După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 26 noiembrie 2020

Samy Tuțac 🔴 Astăzi în America este Thanksgiving Day. Oare am putea avea și în România o Zi națională de Mulțumire?

 

Sărbătoarea Mulțumirii sau Ziua Recunoștinței este celebrată în Statelor Unite, încă din anul 1789, fiind instituită chiar de primul președinte american, George Whasington. E drept că până în 1863, sărbătoarea a fost celebrată sporadic, cu intermitențe. Președintele Abraham Lincoln a fost cel ce a decretat-o Zi de Sărbătoare Națională numind-o: "O zi natională de mulțumire și laudă pentru Tatăl nostru binefăcător din ceruri", adică un praznic al recunoștinței vestit în cinstea Domnului.

Un element fundamental al sărbătorii este aducerea aminte. Ori prin intermediul acestei sărbători, creștinii americani recapitulează experiența primilor coloniștii, a celor 53 de pelerini, care în comuniune cu un grup de 90 de băștinași, marcau în toamna anului 1621, în colonia de la Plymouth Massachusetts, binecuvântarea primei recolte obținute cu mult efort, cu multă suferință și sacrificiu pe tărâmul Noii Lumi.

Dar aducerea aminte nu vizează doar această privire aruncată în trecut. De Ziua Mulțumirii, americanii își ridică privirea și în sus, exprimându-și recunoștința față de Cel ce este Sursa tuturor binecuvântărilor din viața noastră. E ceea ce Dumnezeu a poruncit poporului Său, încă din vechime.

Unul dintre cele mai inspiraționale mesaje, este cel din capitolul 8 al cărții Deuteronom: "Cînd vei mînca şi te vei sătura, să binecuvîntezi pe Domnul, Dumnezeul tău, pentru ţara cea bună pe care ţi -a dat -o. Vezi să nu uiţi pe Domnul, Dumnezeul tău...Ci adu-ţi aminte de Domnul, Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le cîştigi, ca să întărească legămîntul încheiat cu părinţii voştri prin jurămînt, cum face astăzi".

E drept că pentru creștini, mulțumirea nu trebuie capsulată în cuprinsul unei singure zile. Noul Testament indică mulțumirea, gratitudinea, ca fiind modul în care creștinul e chemat să interpreze zilnic partitura propriei vieți. Unul dintre pasajele cele mai grăitoare este cel din Efeseni 5:20, unde Pavel ne încurajează: "Mulțumiți totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Cristos."

Dar chiar dacă atitudinea de mulțumire trebuie cultivată zilnic, încă din vechime Dumnezeu a instituit anumite zile de sărbătoare, momente în care poporul era chemat să recapituleze ceea ce Dumnezeu făcuse pentru ei în trecut și în același timp să se adune laolaltă, să accentueze simțământul apartenenței la comunitatea familiei lui Dumnezeu.

Lansez astăzi, când prietenii nostri americani sărbătoresc Ziua Mulțumirii, o provocare pentru Bisericile si creștinii din Romania: De ce să nu avem și noi o sărbătoare națională dedicată mulțumirii? Nu ar fi fantastic să ne oprim cu toții o zi pe an și să-I aducem recunoștință lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite?

Mă gândeam dacă 30 Noiembrie, Ziua Sfântului apostol Andrei, primul care a vestit Evanghelia în răsăritul României, nu ar fi o zi potrivită pentru națiunea română. Mai ales că este zi liberă prin lege, iar a doua zi, pe 1 Decembrie, este Ziua Națională a României.

Astăzi când îi felicităm pe prietenii noștri americani, ar fi benefic să ne reamintim cuvintele Scripturii care spune: "Binecuvântat este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.