După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 23 aprilie 2014

„Sfânta Rusie” – salt în Evul Mediu, cu binecuvântarea Patriarhului

O veche expresie generică a Imperiului țarist în baza căreia s-a construit un imaginar colectiv de natură religioasă a reapărut în discursuri auzite în bisericile din Moscova. 

În baza acestei sintagme, Rusia și-a justificat imperialismul politico-religios. O face în continuare, iar patriarhul dă senzația că este actor într-un scenariu conceput în Evul Mediu.

Puțini poate se așteptau ca asocierea Rusiei cu ideea de sfințenie să reapară în retorica religioasă. Întâistătătorul Bisericii rusești nu avut nicio ezitare în a proclama că „Sfânta Rusie” este sub asediu și trebuie apărată. De fapt, chiar cu ocazia Paștelui asistăm la un conflict care transcende granițele politice dintre Ucraina și Rusia. Implicațiile religioase nu pot fi ignorate.
În mesajul său de Paşti, patriarhul Filaret al Kievului a dat asigurări că „duşmanul” rus va fi învins şi că Dumnezeu va ajuta la „reînvierea Ucrainei”. „Ţara care ne-a garantat integritatea teritorială a comis o agresiune. Dumnezeu nu poate fi de partea răului şi din acest motiv duşmanul poporului ucrainean este condamnat la eşec”, a declarat patriarhul ucrainean, potrivit Agerpres.
Replica Patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse nu a întârziat, Kiril clarificând – dacă mai era necesar – care este atitudinea sa în raport cu situația din Ucraina. În catedrala Christos Mântuitorul din Moscova, patriarhul a cerut asistenţei să îngenuncheze şi să rostească o rugăciune pentru Ucraina. „Trebuie să ne rugăm astăzi pentru poporul rus care trăieşte în Ucraina, pentru ca Domnul să facă pace pe teritoriul ucrainean (…), să pună capăt intenţiilor celor care vor să distrugă Sfânta Rusie. Acest lucru s-a întâmplat de numeroase ori în istorie şi nimeni nu a reuşit vreodată”, a declarat liderul bisericii ortodoxe ruse, citat de The Voice of Russia.
Pare bizar ca două țări cu aceeași religie să îl invoce pe Dumnezeu una împotriva celeilalte. Divinitatea pare să fie pusă în dificultate, trebuind să aleagă cui îi oferă ajutorul. În plină modernitate descoperim de fapt persistența concepțiilor medievale.
La prima vedere, patriarhul rus pare să fie interesat de calmarea situației din Ucraina. În realitate, mesajul său evidențiază subtilități care țin de supremația Rusiei în tot ceea ce înseamnă spațiul ortodox. Sub semnul aceleași credințe, Rusia își arogă roluri unificatoare. „Ucraina este politic o ţară străină, dar spiritual şi istoric acest lucru nu a fost niciodată valabil. Suntem un singur popor în faţa lui Dumnezeu, avem aceeaşi credinţă ortodoxă”, a declarat liderul spiritual de la Moscova.
Continuarea: AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.