Dezbaterea a început echilibrat, temperamentele celor doi fiind la un nivel prezidențial pe tot parcursul celor 90+ de minute. O tablă de șah pe care amândoi încercau să miște piesele inteligent, strategic, înțelegând miza și importanța acestei ultime dezbateri.
Cum era de așteptat, prima temă a fost pandemia de coronavirus. Trebuie să plecăm de la premiza că omenirea a fost luată prin surprindere și guvernele, președinții, politicienii, toți, au fost puși la încercare. Evident că liderul țării este pus pe tapet, acțiunile lui, implicarea și rezultatele – Trump trebuia și trebuie să fie chestionat pe această temă, pentru că este președintele în exercițiu – dar chestionarea și atitudinea față de el trebuie să fie corecte.
Este foarte simplu să vii din exterior ca Joe Biden și să critici răspunsul președintelui Trump la pandemie, când tu nu ai fost deloc implicat, nici măcar indirect, și mai ales când ai fost vicepreședintele administrației Obama și ai eșuat lamentabil în gestionarea unei epidemii – gripa porcină – care amenința America și omenirea la un nivel mult mai mic și restrâns decât o face coronavirusul. Eșec pe care Joe Biden l-a recunoscut în seara asta.
America, sub Donald Trump, chiar și în ciuda gafelor sale, a devenit în scurt timp de la începutul pandemiei lider global în testare, tratament, materiale medicale și a reușit, cel mai important, să evite moartea a peste 2 milioane de americani, așa cum arătau toate predicțiile.
Privind gestionarea viitoare a pandemiei, Donald Trump este în favoarea deschiderii statelor, afacerilor, a țării pe baza experienței dobândite în ultimele luni, atât pe plan medical, cât și administrativ, susținând că nu mai ai o țară dacă o ții închisă, ceea ce Joe Biden dă de înțeles în această perioadă că este cea mai bună soluție pentru eliminarea coronavirusului.
Concluzia este că Donald Trump vrea să găsească un echilibru între revenirea la viața normală și coexistența cu cornavirusul, în contrast cu Joe Biden și Partidul Democrat, care induc panică, teamă și lașitate prin menținierea statelor, afacerilor și bisericilor închise până la „dispariția” virusului, provocând mult mai multe pierderi de vieți omenești prin sinucideri, supradoze și lipsa de intervenții medicale pentru bolile terminale.
Făcând tranziție către tema securității naționale, obsesia Rusia revine pe tapet, este dusă din nou la extremă. Joe Biden azi și timp de trei ani încontinuu Partidul Democrat au încercat să eleveze Rusia ca fiind singura și cea mai puternică amenințare la adresa Statelor Unite ale Americii.
Încă de la începutul mandatului Trump, Democrații au vânturat narativul Rusiei și au blocat Congresul și au cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a demonstra o legătură ascunsă între Donald Trump și Vladimir Putin, ceea ce nu au reușit, pentru că ea nu există.
Rusia nu este singura care vrea să interfereze în politica Statelor Unite. Există entități statele la fel de puternice precum China și Iran, care încearcă la fel de mult să destabilizeze forța politică, economică și militară a Statelor Unite ale Americii.
Administrația Obama a avut o politică extrem de slabă în privința Rusiei. Joe Biden era vicepreședinte când Putin a ocupat Crimea. Sub administrația Obama Rusia șantaja Ucraina și le oprea gazul în plină iarnă. Inacțiunea politico-militară a administrației Obama/Biden/Hillary Clinton în Europa de Est și global a elevat Rusia și jocul de destabilizare al lui Vladimir Putin.
În schimb, sub administrația Trump, Statele Unite ale Americii au impus cele mai dure și mai mari sancțiuni economice, financiare și politice Rusiei, revenind în Europa de Est cu un desant de o magnitudine nemaiîntâlnită în istoria recentă.
Donald Trump a făcut o mișcare abilă pe acest subiect, aducând în discuție scandalul Hunter Biden și afacerile murdare ale familiei Biden via Rusia, Ucraina și China.
„Eu nu fac bani din China, tu (Joe Biden) faci. Nu fac bani din Ucraina. Tu faci. Nu eu fac bani din Rusia, tu faci”.
