Durerea eșecului, este o situație des întâlnită în experiența de fiecare zi. Ca unii care am gustat din această durere, putem spune că ne-am întristat atunci când am pierdut un examen, și am eșuat în afaceri, în relații, sau în viața de familie. Dar, am trăit o mare bucurie atunci când după eșec, a urmat o mare reușită, nu-i așa?
Soției mele îi plac foarte mult florile de apartament. Iar în casa noastră acestea sunt peste tot. Într-o zi cineva mi-a recomandat un îngrășământ pentru flori, dar nu mi-a spus și cum să-l folosesc. Ca sa ajut florile sa fie mai frumoase și să-i fac o surpriza soției, am folosit acel îngrășământ așa cum am crezut eu. Numai că în loc ca acestea să fie mai frumoase, în câteva zile toate s-au ofilit și au murit! Atunci, am trăit un eșec total în domeniul abilităților mele pentru florărit. Cunoscând această situație, mulți dintre prietenii noștri au venit și ne-au adus câte o floare. De aceea, cu fiecare floare primită, eșecul era uitat, iar bucuria succesului a început să reînvie.
Sunt însă situații în care eșecul este mult mai profund și mult mai costisitor. Urmărind experiențele trăite de apostolul Petru în timpul arestării, morții și al învierii Domnului Isus, putem descoperi că el a avut parte de eșec după eșec. Numai că după aceste valuri ale eșecurilor, a început să guste din nou bucuria succesului. Pentru a înțelege cum putem transforma eșecul în reușită, după experiențele trăite de apostolului Petru, înțelegem că este nevoie de:
1. Conștientizarea eșecului
Sunt oameni care deși au eșuat în multe domenii, nu conștientizează acest fapt, sau nu vor să recunoască aceste eșecuri. Și apostolul Petru a avut un moment în care s-a crezut invincibil, mărturisind că indiferent ce s-ar întâmpla cu ceilalți ucenici, el îl va urma pe Domnul până la moarte. Numai că în perioada arestării, a morții și a învierii Domnului Isus, a trăit cele mai severe eșecuri. Chiar putem spune că a falimentat în mai multe domenii ale vieții. Mai întâi,
Petru a avut un eșec fizic.
Fiind pescar, meseria îi cerea să petreacă multe ore din noapte la pescuit. Și cred că au fost situații în care n-a închis nici un ochi toată noaptea. Însă, înaintea arestării Domnului Isus, pe când se afla în grădina Ghetsimani, Petru, asemenea celorlalți doi ucenici chemați de Domnul la rugăciune, n-a putut să vegheze și să se roage vreme de un ceas. De acea, de trei ori când Domnul Isus a venit la ei, ucenicii au fost găsiți dormind. Mat.26:40-45.
Ce rușine! Pescarul să doarmă și să nu se poată ruga o oră! Și mai mult decât atât, el nu a putut veghea și să se roage, chiar și după ce a fost trezit de trei ori! Sunt unii care după ce au fost treziți din somn, nu mai dorm până dimineața! Starea lui Petru îmi amintește de vremea copilăriei, când mama mă trezea să merg la școală. De fiecare dată când însă se întorcea în camera mea, mă găsea dormind, întors pe partea cealaltă. De aceea, putem spune că această situație pare a fi normală pentru copii, dar nu pentru oamenii mari, și mai ales pentru acel ce pretindea a fi conducătorul grupului de ucenici. Apoi,
Petru a avut un eșec spiritual.
În timpul celor trei ani și jumătate al slujirii Domnului Isus, Petru a fost cunoscut ca cel mai cu vază dintre apostoli, un om integru, care în multe situații a fost purtătorul de cuvânt al apostolilor. Însă, în vremea arestării Domnului Isus, el a dovedit slăbiciuni de caracter. Nu s-a ținut de cuvânt, atunci când a promis că indiferent ce vor face ceilalți ucenici, el îl va urma pe Domnul pâna la moarte. Mat 26:30-35
În curtea marelui preot, însă și-a călcat promisiunea făcută. Ce umilință! El, cel mai grozav dintre apostoli, este plin de slăbiciune și dă înapoi, atunci când trebuia să-L urmeze pe Domnul până la capăt, plătind cu prețul vieții, așa cum s-a angajat.
