dumneavoastră l-aţi întâlnit că mi-a zis că a venit la Arad şi v-a făcut cunoştinţă cu Geanina.” Eu am rămas mut şi i-am zis că nu este adevărat, eu niciodată nu l-am întâlnit pe Titel. “Dar cu Geanina v-aţi întâlnit în Austria?” I-am răspuns că nu, niciodată, deşi am cunoştinţe în Graz care o cunosc şi ştiu că este o persoană reală. Omul a rămas năucit, şi eu la fel. Şi-a dat seama că fusese minţit. Discutând alte lucruri legate de acest caz, îmi spune că a primit o poză de la Titel ieri şi l-am rugat să mi-o trimită şi mie, să o pot compara cu cea a presupusului Titel, adică Derek Watkins, să văd dacă e aceiaşi sau nu. Am vrut să îi dau email-ul meu să mi-o trimită, la care dânsul îmi spune, “dar de ce să mi-l dai, că eu îl am, fiindcă dumneavoastră mi-aţi mai trimis mesaje de pe el.” La care eu îi spun că nu, asta e prima dată când eu interacţionez cu el. La care omul e şocat. Şi spre surprinderea mea, îmi trimite toată corespondenţa lui cu “mine” de pe un email creat şi falsificat probabil de către Titel Maghiar sau cei din anturajul lui, adresa de pe care ei corespondau în numele meu. Vi-o prezint şi dumneavoastră: barbosu.caeline2007@gmail.com – dacă cumva aţi primit vreun mesaj de la “mine” pe această adresă vă rog să mă contactaţi şi să îmi spuneţi, fiindcă mărturia şi integritatea mea şi a lucrării lui Dumnezeu este în joc. Scrieţi-mi pe cristianbarbosu@harvestmetanoia.ro. Precizez că inclusiv Geanina mi-a confirmat recent că şi ea primise mesaje, ca din partea mea, de pe conturi care deşi poartă numele meu, nu îmi aparţin.
Tot de la această persoană am aflat că am şi o pagină de Facebook cu numele Cristian Cristi, deşi când am accesat-o azi, a fost curăţată bine şi poate că va şi dispărea până ce o veţi accesa dumneavoastră, dar acel cont de Facebook a fost prezentat – cel puţin acestei persoane – ca fiind al meu. Am obţinut spre exemplu o poză de pe acel Facebook al “meu” prin care eu răspundeam celor care-mi scriau de ziua mea de naştere şi le mulţumeam pentru urări, sau alte corespondenţe cu acea persoană de pe acelaşi cont Facebook. Dacă cumva aţi primit mesaje de pe Facebook în numele meu, vreau să vă spun că eu nu am avut niciodată cont de Facebook şi nu am nici în prezent. Vă rog să mă anunţaţi. Acum câţiva ani, altcineva mi-a creat un astfel de cont, cu poza mea şi datele mele şi scria mesaje în numele meu, evident fără ştirea mea.
Pentru mine, această ultimă dovadă a fost confirmarea pe care o aşteptam din partea Domnului înainte de a ieşi public şi expune poziţia mea faţă de acest caz care, într-adevăr mă priveşte şi pe mine, fiind direct implicat. Credeţi-mă că nu mi-a fost uşor să tac până acum şi să încerc să fiu distant faţă de cei implicaţi, dar versetul din Iacov îmi revenea mereu înaintea ochilor: Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie. Fiindcă nu de puţine ori am fost foarte frustrat şi dornic de-a ieşi şi da pe faţă lucrurile, dar am vrut să ascult şi să adun cât mai multe dovezi, fiindcă un om implicat în lucrare cum sunt eu, cred că are responsabilitatea să fie cât mai informat şi împăcat în cugetul lui când expune astfel de situaţii care au afectat atâta lume, lucrători şi biserici. Ştiu că şi fratele Mike a făcut demersuri şi caută dovezi şi probabil la un moment dat şi le va expune şi dânsul, deşi, şi el, la fel ca mine, a fost destul de bulversat în toată perioada asta. Ceea ce nu e de mirare!

