După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 3 decembrie 2014

Iosif Ţon: Bunătate, Adevăr și Dreptate (29)

Capitolul 12: Apostolul Petru şi bunătatea

Vom încheia această expunere a ceea ce ne învață Biblia despre bunătate prin câteva dintre ideile lui Petru la această temă. Apostolul Petru pune foarte mare accent pe ceea ce vrea Dumnezeu să fim noi şi ne spune multe despre modul în care trebuie să lucrăm noi pentru această realizare. Dorința mea ar fi să scriu un comentariu mult mai larg despre învăţăturile lui, dar aici mă voi limita la a arăta esențialul. Să intrăm deci în inima învăţăturii acestui mare Apostol.

„Lepădați, aşadar, orice răutate, orice vicleșug, orice fel de prefăcătorie, de invidie şi de vorbire de rău[…] dacă ați gustat în adevăr că bun este Domnul” (1 Petru 2: 1 şi 4).

 Petru citează Psalmul 34:8, unde omul lui Dumnezeu David ne cântă din cortul lui: „Gustați şi vedeți ce bun este Domnul”. Îndată, într-un alt cântec (psalm), David ne spune: „Încrede-te în Domnul şi fă binele”, sau „practică bunătatea” (Psalmul 37:2). Cu alte cuvinte, când ajungi să-L cunoști pe Dumnezeu ca bunătate, trebuie să înțelegi că bunătatea Lui te cheamă la bunătate. Petru a crescut şi el în această învăţătură şi ne spune: Dacă ați gustat într-adevăr că Dumnezeu este bun, goliți-vă de orice răutate şi, scrie el în continuare, apropiați-vă de El şi fiți ca El!

Vom trece în a doua epistolă a lui Petru, unde găsim una dintre cele mai prețioase perle ale Sfintei Scripturi, ascunsă în primul capitol. Este un text extrem de condensat, şi noi vom desprinde din el doar esenţa. Petru scrie aici de două promisiuni „mari şi scumpe” şi trebuie neapărat să ştim exact care sunt acestea. Dacă ne uităm în Faptele apostolilor, cap.2, la discursul lui Petru în ziua Cincizecimii, vedem că Petru vorbește despre două promisiuni pe care le-a făcut Dumnezeu în Vechiul Testament şi care acum au fost împlinite. Prima promisiune este Fiul lui David, care ajunge pe tronul lui Dumnezeu, adică Domnul Isus, şi a doua promisiune este Duhul Sfânt care tocmai a fost turnat peste apostoli (Vezi Fapt. ap. cap2, v.30-32 şi apoi v.33).


Acestea au fost cele mai mari promisiuni pe care le-a făcut Dumnezeu vreodată. Şi acum, scrie Petru, ele sunt o realitate în voi. Dar ce se întâmplă într-un om care are în El şi pe Fiul lui Dumnezeu şi Duhul lui Dumnezeu? Atunci se întâmplă cel mai mare lucru care i se poate întâmpla unei ființe umane pe pământul acesta: ați devenit „părtași ai firii dumnezeiești” (2 Petru 1:4)! Fiindcă Cei doi sunt parte din dumnezeire, când Ei sunt în voi, dumnezeirea este în voi. Voi sunteți parteneri la dumnezeire!

Apostolul Petru vrea să ştim că suntem implicați în cea mai mare minune posibilă pe planeta aceasta!

Dar lucrul acesta nu trebuie să ne facă să credem că acum totul este perfectat în noi. Este uimitor să citim în continuare că Petru ne cheamă la un efort sistematic de transformare a caracterului nostru:

„De aceea, dați-vă şi voi toate silințele (faceți toate eforturile posibile) să uniți cu credinţa voastră virtutea (Cornilescu traduce total inadecvat, prin „fapta”, când Petru scrie cuvântul arete, care înseamnă virtutea),cu virtutea cunoaşterea, cu cunoaşterea stăpânirea de sine, cu stăpânirea de sine răbdarea, cu răbdarea evlavia, cu evlavia dragostea de frați, cu dragostea de frați iubirea de oameni” (1 Petru 1: 5-7).

 Să fim atenți ce face Petru aici. El începe prin a ne spune ce a făcut Dumnezeu pentru noi şi ce oferte extraordinare ne face Dumnezeu; apoi nu spune că aceste lucruri extraordinare ne sunt date „de aceea”, ca să intrăm într-un program sistematic de transformare a caracterului nostru. Cum să mai spunem că acest program este imposibil când în noi este Fiul lui Dumnezeu şi Duhul lui Dumnezeu, şi prin ei am devenit parteneri de lucrare cu Dumnezeu?

O singură remarcă mai este necesară. Ultimele două trăsături de caracter pe care ni le scrie Petru, sunt, în grecește, filadelfia şi agape. Filadelfia este dragostea de oameni. Agape este dragostea pentru toţi oamenii, chiar şi pentru cei mai nevrednici de dragoste. În Vechiul Testament cuvântul pentru acest fel de iubire divină este hesed – bunătatea specială a lui Dumnezeu. Sunt sigur că Petru avea în gând această trăsătură de caracter. Cunoscând bine şi ebraica şi greaca, Petru traduce pe hesed prin agape. Şi cu aceasta el încheie cercul: chemarea lui este aceeași ca şi a întregii Sfinte Scripturi înainte de el: să ne transformăm după chipul lui Dumnezeu, al cărui plan este să populeze pământul cu oameni buni, oameni cu o bunătate ca a lui Dumnezeu.

Concluzie generală.

Iată că am parcurs întreaga Biblie și am constatat că tema acestei cărți este binele și răul, bunătatea și răutatea. Am văzut că Dumnezeu este bun și că diavolul este cel rău și am văzut că și Unul și celălalt doresc să imprime în tine chipul său. Alegerea este a ta: tu decizi pe care vrei să iubești și pe care vrei să imiți, și în final constați că ai devenit ca acela pe care l-ai iubit.

Vezi și ultimele noutăți în pagina 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.