marți, 28 iulie 2020

Costel Ghioancă 🔴 Probleme cu Cezarul sau lupta între frați?


Trăim vremuri delicate, peste care vom trece, cu ajutorul Domnului. Crizele ne întăresc și ne purifică. Biblia și istoria demonstrează acest lucru. Dar, tot crizele pot duce la disensiuni (uneori ireconciliabile) între frați și între biserici.

Pe măsură ce trece timpul, „lupta cu Cezarul” în timpul pandemiei devine prilej de „ceartă între frați”. Care este mecanismul? Cultura show-ului! Într-o lume în care orice banalitate se face live, în fața camerei, s-a dezvoltat o cultură a declarațiilor publice, a luptei la vedere, a unui cinematograf eclezial global. Iar, când te uiți la film nu ai cum să nu reacționezi - este în natura umană!

Când Biserica abordează crizele învățând și practicând tehnicile lumești de persuasiune și activism politic, va pierde. Problemele (cu Cezarul sau cu altcineva) trebuie tratate la nivel local, cu rugăciune și în lumina Scripturilor. Sigur, pot fi folosite și pârghiile legate, la fel cum a făcut Pavel. Problema este legată de „nevoia de show” urmată de „strângerea unei armate de susținători”. Această acțiune duce la formarea unei „armate de nesusținători”. Și uite așa, lupta cu Cezarul ajunge să ducă la lupte între frați.

Tot istoria ne arată că linia între religia sfântă și curată și fanatismul religios este, uneori, foarte subțire. Nu toți oamenii vor pricepe nuanțele de prigoană supralicitate de unii lideri, de dragul show-ului și poate chiar al afirmării personale.

În fine, să fim prudenți cu această criză prin care trecem. Cea mai mare problemă s-ar putea să nu fie nici Covid-ul, nici lupta cu Cezarul, ci luptele între frați!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.