După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 28 iunie 2020

Eugen Porcilescu 🔴 Ci tu, când faci milostenie să nu știe...doar Facebook

În ultimul timp, pagina mea de Facebook a început să fie plină de acte de caritate! 

Diferiți creștini care și-au propus să ajute sărmani din diferite zone geografice defavorizate, au luat inițiativa și au trimis bani sau mâncare, ajutând familii întregi. Nimic rău, din contră, de apreciat!

Însă, lucrul inexplicabil mie, este de ce aceste persoane nu aplică în totalitate principiul milosteniei? 

Primul este acela de-a te dărui, prin tot ce ai, ca să poți ajuta un om pricăjit! Îți este suficient să citești 1Cor.13 ca să vezi că orice facem, trebuie făcut dintr-o dragoste profundă, fără de care, totul ar fi ”nimic”!

Al doilea, foarte important pentru Isus, este acela al dicreției. 

Ci tu, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.” Matei 6:3,4

Adică, dacă faci o milostenie, fă-o fără să știe nici măcar cel mai apropiat om din viața ta! Fă-o printr-o relație profundă, intimă, cu Dumnezeu, în care nimeni să nu interfereze cu această relație. Fă-o din cea mai curată și adâncă motivație de dăruire, ca rod al harului ce s-a dăruit ție, prin Isus! Isus s-a dăruit pentru tine, și a făcut-o ca un act de dăruire plin de iubire reală, curată, fără nici cea mai mică intenție de mândrie, sau de ochii lumii! Tu trebuie să te dăruiești celui în nevoie cu aceeași motivație curată, sinceră, ce se ține pe sine departe de aprecierile oamenilor!

Există riscul enorm ca o faptă bună să fie făcută degeaba! 

"Vă spun cu toată seriozitatea, că ei şi-au primit absolut toată răsplata de care vor beneficia vreodată." Matei 6:2 trad. NTIT 

Isus ne spune că, dacă ești apreciat pentru milostenia ta, prin acele aprecieri, tu îți primești răplata. O motivație greșită, orientată în impresia și aprecierea omului, se oprește doar la atât...și-a atins scopul, rămâne doar la aprecierile unuia sau altuia, si atât! 

Nu ar fi mai groaznic decât să aștepți salariul la sfârșitul lunii, nu primești nimic, te duci la patron și-ți răspunde ”ai primit salariul, in cursul lunii trecute când tot ce ai facut ai făcut ca oamenii să te aprecieze și nu eu” ce ai zice?

Atât de mulți își pierd răplata în complimentele si like-urile primite pe contul Instagram sau Facebook! Atât de mulți își risipesc banii sau hainele, nu în milostenia făcută, ci în ceea ce urmează după, când se uită în jur și vor să vadă dacă oamenii au observat bunatatea lor...acolo se pierde sensul milosteniei!

Dacă Isus ne cere să nu știe stânga ce face dreapta, adică încearcă să eviți să spui și la cea mai apropiată persoană din viața ta, cum este posibil să faci o milostenie și să știe tot Facebook-ul??? 

Ce inimă ai în tine, să te pui lângă o un copil îmbrăcat murdar, sărăcăcios, să-i pui pe brâncile lui slăbite milostenia ta și să-ți faci un selfie??? Ca mai apoi, să arați lumii ce? 

Pentru Domnul Isus intenția milosteniei este mai importantă decât milostenia în sine!  pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns” 

Noi dezvoltăm un raport personal cu Domnul, iar El în omnisciența Lui știe fiecare intenție a inimii noastre. Știe dacă lucrul este făcut din inimă, cu sinceritate sau dacă acel lucru este făcut din aceeași foame a mândriei personale, care ne-a tras din Gradina Edenului în dezastrul în care suntem!

El știe că ”gena egoistă” de care vorbea Richard Dowking, este foarte prezentă în ADN-ul caracterului si comportamentului nostru și că oamenii sunt capabili de mari sacrificii și acte de caritate tocmai ca să-și satisfacă acest egoism și mandrie personală! Noi oamenii, chiar creștini fiind, suntem capabili de o duplicitate extremă. Putem să ne sacrificăm chiar și viața, fără să fim deplini convinși dacă sacrificiul este făcut cu sinceritate sau din mandria aprecierilor primite pentru acel sacrificiu!

