Fiecare din noi este conștient de timpul foarte dificil pe care îl parcurgem în aceste zile. Există multă frică si confuzie, iar relațiile dintre semeni sunt foarte afectate.
Personal, mă bizui si apreciez lucrarea Duhului Sfânt în sensul în care eu cred în darurile Duhului Sfânt prin care biserica este zidită si îmbărbătată.
Totodată sunt atent în a veghea la învățătura dată sfinților odată pentru totdeauna, știut fiind faptul că circulă foarte multe profeții, descoperiri în această perioadă. Mă îngrijorează avalanșa de informații , de descoperiri care sunt puse pe seama Duhului Sfânt.
Mă îngrijorează faptul că pe măsură ce timpurile devin din ce în ce mai grele va crește si viclenia celui rău care vrea să înșele, să amăgească pe cei care sunt ai lui Dumnezeu.
Am încurajat și mă bucur ori de câte ori Dumnezeu ne-a sfătuit , zidit, mustrat sau încurajat prin descoperiri. Nimeni în cadrul bisericii unde slujesc nu a fost oprit sau disprețuit atunci când Dumnezeu l-a folosit printr-un dar duhovnicesc.
Mă îngrijorează în egală măsură si modul batjocoritor, consider eu, prin care unii ridiculizează anumite derapaje, exagerări sau chiar amăgiri pe care le au unele persoane cărora le lipsește baza biblică în slujirea lor. Consider că trebuie mult echilibru în abordarea unor asemenea situații si pe cât se poate evitarea etichetării si generalizării.
Iată de ce am considerat util să prezint un punct de vedere asupra lucrării de prorocie care să ajute la înțelegerea modului în care trebuie să privim această lucrare a Duhului Sfânt.
Este de la sine înțeles faptul că datoria lucrătorilor bisericii este de a veghea asupra turmei pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o. În acest sens, în privința prorociilor, Dumnezeu spune: 1Cor 14: 29 ,,Cât despre proroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalți să judece." Așadar, Biblia ne învață că orice prorocie trebuie judecată.
În ce sens trebuie judecată?
a. Să corespundă cu adevărul biblic. Oricine adaugă sau scoate din Cuvântul lui Dumnezeu va fi judecat de Dumnezeu. Orice prorocie care nu se conformează adevărului biblic nu este de la Dumnezeu. Prin prorocii nu pot fi aduse tălmăciri sau interpretări care să răstălmăcească adevărurile Sfintelor Scripturi.
b. Dacă prorocia se împlinește sau nu. Dacă prorocia nu se împlinește, prorocul nu a vorbit de la Dumnezeu. Aceasta este un criteriu biblic prin care prorocia este certificată ca fiind autentică.
c. Mărturia prorocului cu privire la viața lui. Orice pom bun face roade bune. Atunci când în dreptul prorocului sunt mărturii bune, el este vrednic de încredere. Noi facem toți parte din trupul lui Hristos si suntem mădulare unii altora, de aceea trăim în supunere față de Dumnezeu si în părtășie cu frații.
Fiecare lucrător aparține unei familii duhovnicești si trebuie să dea socoteală de lucrarea sa înaintea lui Dumnezeu, dar si înaintea oamenilor. E nevoie de maximă atenție la prorocii sau lucrătorii itineranți, călători care nu au o biserică locală si care motivează că ei dau socoteală numai lui Dumnezeu. Potrivit Bibliei această afirmație este greșită. Oamenii lui Dumnezeu nu au teamă să stea în lumină pentru că ei știu că faptelor lor nu sunt rele.
Atitudinile prin care un proroc blamează o biserică sau slujitorii acestei care sunt interesați să cerceteze prorocia si prorocul sunt nebiblice si manipulatorii. Cercetarea unei prorocii sau proroc în lumina Biblie este dovada dragostei față de turmă, a respectului față de slujba încredințată si nu reprezintă nicidecum o respingere a lucrării Duhului Sfânt de zidire a bisericii prin darurile Sale.
Deseori, din nefericire, aud cum prorocul se plânge că biserica sau slujitorii bisericii ,,nu primesc lucrarea Duhului Sfânt” când de fapt adevărata problemă este aceea că prorocul se simte amenințat când slujitorii vor să cerceteze prorocia si prorocul potrivit Biblie.
Doar ca o precizare: ,,lucrarea Duhului Sfânt” nu este doar prorocia, ci lucrarea Duhului Sfânt este convertirea, schimbarea minții, rodirea, zidirea Bisericii prin slujbe si slujitori...Chiar o asemenea expresie demonstrează din nefericire fragilitatea terenului biblic pe care se situează un asemenea proroc, în sensul că nu poți ,,apăra” pe Duhul Sfânt reducând lucrarea Sa doar la prorocie sau descoperiri.
