În orașul italian Bari, unde se crede că ar fi locuit o vreme și Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal suspectat în cazul dispariției a două tinere, există rețele de traficanți de carne vie care exploateză mii de minori din estul Europei. În ultimii 10 ani, polițiștii italieni au arestat sute de membri ai grupărilor, printre care și 30 de români.
Pe străzile de la periferia orașului Bari puteau fi găsiți, până anul trecut, inclusiv copii mai mici de opt ani, și ei victime ale rețelelor de proxeneți, care își vindeau corpurile pentru câteva zeci de euro.
Țintele predilecte ale grupărilor erau însă adolescentele care nu cunoșteau limba italiană și nu puteau cere ajutor.
Abia din 2009, autoritățile din peninsulă au început să ia în serios ce se întâmplă în Bari. Totul, după ce o româncă a reușit să fugă de traficanţii care o sechestraseră. Ea le-a povestit polițiștilor cum a fost luată din România și obligată să se prostitueze de la vârsta de 16 ani.
Atunci, în 2009, șase români au fost arestați în Bari pentru proxenetism cu minori. În 2015, alți cinci, în 2016 încă patru au ajuns în arest, iar în 2018 alți șase au fost ridicați de carabinieri.
Dacă fetele rămâneau însărcinate, traficanții le vindeau copiii
În 2018, în timpul anchetei, polițiștii au găsit trei fete din România, toate minore, sechestrate de patru români. Cea mai mică dintre ele era însărcinată în șapte luni și rețeaua avea de gând să-i vândă copilul, cu 28.000 de euro.
„ (Traficanții) aveau obiceiul să le ceară bani femeilor pentru locurile de muncă oferite: 3-400 de euro. Reveneau apoi să le mai ceară bani, un fel de șantaj, iar dacă refuzau, femeile erau bătute chiar și în mijlocul străzii. Bănuiam cu toții că aduc femei din România. Se vorbea”, a declarat pentru Digi24, sub acoperirea anonimatului, o româncă.
Și nu este singura declarație de acest fel. Este suficient să citești comentariile de pe grupurile din online ale comunităților de români ca să îți dai seama că Gheorghe Dincă, dar și amicul despre care s-a tot vorbit în ultimele zile, Mihai Z., nu sunt chiar doi necunoscuți în oraș. Românii spun că cel din urmă era implicat în traficul de droguri și de persoane și a fost arestat în 2011.
Plecând de la aceste zvonuri, corespondentul Digi24 în Italia, Sergiu Balaban, a stat de vorbă cu mai mulți jurnaliști italieni din Bari, dar și cu preoții români din sudul Italiei, cu românii din comunitățile de acolo și, neoficial, cu reprezentanții autorităților. Niciunul nu a negat că traficul de persoane a fost mulți ani controlat de români și de albanezi, iar dovadă sunt zecile de articole publicate de presa din Italia în ultimii 15 ani.
Minori, câștigați de clienți la licitație prin SMS-uri
În același oraș, recent a fost descoperită una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane din Italia. Nu doar că minorii erau supravegheați și obligați să-și aleagă clienții la marginea orașului, în miezul zilei, ci existau bordeluri în care clienții făceau alegerile. Acoperiți de afaceri hoteliere, proxeneții făceau licitație prin SMS-uri și cel care dădea mai mulți bani putea intra în camera minorului. Totul a fost filmat cu o cameră ascunsă, rețeaua fiind practic predată pe tavă autorităților competente. Detaliile din această anchetă au șocat Italia, iar jurnaliștii de la Italia-1, care au făcut investigația, au fost premiați.
Începând din 2009, lupta împotriva crimei organizate a început să dea rezultate. Însă birocrația complicată face ca acești copii și copile să poată oricând redeveni victime ale proxeneților, așa cum au demonstrat jurnaliștii italieni. Autoritățile s-au autosesizat în mai multe rânduri și au ridicat de pe străzi minorii. După câteva luni, însă, nimeni nu mai știa nimic de ei. Nici măcar autoritățile.
Contactați de colegii români și „bombardați” cu toate informațiile din România, jurnaliștii din Italia au început și ei, în ultimele zile, să privească cu interes spre ancheta de la Caracal și să ceară explicații carabinierilor din Bari, în speranța că cele două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, ar putea fi găsite în viață, transmite corespondentul Digi24 în Italia.
Sergiu Balaban
Editare web: Luana Păvălucă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.