Testul sincerității stă în discreția cu care faci o faptă bună. Cine dăruiește din bunurile lui și o face fără să știe nimeni, cu sinceritatea de-a ajuta cu adevărat, o face fără să-și trâmbițeze bunătatea. Iar dacă cineva se dăruiește mereu fără ca nimeni să nu știe, atunci singurul motiv pentru care face ce face, este pentru că a înțeles profunzimea dăruririi prin milostenie! Atunci când te mulțumești cu gândul că te vede Dumnezeu, și vrei ca doar El să te vadă, inseamnă ca tot ce faci o faci pentru El. Or, asta e adevărata milostenie! 

Când vrei ca oamenii să vadă ceea ce faci, înseamnă că sacrificiu tău nu este suficient ochilor lui Dumnezeu. De la sine se înțelege, că ajungi să cauți în ochii lor aprecierea ce îi aparține doar Domnului! Aprecierile lor, hrănesc mândria umană...aprecierile sunt rasplata pentru tot ce faci!

Milostenia are sens doar în măsura în care o vede doar Dumnezeu! Dumnezeul cu care noi ne dezvoltăm o intimitate în rugăciune și despre care Domnul spunea că este în ascuns 6:6, în sensul de relație personală, ascunsă de locurile publice, răsplătește în ascuns milostenia noastră. 

Cum putem înțelege milostenia cerută de Domnul în raport cu ce se întâmplă azi pe Facebook? 
și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti" Matei 6:4

Având aceeași atitudine fermă în fața ipocriziei, a fariseismului, ce l-a avut Domnul! Să avem același dezgust față de etalarea în văzul lumii a bunătății ce satisface doar mândria unor oameni ce-și vand averile și își dau trupurule sa fie arse, fără dragoste! Din pură mândrie, ascunsă sub acte de caritate și milostenii!

Si dacă vrei să ceri sprijinul unor oameni, și dacă vrei să le arați dovezi că banii sunt distribuiți în ajutotare, poți să o faci într-un mod mai discret. Nu cred că este necesar să te pozezi cu un copil pricopsit și bătut de soartă, și să arați lumii faptul că tu l-ai ajutat. E inadmisibil! Poți se apelezi la ajutorul unor sponsori într-un mod discret, fără să știe nimeni că tu personal ești implicat în proiecte de caritate! Motivația pentru care faci ce faci, se poate pierde in lupta cu mandria personală!

În fond, orice motive ar găsi cineva, e inadmisibil să te promovezi prin acte de milostenie, pe o platformă unde sunt prezenți mii de oameni! Domnul ar fi vrut să nu știe mai nimeni, nici cele mai apropiate persoane!  

Ar trebui ca fiecare dintre noi să-și ridice un semn mare de întrebare legat de modul cum viața socială a fost schimbată în ultimii ani de platformele online! De modul cum aceste platforme schimbă conceptele de bază ale intimității noastre, ale familiei, prieteniilor, și chiar aspecte fundamentale ce țin de Biserică sau relația noastră personală cu Dumnezeu! Cred că fiecare creștin ar trebui să fie extrem de vigilent.  

Felul cum noi ne expunem intimitatea din familie arătând lumii întregi ce mâncăm, unde mergem în vacanță, ce ne-am cumpărat, ce cadouri am primit, ce gătim, ce prăjituri mâncăm, cu cine le mâncăm, unde și de ce. Ni se pare normal dar nu este normal pentru nimic in lume. Aceste platforme distrug conceptul de intimitate. Si o fac cu atâta brutalitate ca nici noi nu mai știm dacă facem tot ce facem pentru a primi like-uri sau pentru că ne place sau vrem să facem acel lucru! 

Dacă am trage un semnal de alarmă conștiințelor noastre am găsi ca astfel de platforme compromit mult esența multor aspecte fundamentale din viața noastră! Chiar si acele aspecte unde găsim scris negru pe alb "să nu știe stânga ce face dreapta" adică încearcă să fii cât mai discret, nu ne mai vorbesc cu aceeași forță cu care ne-au vorbit înainte să descoperim platformele sociale! 

Multi creștini de azi vor descoperi ca în ziua răsplătirii lor, când vor aștepta cu sufletul la gură să primească ceva pentru sacrificiul lor, că plata lor a fost risipită în aprecierile și like-urile primite. Că munca lor si-a primit semnificația și valoarea în cele 30 de like-uri primite! 

"Când daţi un dar unui cerşetor, nu faceţi caz de asta, ca ipocriţii care bat toba pe străzi şi în sinagogi, pentru a atrage atenţia asupra actelor lor de caritate! Vă spun cu toată seriozitatea, că ei şi-au primit absolut toată răsplata de care vor beneficia vreodată." Matei 6:2 trad. NTIT

Eugen Porcilescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.