În apărarea sa, Joe Biden spune că fiul său a făcut totul legal, în ciuda e-mailurilor recent publicate care arată acte de corupție și trafic de influență prin intermediul poziției de vicepreședinte a lui Biden – influență cu care el personal se laudă când spune că a șantajat guvernul Ucrainei să-l concedieze pe Procurorul General al Ucrainei, care, printre altele, avea pe agendă anchetarea firmei de energie ucrainene la care lucra fiul lui, Hunter Biden.
Prins cu garda jos, Joe Biden a încercat să mute atenția aducând în discuție taxele președintelui Trump și conturile sale din străinătate pe care le are încă din perioada când era un om de afaceri – o temă expirată încă de la prima tentativă de exploatare a ei, în 2016, de campania lui Hillary Clinton. Joe Biden continuă narativul rusesc – laptopul lui Hunter Biden, cu e-mailuri, mesaje și poze personale, este operațiunea rușilor, dar nu spune în niciun moment că informațiile și faptele sunt false.
La 30 de minute în dezbatere, temperamentele celor doi rămân echilibrate, calme, fiecare încercând să arate latura prezidențială. Trump, cu mai multă vitalitate, prezență de spirit, Joe Biden încercând să țină pasul.
Lăsat să vorbească mai mult și pus în fața unor teme provocatoare, Joe Biden se bâlbâie și se precipită, încurcă cifre, date, nume, încercând să iasă din încurcătură apelând la artificii blazate de vechi politician.
Cred că asta este prima și cea mai importantă diferență dintre Donald Trump și Joe Biden. Energie și acțiune versus oboseală și politicianism.
Trump răspunde sharp, din memorie, o coerent, Biden citește de pe notițele pregătite de echipa de campanie, ca pe o poezie, fără prea multă improvizație, iar când improvizează, se precipită.
Trump vine din lumea reală a Americii, din domeniul afacerilor, Biden vine din establishmentul politic în care se află de 47 de ani – a doua mare diferență.
O temă puțin discutată, dar foarte importantă, a fost sănătatea. Aici, viziunile celor doi sunt total opuse, cu Trump care este în favoarea unui abordări capitaliste, cu participarea largă a tuturor providerilor de servicii medicale, în timp ce Biden merge pe varianta socialistă – sănătatea să fie controlată de guvern. Partidul Democrat și mai ales extrema stângă a Democraților, reprezentată de Kamala Harris, nominalizarea Democrată pentru funcția de vice-președinte, insistă puternic pentru controlul sănătății de către guvern.
Fiind o practică electorală să ataci președintele în funcție și mandatul său, challengerul Joe Biden a marșat pe asta, ceea ce ar face oricine, dar a omis că și el și istoricul său de politician de 47 de ani, dintre care 8 ani de vicepreședinte – a doua cea mai importantă funcție politică de pe glob – va fi pus sub lupă și atacat. Ceea ce Trump a făcut cu abilitate.
De ce promiți să rezolvi problemele Americii devenind președinte, când ești în politică de 47 de ani, ocupând funcții administrative, legislative și semi-prezidențiale? Ce ai făcut timp de 47 de ani?
Pe tema economiei, fiecare candidat a punctat viziunea sa, cu Trump indicând datele economice istorice înregistrate în mandatul său, iar Biden fiind destul de generalist, încercând să revină la ea când a dat asigurări că va crea milioane de locuri de muncă prin investițiile în climate change și revenirea în Acordul Climatic de la Paris – care pune pe umerii Americii o povară financiară enormă, în timp ce trece cu vederea cei mai mari poluanți ai planetei: China, India, Rusia.
Imigrația a fost o altă temă disputată, Joe Biden jucând cartea populistă a imigranților și copiilor care sunt în centrele de detenție pentru că au intrat ilegal în Statele Unite. Trump, pe de altă parte, și-a apărat politica fără compromis în ceea ce privește controlul asupra granițelor, gestionarea imigrației ilegale diferit și prin aplicarea legii.
„Cine a făcut cuștile pentru copiii aduși ilegal în Statele Unite, Joe?” a fost întrebarea repetată de Donald Trump, făcând referire la politica de imigrație a administrației Obama/Biden care a creat cuștile din centrele de detenție pentru imigranții ilegali, lucru de care Trump fusese acuzat.