CONCLUZIE
Vă prezint câteva lecţii pe care eu le-am învăţat din tot ce s-a întâmplat.
1. Satan se poate preface şi într-un … misionar, când vrea să-i înşele pe alţii. Eu aş fi fost cel mai bucuros şi împlinit să fi ştiut că Titel Maghiar există şi este cine s-a prezentat a fi. Dar din păcate, misterul lui rămâne, fiind însă acoperit de o mulţime de minciuni, falsuri, manipulare şi şantaj. Da, trebuie să fim super precauţi când e vorba de lumea virtuală. Eu personal am mai trecut printr-o astfel de situaţie când eu şi soţia mea am consiliat o presupusă credincioasă, victimă a persecuţiilor musulmane, pe nume “Damaris”, care şi ea a trecut prin torturi, suferinţe şi experienţe ieşite din comun şi a avut în jurul ei tot un cerc de prieteni virtuali dovediţi falşi mai apoi – am descoperit că totul a fost o înscenare, ea înşelându-ne nu doar pe noi ci pe mulţi alţii. Deşi mă feresc de bloguri, Facebook şi internet, iată că tot am căzut în plasa aceasta. De aceea atenţie mărita! Şi eu voi începe să mă rog cu mult mai mult şi să fiu cu mult mai vigilent în privinţa informaţiilor legate de lucrători, păstori şi misionari, fiindcă lumea e rea şi cel rău o domină şi are ca scop pătarea mărturiei slujitorilor şi distrugerea lucrărilor lui Dumnezeu.
2. Îmi cer iertare de la toţi cei pe care i-am dus în eroare prin faptul că eu însumi am fost dus în eroare. Ştiu că la acest moment, unii sunteţi miraţi, alţii frustraţi, alţii dezamăgiţi şi îmi pare sincer rău că, printr-un gest de bunăvoinţă şi ajutor, s-a ajuns la un asemenea deznodământ. Dumnezeu îmi cunoaşte inima şi intenţiile şi le cunoaşte şi pe cele ale tuturor celor care v-aţi rugat sincer, simpatizând cu Titel Maghiar (chiar dacă el nu există), şi nu cred că trebuie să regretaţi că v-aţi rugat pentru cineva. Mai bine să risc să greşesc să mă rog pentru cineva, decât invers. Şi aici trebuie să subliniez o a treia lecţie legată de aceasta.
3. Să nu cădem în cealaltă extremă acum, privind cu suspiciune de acum înainte pe acei credincioşi sau misionari care vor ajunge în contexte în care vor suferi pentru Cristos, şi când realmente ei vor fi în pericol, să nu ne lăsăm ispitiţi să-i ignorăm, gândindu-ne că poate ceea ce susţin ei nu este adevărat. Mi-am dat seama că doar o verificare de suprafaţa nu este suficientă ci trebuie căutată sursa oficială înainte de a acţiona, trage concluzii sau judeca dar pe de altă parte, trebuie să ne rugăm şi să ajutăm.
4. Din această tristă experienţă aş recomanda păstorilor şi lucrătorilor să caute să nu mai ofere consiliere prin email, skype sau orice altă cale virtuală. Noi am luat o hotărâre la nivelul prezbiterilor în urma acestei experienţe să consiliem pe cei ce vin în persoană, nu pe net. De asemenea aş avertiza pe cei sau mai bine zis, pe cele care caută să îşi clădească relaţii mai serioase cu persoane virtuale. Eu am consiliat câteva cazuri în care credincioşi au fost minţiţi şi dezamăgiţi când au aflat că cei din spatele tastaturii nu a fost cine se pretindeau a fi.
