După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 16 mai 2020

Daniel Fodorean 🔴 Duminică bisericile pot organiza servicii religioase în condițiile cerute de starea de alertă!


Urmează ziua de duminică și au început să apără întrebări cu privire la organizarea serviciilor religioase. Una dintre ele este legată de dreptul bisericilor de a avea întâlniri religioase duminică, în special în aceasta perioada de tranziție dintre încheierea stării de urgență și instaurarea stării de alertă. Opinia personală, fundamentată pe normele juridice făcute publice până în acest moment de către autorități, este că serviciile religioase pot avea loc începând din această duminică. Care sunt argumentele?

1. Starea de urgență s-a încheiat, iar restrângerea anumitor drepturilor prevăzute de ordonanțele militare nu mai au efect asupra situației actuale. În acest sens, situația serviciilor religioase intră într-o nouă etapă. Situația de fapt este una interesantă, și anume, de facto (în practică) se acționează în baza reglementările elaborate de autoritățile statului pentru starea de alertă, dar de jure (de drept) starea de alertă instaurată prin legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, lege care a fost promulgată de către Președintele României prin Decret nr. 261/2020, va intra în vigoare din data de 18 Mai. Privită dintr-o perspectivă strict juridică, în această situație serviciile bisericii din duminica de 17 Mai nu s-ar afla sub nici o restricție, atât în baza principiului de drept că „unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge“ („ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus“), cât și în baza principiului biblic că acolo unde nu este lege nu poate exista calcarea legii. Deci, această situație juridică ar putea permite o organizare și manifestare liberă a vieții publice a bisericii, dar cu toate acestea liderii bisericilor ar trebui să dea dovadă de o abordare înțeleaptă și echilibrată.

2. Situația de facto (în practică) arată că starea de alertă s-a instaurat deja, iar reglementările elaborate de autorități pentru o astfel de situație au început să fie deja aplicate în diverse sectoare ale societății, ceea ce ar conduce la concluzia că, potrivit similarității juridice, și biserica se poate comporta în condițiile prevăzute pentru starea de alertă. Măsurile ce se impun sunt prezentate în anexa HOTĂRÂRII nr. 24 din 14.05.2020 a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la punctul 5, prin care “sunt exceptate de la prevederile alin. 1 următoarele activități: activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult (cu participarea a maxim 16 persoane) se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite. Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice". Pe lângă această hotărâre avem și Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care instaurează starea de alertă, în textul căreia se prevede la articolul 45 că “1) Pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne.(2) Regulile prevăzute la alin. (1) vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă”. Până în acest moment nu avem un ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne care să precizeze alte reguli specifice de protecție sanitară, așa cum se prevede la articolul 45 din legea pentru instituirea stării de alertă.

3. Potrivit cu principiul autonomiei bisericii, aceasta poate decide dacă își va începe serviciile divine în aer liber din această duminică sau dacă își va reîncepe serviciile divine în duminicile următoare. Biserica, mai specific, conducerea bisericii, are responsabilitatea aplicării regulilor specifice de protecție sanitară în contextul organizării serviciilor divine.

Astfel că, serviciile religioase se pot desfășura, încă din această duminică, în aer liber, fie în curțile proprii ale lăcașelor de cult, fie pe alte terenuri, inclusiv pe domeniul public pus la dispoziție chiar de către autorități statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.