NASHVILLE (BP) - Ca răspuns la susținerea Papei Francisc pentru parteneriatul civil între persoane de același sex, transmis pentru prima dată în calitate de Papă, liderii Southern Baptist și-au reiterat loialitatea față de autoritatea învățăturii Bibliei cu privire la sexualitate și căsătorie.
Aprobarea Papei Francisc a venit în timp ce era intervievat în documentarul „Francesco”, care a avut premiera miercuri (21 octombrie) la Festivalul de Film de la Roma.
„Homosexualii au dreptul să aibă o familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu ”, a spus Francisc într-un interviu, după cum relatează The Associated Press. „Nu poți da afară pe cineva dintr-o familie și nici nu-i poți face viața nefericită pentru asta. Trebuie să avem o lege a parteneriatului civil; în felul acesta vor avea susținere legală.”
Nu este tocmai un teritoriu nou pentru Francisc, care susține parteneriatul civil pentru cuplurile homosexuale, ca alternativă la căsătoriile între persoane de același sex, încă de când era arhiepiscop de Buenos Aires. Dar este pentru prima dată când susține public parteneriatele civile, de când a devenit Papă, în 2013.
Deoarece niciun alt Papă n-a făcut vreodată așa ceva, comentariile sale din film sunt catalogate drept „istorice” de către catolicii gay și susținătorii căsătoriei între persoane de același sex.
Președintele Convenției Baptiste de Sud, J.D. Greear, se numără printre liderii Southern Baptist care au reafirmat convingerea SBC că mariajul este o instituție creată de Dumnezeu și încheiată exclusiv între un bărbat și o femeie.
„Indiferent de ceea ce spune un Papă, un pastor sau un oficial ales, nu noi suntem cei care definesc sexualitatea sau familia”, a spus Greear, care este și pastor al The Summit Church, din zona Raleigh-Durham, N.C. „Creatorul o face și, în această problemă, cuvântul Său e cât se poate de clar”.
The Baptist Faith și Message 2000 definesc homosexualitatea ca păcat și căsătoria ca „unirea unui bărbat și a unei femei, în legământ, pentru o viață”. La mai multe reuniuni anuale SBC s-au aprobat rezoluții care au reafirmat aceste convingeri.
Russell Moore, președintele Comisiei de etică și libertate religioasă, a vorbit la invitația Papei la o conferință din 2014 despre căsătorie și familie la Vatican, spunând că aceste instituții sunt încorporate în rânduiala creației, ca „icoane ale scopului lui Dumnezeu pentru univers”.
Într-o declarație făcută miercuri, Moore a spus că nu știe sigur cum să interpreteze comentariile lui Francisc din documentar. Dar, referindu-se la Marcu 10:6 și Efeseni 5:31, Moore a afirmat că „fiecare aripă a bisericii - catolică, protestantă, ortodoxă - a susținut timp de 2.000 de ani viziunea lui Isus despre căsătorie - și anume că este, de la început, o unire între un bărbat și o femeie, într-un legământ de fidelitate reciproc.
„Biblia arată, de asemenea, că mariajul este o taină care arată dincolo de ea, spre Evanghelie, către unirea dintre Hristos și biserica Sa”, a continuat Moore. „Ar trebui să-i tratăm pe toți cu dreptate și compasiune, inclusiv pe cei cu care nu suntem de acord, dar nicio biserică nu are autoritatea să despartă ceea ce Hristos a unit în Cuvântul pe care ni l-a dat”.
Ronnie Floyd, președinte și CEO al Comitetului Executiv SBC, a declarat că „autoritatea în cadrul Southern Baptist în ceea ce privește sexualitatea și căsătoria este Biblia - Cuvântul viu al lui Dumnezeu”.
„Autoritatea noastră nu vine de la un om sau un grup de oameni, ci doar din Biblie”, a spus Floyd. „Când Biblia vorbește, Dumnezeu vorbește. Biblia învață că mariajul este unirea unui bărbat și a unei femei în legământ, pentru o viață întreagă.”
„Alte credințe pot alege alte autorități pentru a-și determina convingerile cu privire la căsătorie, familie, sexualitate și alte probleme ale vieții. În calitate de baptiști, noi credem că Biblia Îl are pe Dumnezeu ca autor al ei, mântuirea este scopul și adevărul ei, și este fără nicio eroare. Prin urmare, toată Scriptura este adevărată și demnă de încredere. Nu trebuie să adăugăm nimic la Biblie despre căsătorie, familie, sexualitate sau orice altceva, deoarece Biblia este comoara perfectă a învățăturii divine.”
Doctrina catolică socotește actele homosexuale ca păcate și afirmă că mariajul este între un bărbat și o femeie. În calitate de Papă, Francisc și-a exprimat sprijinul pentru căsătoria tradițională și a respins căsătoria între persoane de același sex. Însă preotul James Martin, preot iezuit și susținător al homosexualilor catolici, a numit comentariile „un pas important în sprijinul bisericii pentru persoanele LGBT”.
„Discursul pozitiv al Papei cu privire la parteneriatul civil trimite un mesaj puternic și în locurile în care biserica s-a opus unor astfel de legi”, a spus Martin într-o declarație, după cum relatează AP.
Dar unii catolici conservatori afirmă că sunt necesare clarificări la comentariile Papei.
„Declarația Papei contrazice în mod clar învățătura de lungă tradiție a bisericii despre relațiile dintre persoane de același sex”, a declarat episcopul Thomas Tobin de Providence, R.I. „Biserica nu poate accepta relațiile intrinsec imorale”.
Reportaj întocmit cu sprijinul Associated Press.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.