O altă slăbiciune a caracterului său, este dovedita de atitudinea pe care a avut-o atunci când a fost arestat Domnul Isus. Când a venit cohorta să-L prindă pe Domnul, el a acționat în fire. Deși Domnul Isus a arătat dragoste și față de un trădător spunându-I lui Iuda:” Prietene, ce ai venit să faci, fă!” Mat.26:50. Petru a scos sabia și a tăiat urechea robului marelui preot. Ioan 18:10
Cea mai adâncă cădere spirituală a lui Petru, a fost însă lepadarea lui de Domnul Isus! Acest act n-a fost însă o neglijență, ci, o manifestare voită, repetată de trei ori, și confirmată de cuvintele de blestem pe care le-a rostit, ca să fie crezut. Mat. 26:69-74. Urmărind aceste evidențe, constatăm că eșecul spiritual trăit de Petru a fost un adevărat faliment! Numai că aceste eșecuri au fost urmate și de un alt eșec, fiindcă:
Petru a avut și un eșec profesional
După întâlnirile pe care le-a avut cu Domnul Isus după înviere, Petru se reîntoarce la pescuit. Astfel îl găsim la Marea Tiberiadei, împreună cu un grup de ucenici care au fost gata să-l urmeze, ca să pescuiască. Ioan 21:1-6. Această situație pare să ne spună că resemnat de cele întâmplate, Petru a început să caute împlinirea în profesia lui din trecut. Numai că împreuna cu ceilalți ucenici, deși au pescuit toata noaptea, nu au prins nimic!
Ei au trebuit să recunoască acest fapt, atunci când au fost întrebați de Domnul Isus care stătea pe mal, dacă au ceva de mâncare. În acel moment au trebuit să rostească cuvântul pe care nici un pescar nu ar vrea să-l spună:” Nu!”. Ce mare eșec! Fără Domnul Isus, Petru a mers din eșec în alt eșec!
Dar să nu-l judecăm numai pe el. Să ne uităm mai bine la noi și la starea în care suntem. De aceea, lasă-mă să te întreb: Nu cumva ai gustat și tu din această cupă amară a eșecului? Gândește-te bine: ce ai facut când ți s-a cerut să veghezi și să te rogi, cum ai reacționat în situații de criză, pâna unde L-ai urmat pe Domnul Isus și care sunt cele mai evidente falimente din viața ta? Dacă ești dezgustat de starea în care ai ajuns și toate lucrurile îți merg pe dos, nu dispera, fiindcă după cele mai severe eșecuri, Petru a trăit cele mai mari reușite. Poți descoperi aceasta, urmărind:
2. Realitatea succesului
Atunci când pentru apostolul Petru, totul părea o prăbușire fără sfârșit, a început însă să guste din nou bucuria celor mai mari reușite. Astfel a avut parte de un mare:
a. Succes profesional
La marea Tiberiadei, după o noapte în care n-au prins nimic, Petru și ceilalți ucenici, au parte de cel mai mare succes la pescuit, pe care l-au avut vreodată. După ce au aruncat mrejele în partea dreaptă a corabiei, așa cum le poruncise Domnul, nu le mai puteau trage de mulțimea peștilor. Ioan 21:6.
Ce mare diferență! Toată noaptea au aruncat mrejele și n-au prins nimic, iar când au ascultat și-au aruncat mrejele la porunca Domnului au prins 153 de pești mari! Ioan 21:11. În acele momente însă, au avut parte de o minune dublă: mai întâi, la o singură aruncare a mrejelor au prins 153 de pești mari, apoi, mrejele nu s-au rupt, deși erau un număr impresionant de pești! Ioan 21:11. Ce succes! Cât or fi vorbit ei ca pescari, despre acesta reușită după aceea?
Numai că la Marea Tiberiadei, apostolul Petru n-a avut numai un succes de natură profesională. Când a înțeles că Cel ce stă pe țărm este Domnul, pentru el mrejele pline cu pești n-au mai însemnat nimic, fiindcă a început sa experimenteze și un:
b. Success spiritual
Acest succes a însemnat pentru început restabilirea relației cu Domnul Isus. El care s-a lepădat de Domnul, a avut din nou privilegiul să se apropie de El, și să stea la masa care era pregătită pe țărm, primind încă odată pește din mâna Mântuitorului! Ioan 21:12-14.