Tema este, din nou, una a viziunilor diferite, Republicanii fiind pro granițe strict controlate, Democrații pentru granițe deschise, fiind cei care au creat orașe sanctuare pentru imigranții ilegali, cei care le acordă fonduri din banii contribuabililor americani și de ceva ani, dreptul să voteze.
În comparație cu prima dezbatere, când moderatul Chris Wallace a dat dovadă de constantă părtinire în favoarea candidatului Democrat și a pierdut controlul dezbaterii, moderatoarea din această seară, Kristen Welker, a dat dovadă de profesionalism, deontologie jurnalistică și a controlat foarte bine schimbul de replici între cei doi candidați, o schimbare necesară care în final a dat roade.
Explorând tema rasei și persoanelor de culoare din Statele Unite, te-ai fi așteptat ca Biden să jubileze, candidând pe o platformă liberală în privința rasei, dar Donald Trump a reușit să bifeze mai multe succese în acest domeniu în doar trei ani de mandat în comparație cu Joe Biden care în această seară a recunoscut că a greșit când a propus o lege care a trimis mult mai multe persoane de culoare la închisoare, dând de înțeles că vrea s-o îndrepte – ceea ce putea s-o facă în mandatul de opt ani de vicepreședinte, dar n-a făcut-o.
Administrația Trump a creat locuri de muncă istorice pentru persoanele de culoare, zone de oportunitate pentru dezvoltarea economică a comunităților de culoare, a garantat finanțări pe zece ani pentru colegiile de culoare și programele de educație dedicate lor și, cel mai important, Reforma Justiției Penale.
La capitolul leadership, Trump a marjat pe ideea că Joe Biden este în politică de aproape 50 de ani și totuși, nu a reușit să facă foarte multe lucruri din ceea ce promite astăzi că va face ca președinte.
Joe Biden a făcut apel la alegătorii americani să privească la caracterul și integritatea lui și astfel să aibă încrede că va acționa ca un adevărat lider. Presat din nou să spună de ce nu a făcut toate acestea în mandatul de opt ani de vicepreședinte în administrația Obama, Biden a răspuns sec:
„Am avut un Congres republican” – după care s-a lăsat o liniște ciudată, Trump și moderatoarea și sigur și audiența neînțelegând despre ce vorbește. Invoca faptul că nu a putut rezolva problemele Americii pentru că a avut un Congres controlat de opoziția Republicană.
Trump nu a ezitat și a replicat: „Trebuie să îi convingi, Joe. Eșa cum am făcut eu cu Reforma Penală, a trebuit să-i conving pe Democrați”.
Aproape de final, tabla de șah avea toate piesele mutate deja. Puncte luate, puncte pierdute, dar nu a existat o mișcare de șah mat, pentru că nu acesta era jocul. Dar că oamenii rămân în minte cu ultimele momente ale dezbaterii, iar Joe Biden a picat în plasa lui Trump, chiar și a moderatoarei:
„Vei închide industria petrolieră?”, a insistat Trump. „O veți interzice?”, a plusat moderatoarea.
„Da”, a răspuns Biden. „Nu imediat, dar când vom tranzita la o industrie verde. Până atunci nu vom mai finanța federal industria petrolieră”.
Iar Trump a profitat și a replicat: „Practic va distruge industria petrolului și economia. Îți vei aminti asta Texas, îți vei aminti asta Pennsylvania, Oklahoma, Ohio?”
La final, întrebați ce ar spune americanilor care nu i-au votat odată ajunși la Casa Albă, Donald Trump a spus:
„Succesul ne va aduce împreună”
Joe Biden, alegând un mesaj comun limbajului de politician, a spus că va fi președintele tuturor americanilor, că va face lucrurile mai bune luptând cu rasismul sistematic și dezvoltând economia prin energia curată.
Pe 3 noiembrie, americanii au de ales între două Americi, între două viziuni diferite și mai ales, pentru un viitor care fie va pune America pe primul loc, fie o va diminua la nivelul la care ea nu a fost imaginată de Părinții Fondatori și anume cea mai puternică, democratică și liberă țară care a existat vreodată în istoria omenirii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.