5. Dumnezeu este Suveran şi cine crede că poate să înşele, să mintă şi să fac uz de fals în numele Lui se înşeală. Iată cum El a folosit chiar acea situaţie de criză prin care cel rău a încercat să mă înşele şi pe mine şi pe mulţi dintre noi – acea explozie – ca să genereze de fapt această anchetă ale cărei rezultate le vedem acum. Ceea ce cel rău a crezut că va fi doar spre folosul lui, alertând atâta lume, iată că Dumnezeu a folosit-o înspre Gloria Lui şi a adevărului. Dacă nu ar fi avut loc acea reacţie de rugăciune şi mobilizare în masă a credincioşilor, probabil că nici Gabi Gorcea nu ar fi iniţiat investigaţiile lui, nici Mike Olari nu ar fi căutat pe laturile lui şi nici eu nu aş fi fost determinat să îmi pun întrebări şi să aflu dovezi. Şi cu siguranţă, pentru alte luni şi poate ani de zile, mulţi alţi credincioşi ar fi fost minţiţi, înşelaţi, manipulaţi şi şantajaţi. E extraordinar să ştii că avem un Dumnezeu care poate folosi şi transformă chiar şi “reuşitele” celui rău în a triumfa în favoarea binelui şi adevărului!
6. Rugaţi-vă ca Domnul să descopere până la sfârşit sursa acestor meschinării şi să facă dreptate, fiindcă presupusul Titel Maghiar încă se mişcă sau se ascunde în lumea virtuală, sau cei care se ascund sub numele lui. Cu siguranţă că şi organele competente vor fi anunţate fiindcă nu se ştie sub ce formă au fost înşelaţi şi minţiţi alţi oameni. Ce e cert însă, e că Cel ce cunoaşte întreaga situaţie şi ştie ce şi cum trebuie stârpit un astfel de rău, va interveni, aşa cum a făcut-o şi în acest caz, chiar dacă a fost atât de încâlcit şi bine fabricat în toţi aceşti ani. Eu, deşi sunt trist, mă bucur că adevărul iese la iveală şi mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit la elucidarea lui. Cred că Dumnezeu va face dreptate şi înspre acest lucru vă îndemn să vă rugaţi. De asemenea, îmi este sincer milă de prietenele acestor băieţi din Austria pe care eu nu le suspectez să fie complice (deşi după toate cele întâmplate, totul e cam subiectiv la acest moment) dar din interacţiunea mea cu ele, le-am văzut suferind din cauza lor. Sper să le dea şi lor Dumnezeu călăuzire iar dacă ştiu ceva, să ajute la elucidarea adevărului, sau, dacă e cazul să se pocăiască.
7. Dacă … cei ce stau în spatele acestor site-uri şi conturi virtuale vor fi sensibilizaţi de Duhul lui Dumnezeu şi vor ieşi la lumina – de ce nu – chiar adevăratul Titel Maghiar şi colaboratorii săi – eu cred că va trebui să apreciem curajul lor şi să respectăm pocăinţa lor. Eu sincer, voi fi deschis să le acord iertare. Îi îndemn însă – fiindcă sunt sigur că vor citi aceste rânduri – să se gândească serios şi să pună deoparte minciuna sau motivele pentru care au apelat la aceste căi şi să aibă demnitatea şi frica de Dumnezeu, de a ieşi din întuneric şi minciună la lumină şi adevăr. 1 Ioan 1:9 este valabil şi pentru ei, şi Dumnezeu poate restaura orice suflet atunci când acesta se pocăieşte cu adevărat. Domnul să îi cerceteze în acest sens! Rugaţi-vă pentru ei, fiindcă sunt sigur că Dumnezeu îi va urmări pentru tot ceea ce au făcut prin aceste falsuri.
Vă mulţumesc pentru răbdarea cu care aţi citit acest comunicat şi sper să fi fost de folos elucidării adevărului cât şi liniştirii cugetului multor credincioşi care la fel ca şi mine, aţi suferit în tot acest timp, confuzi şi întristaţi de toate cele întâmplate. Domnul este stâncă şi locul nostru de adăpost chiar şi în astfel de vremi grele, tulburi şi confuze!
Cristian Barbosu,
Arad, 11 iunie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.