Dar, acest succes spiritual nu a fost numai unul relational, fiindcă după ce au prânzit și a răspuns întrebărilor adresate de Domnul Isus, Petru a primit cele mai mari încredințări. A fost chemat să pască mielușeii, oițele și oile din turma Domnului. Ioan 21:15-17 Ce mare onoare! Să fie păstor asemenea Domnului Isus, păstorind aceeași turmă!
Câți i-am fi încredințat această slujbă lui Petru? Imaginați-vă că sunteți la Adunarea Generală a bisericii voastre, care urmează să aleagă pastorul. Pentru aceasta slujbă însă candidează cineva despre care se știe că atunci când este vorba de rugăciune, doarme și nu se trezește chiar și atunci când este deșteptat de trei ori! Apoi, în fața provocărilor reacționează firește, nu se ține de promisiunile pe care le-a făcut, iar când trebuie să plătească prețul pentru credință, se leapădă de Domnul Isus! Câți dintre membrii bisericii voastre ar fi gata să aleagă un așa pastor?
Faptul că în pofida eșecurilor, Petru a fost ales în această măreață slujire, ne arată că cei ce au căzut sau au eșuat în anumite domenii ale vieții, au posibilitatea reabilitării. Domnul Isus, care a transformat eșecul în reușită în viața lui Petru, poate să facă aceeași minune și în viața ta. Dacă alții nu-ți mai acordă nici o șansă, la Domnul Isus poți avea toate șansele.
Atunci însă când ne dorim această reușită, trebuie să ținem cont de:
Urmărind schimbarea din viața lui Petru, putem spune că începutul reușitelor din viața lui, a fost marcat de momentul pocăinței. După ce s-a lepădat de Domnul și a auzit cântatul cocoșului așa cum a fost înștiințat, el a ieșit afară din curtea marelui preot, și a plâns cu amar. Mat. 26:75
Apoi, după înviere, a avut o întâlnire secretă cu Domnul, când cu siguranță el a continuat acest moment al pocăinței și al mărturisirii păcatelor pe care le-a săvârșit. Luca 24:34
La Marea Tiberiadei, după ce a ascultat și a aruncat mreaja în partea dreaptă a corabiei, așa cum i-a poruncit Domnul, a avut parte de o pescuire minunată, fapt care l-a făcut să înțeleagă că Cel ce stă pe mal este Domnul. Atunci el s-a îmbrăcat, a sărit în apă, și a înotat până la mal ca să ajungă în prezența Domnului.
Tot aici, Petru a mărturisit dragostea lui pentru Domnul și a făcut-o tot de trei ori, în aceeași măsură în care se lepădase de Domnul. Apoi, a acceptat chemarea Domnului, angajându-se să împlinească slujbele încredințate de a paște mielușeii, oițele și oile din turma Domnului.
Toate aceste experiențe ne arată că nu poate fi reușită fără o pocăință sinceră, o ascultare imediată și o dedicare deplină.
Numai că succesul nu stă în puterea și abilitățile noastre, ci, în puterea și ajutorul lui Dumnezeu. După o noapte de pescuit în care n-a prins nimic, Petru a experimentat în mod personal faptul că despărțit de Domnul Isus nu poate să facă nimic. Și că numai atunci când a crezut în Domnul Isus și a ascultat de El, barca lui s-a umplut de pești și viața i-a fost schimbată.
Nu-i așa că și tu ai trudit din greu ca să ai parte de success și reușită în viață? Numai că în pofida eforturilor depuse, eșecurile pe care le trăiești sunt tot mai mari și par a fi fără sfârșit! Ți se întîmplă aceasta fiindcă încerci să ai reușită contând doar pe resursele proprii, pe abilitățile personale, sau pe ajutorul altora.
Dacă dorești ca lucrurile să se schimbe și eșecurile să fie transformate în reușite, urmează pașii spre success asemenea lui Petru, începând cu pocăință sinceră, credință și o ascultare deplină de Dumnezeu. Apoi fii gata pentru o rededicare pentru Domnul și un angajament ferm de a căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și, celelalte lucruri ți se vor da pe deasupra!
Poate că barca vieții tale nu va fi totdeauna la fel de plină ca barca lui Petru, dar ce vei primi de la Dumnezeu îți va fi deajuns să poți spune asemenea lui David: ”paharul meu este plin de dă peste el”. Ps.23:5
Pastor Dan Boingeanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.