joi, 22 ianuarie 2015

☞ Opinia liberă: Ovidiu Petric - Neamțul Iohannis și circul de Istambul din politica dâmbovițeană

NewsNet Creștin: Rubrica ☞ Opinia liberă  este destinată publicării articolelor care nu tratează subiecte religioase sau spirituale, dar care sunt scrise de evanghelici. Menţionăm că acestea nu reprezintă neapărat și punctele noastre de vedere. 

Este criza. Dar nu la Cotroceni, ci in presa "bombanitoare" ce duce dorul scandalului promovat sub diverse forme si pe diferite flancuri de fostul presedinte al României in ultimii zece ani.

Actualul presedinte Iohannis nu e genul de "circar" cu limbaj de birjar si cu un spirit scandalagiu, pus pe șotii politice prin diverse declarații spumoase. "După numai o lună de mandat, Klaus Iohannis a reuşit să stîrnească o bombăneală generală, în perimetrul căreia nu se mai recunosc uşor „taberele” de dinaintea alegerilor. Bombăne şi foşti băsişti, şi actuali PMP-işti, şi „macovişti” şi unii anti-băsişti" afirma recent cunoscutul scriitor si gânditor Andrei Plesu pe blogul personal.

Alimentați excesiv de presa de scandal, ne-am pierdut orice simt al realității politice de calitate. Excelam in interminabilele conflicte fara miza. Ne angrenam in lupte politice atacând persoana, încercând sa-i manjim si sa-i discreditam caracterul, prin mijloace imorale, tactici fara scrupule si vorbe fara bun simt. Hidosul joc politic dâmbovițean il asteapta cu bratele deschise si pe presedintele Iohannis sa-i intre in ritm.

Insa dezamăgirea actorilor politici si ai presei apare din cauza faptului ca vorbim de doua naturi diferite, doua caractere antitetice si doua perspective politice drastic opuse: modelul Iohannis si modelul vesnic irascibil, vesnic cu faza scurta, vesnic cu perspective mărunte.

Președitelui României i se imputa faptul ca a devenit tot mai inexistent, iar situatia este criticata in presa centrala ca fiind una paradoxala "În timp ce Klaus Iohannis devine tot mai inexistent, Victor Ponta devine tot mai vocal. Am ajuns s-o văd și pe asta: România are doi președinți!”, scrie Ion Cristoiu in Evenimentul Zilei.

Sa fie oare justificata bombaneala si spiritul din ce in ce mai acid si mai agresiv la adresa noului presedinte ce ocupă poziția de șef al statului de nici o luna? Tocmai impartasim cu toții dificultatea adaptării la schimbarea dupa care am strigat de peste 25 de ani. Am vrut schimbare si cand o avem vociferam virulent, scrasnim din dinti răutăcios si împroscam spațiul public cu comentarii nostalgice fata de era de care am vrut sa scăpăm cu orice preț.

Atitudinea aceasta arata cat de oscilantă, imprevizibila si imposibil de mulțumit e natura umană chiar cand vorbim de specialiști in științe sociale, politice, economice care se trezesc din senin dând din picioare si foindu-se ca un copil neastâmpărat căruia orice i-ai da nu-i poti face nicicum pe plac.

Este cat se poate de clar ca circul, scandalul, derizoriul nu se înscriu in profilul noului presedinte al României, ceea ce desigur va trebui sa se reflecte intr-o rafinare fortata a modului de abordare pe care presa o va avea vis a vis de Cotroceni. O va face cu frustrare sau cu bunăvointa, se va vedea in lunile următoare? Un lucru e cert, schimbarea paradigmei e una deliberata si nu place presei si lumii politice, dar e parte din idealul nostru de a atinge un nivel mai înalt de cultura, civilizație, comunicare. Se pare ca presedintele ramane inflexibil in abordarea unui limbaj occidental, mai degrabă decat al unuia oriental. Daca vom fi mai aproape de Viena decat de Istambul vom vedea in lunile următoare.

Ovidiu Petric - pastor Biserica BUCURIA Lugoj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.