Subliniez faptul de a veghea asupra cursei pe care de multe ori ne-o întinde cel rău, în sensul că ne flatează, ne măgulește atunci când ne facem să credem că noi suntem altfel, suntem mult mai duhovnicești pentru că ,,nu respingem lucrarea Duhului Sfânt”.
Mulți proroci se victimizează ca să atragă pe cei mai slabi cărora le creează impresia că ei sunt cu adevărat credincioșii tocmai pentru faptul că îl cred pe el, pe proroc si prorociile lui. Duhul Sfânt nu flatează, nu măgulește, nu îți dă voie să te crezi special, ci Duhul Sfânt aduce smerenie si unitate între credincioși, nu dispreț si judecată între copiii lui Dumnezeu. d. Scopul prorociei trebuie să fie: zidire, sfătuire, mângâiere. Este foarte important ca aceste scopuri să fie bine înțelese.
Zidirea unui om presupune ca el să se lipească mai mult de Dumnezeu prin îndemnul prorociei, să fie mai determinat, mai hotărât, după ce Dumnezeu îi vorbește în a fi credincios Domnului. Zidirea are rolul de a întări si părtășia duhovnicească cu alții, de a lega mai mult inima de Dumnezeu, de a aduce curaj duhovnicesc si tărie spirituală.
Sfătuirea înseamnă atât o călăuzire din partea lui Dumnezeu cu privire la o problemă specifică, în care primești un răspuns concret, dar poate fi și o atenționare din partea lui Dumnezeu cu privire la o stare sufletească, duhovnicească care trebuie îndreptată. În acest sens Dumnezeu poate atenționa prin prorocie cu privire la anumite gânduri, fapte sau atitudini care nu sunt potrivite pentru un credincios.
Părerea unor credinciosi că ,,Dumnezeu nu te face de râs inainte oamenilor" si de aceea nu descoperă anumite păcate din viețile noastre, nu are fundament bblic.
Mângâierea este lucrarea prin care cineva care trece prin întristări este ridicat de Dumnezeu prin dragostea Sa, prin amintirea prețuirii pe care o are în ochii Domnului, prin legământul dragostei de la Golgota. Sunt momente în viața unui credincios când datorită necazului, suferințelor, diavolul prinde prilej să aducă îndoială si descurajare, de aceea Duhul Sfânt ne mângâie uneori prin prorocii care ne amintesc de dragosea lui Dumnezeu , de prețul plătit pentru noi si de faptul că Dumnezeu este credincios legământului de pace făcut cu noi.
Este important de reținut faptul că o prorocie care aduce spaimă, care aduce confuzie si nedumerire, care are în ea elemente senzaționaliste sau care reia teorii conspiraționiste vehiculate pe internet nu îndeplinește scopul arătat de Biblie – zidire, sfătuire, mângâiere -. Oamenii lui Dumnezeu nu trebuie să se lase clătinați, ci să fie ancorați în Cuvântul lui Dumnezeu care relevă dragostea si purtarea Lui de grijă.
e. Prorocia este adusă de Duhul Sfânt la timpul hotărât de El, nu la comandă. Este recomandat să ne rugăm, să postim, să căutăm părtășia, să cerem un Cuvânt de la Dumnezeu, dar nu e recomandat să căutăm prorocul sau prorociile pentru că putem fi o cursă pentru proroc sau chiar pentru noi înșine. Dumnezeu nu vorbește la porunca omului, - a se înțelege: atunci când vrea omul - ci Dumnezeu poruncește tuturor oamenilor.
f. O prorocie nu poate să fie si bună si rea. Amestecul nu este lucrarea lui Dumnezeu. Cuvântul din 1 Tes 15:21 prin care ni se spune să cercetăm toate lucrurile si să luăm ce ni se pare bun, nu trebuie interpretat în sensul că o parte din prorocie este bună si alta greșită din următoarele motive: când cineva spune: ,,așa vorbește Domnul” atunci tot ce se spune este de la Dumnezeu inclusiv virgula; apoi din aceeași vână a izvorului nu poate curge si apă dulce si apă amară; totodată este scris că puțin aluat plămădește întreaga plămădeală.
g. O prorocie inspirată de Duhul lui Dumnezeu nu generalizează si nu este difuză, abstractă, ci are elemente de descoperire clare. Spre exemplificare: "Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naște un Fiu si-I va pune numele Emanuel." Descoperirile au elemente clare, specifice care sunt de natură să lumineze, să clarifice, să descopere taine ale lui Dumnezeu. Prorociile generale care nu au un element specific de descoperire, nu zidesc si ridică semne de întrebare cu privire la scopul acelei prorocii.
Toate aceste lămuriri si explicații sper să ne întărească si să aibă darul să lumineze inimile si mințile celor care vor să trăiască o viața curată în Dumnezeu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.