Un pastor creștin și traducător al Bibliei a fost asasinat în regiunea Papua, cea mai estică parte a Indoneziei. Se presupune că a fost torturat de un ofițer militar, care în cele din urmă la împușcat, potrivit unui nou raport.
Luni, comisia pentru drepturile omului din Indonezia (Komnas HAM) a declarat că o echipă care suspecta că la sfârșitul lunii septembrie, armata l-a torturat pe Yeremia Zanambani, pastorul Bisericii Tabernacolului Evangheliei din Indonezia (GKII), a cercetat cazul sperând să găsească informații despre armele furate de la armată, a raportat CNN Indonesia.
Pastorul în vârstă de 67 de ani, care era cunoscut pentru traducerea Bibliei în dialectul Moni din Papua, a fost găsit mai târziu de soția sa întins cu fața în jos într-un țarc pentru porci, cu răni provocate de armă și brațul stâng aproape rupt.
Raportul a descris uciderea din 19 septembrie ca fiind „extrajudiciară” și a precizat că au fost găsite răni provocate de o armă ascuțită asupra pastorului decedat.
„Descoperirile se bazează pe relatarea muribundului spusă la cel puțin doi martori înainte ca acesta să moară, cum că l-a văzut pe soldatul de la locul faptei împreună cu alți trei sau patru soldați”, a declarat Mohammad Choirul Anam, un comisar Komnas HAM, potrivit UCA News.
"Moartea Reverendului Yeremia Zanambani a fost cauzată de o serie de fapte care au dus la o ucidere extrajudiciară", a spus Anam, adăugând că pastorul a murit din cauza unei hemoragii.
Incidentul a avut loc pe fondul tensiunii crescânde dintre personalul militar și grupurile separatiste din Papua, cea mai săracă provincie din țară. Regiunea a fost afectată de tensiuni de la adoptarea unui referendum din anul 1969 susținut de ONU, numit Act of Free Choice, care a oficializat controlul Indoneziei asupra fostei colonii olandeze.
Armata indoneziană și separatiștii papuani s-au învinuit reciproc pentru moartea lui Zanambani, care a avut loc la scurt timp după uciderea unui soldat și a unui civil în zonă.
Uciderea pastorului Zanambani a stârnit indignare în rândul creștinilor locali, Comuniunea indoneziană a bisericilor a cerut președintelui indonezian, Joko Widodo, să ordone o anchetă detaliată în acest caz.
În raportul publicat luni, Komnas HAM a spus că i-a recomandat lui Widodo și ministrului securității ca, în procesul de găsire a celor răspunzători de moartea pastorului, martorii să fie protejați. De asemenea, a subliniat că trebuie depuse eforturi pentru a asigura o abordare mai sigură a poliției în zonă.
„Civilii devin victime după ce au fost suspectați că s-au alăturat grupurilor separatiste de către TNI (armata indoneziană) sau poliție”, a declarat pentru Reuters Beka Ulung Hapsara, un comisar la Komnas HAM.
Purtătorul de cuvânt al militarului, colonelul Gusti Nyoman Suriastawa, a mai spus că o anchetă este în curs și va pedepsi orice ofițer care va fi găsit vinovat.
Pr. Jacklevyn Frits Manuputty, secretar general al Comuniunii Bisericilor din Indonezia, a declarat pentru UCA News că concluziile lui Komnas HAM au susținut linia de anchetă a echipei de cercetare.
„Trebuie să continuăm ca să determinăm guvernul să soluționeze acest caz, deoarece acesta poate deschide calea pentru alte investigații în cazuri nerezolvate din regiune. Este o șansă pentru guvern să recâștige încrederea poporului papuan ”, a spus el.
Potrivit Asia News, uciderea pastorului Zanambani a determinat aproximativ 1.100 de locuitori din Hitadipa să fugă în păduri.
Haris Azhar, un membru al echipei umanitare Papua, a declarat presei că localnicii se tem de ceea ce li s-ar putea întâmpla lor, dacă „un duhovnic respectat poate fi ucis fără ca vinovații să fie pedepsiți”.
Usman Hamid, expert la Amnesty International Indonesia, a acuzat armata că a creat în mod deliberat condiții care îi obligă pe oameni să părăsească anumite zone „pentru a asigura exploatări miniere fără probleme”.
În luna octombrie, armata a ucis doi catolici după ce i-a acuzat că sunt rebeli separatiști, o versiune a evenimentelor respinse de Biserica Catolică locală.
Peste 80% din populația din Papua se identifică drept creștină, în contrast cu Indonezia predominant musulmană.
Open Doors USA plasează Indonezia printre cele 50 de țări în care este cel mai greu să fii creștin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.