Ioan Panican, cunoscut biograf şi admirator al lui Richard Wurmbrand spunea: „Wurmbrand a trăit o viaţă lungă cât un secol şi a avut o inimă mare cât veşnicia” .
Dimensiunea activităţii pastorului Wurmbrand nu poate fi cunoscută cu adevărat decât numai în „ziua aceea”. Tot Ioan Panican spunea: „Pastorul Wurmbrand este triumful Duhului Sfânt, capodopera Harului, jertfei Domnului Isus Christos”. Dintr-un anarhist şi important militant ateu, Dumnezeu a făcut la vremea hotărâtă, un apostol cuprins de pasiune pentru Dumnezeu şi pentru mântuirea lumii. Nu întâmplător, Billy Graham l-a numit „Pavel al veacului modern”. A mai fost numit: „glasul martirilor” (Rev. Ingemar Martinson, secretarul general al Misiunii Slavice, Suedia), „un nou Ioan Botezătorul... un glas strigând în pustiu” (Creştinul Azi, SUA) , iar Geoffrey Hanks, un cercetător britanic îl aşează între cei „70 de mari creştini care au schimbat lumea”. Richard s-a bucurat de o enormă şi splendidă recunoaştere şi din partea adversarilor înverşunaţi care l-au numit: „Cel mai mare duşman al comunismului!”. În timpul vieţii, Richard a primit numeroase onoruri şi citaţii pentru munca pe care a făcut-o în timpul vieţii. Richard a fost iubit şi hulit deopotrivă de cei care l-au cunoscut. A fost neînţeles, deseori, chiar de către cei care i s-au învârtit prin preajmă ani buni. Au fost mulţi care i-au adus fel de fel de acuzaţii, au fost mulţi care i-au criticat şi care încă mai critică lucrarea lui Wurmbrand dar Richard a continuat, în ciuda opoziţiilor, să-L servească pe Dumnezeu, numai pe Dumnezeu şi întotdeauna doar pe Dumnezeu.
A avut parte de mari suferinţe şi a purtat cu mult drag, vreme de 14 ani, lanţurile grele, în temniţele comuniste, pentru Mântuitorul mult iubit. Richard Wurmbrand a ars pentru Christos şi pentru oameni. A alungat întunericul din sufletele a milioane de oameni, prin cuvântările rostite în lumea întreagă, prin scrierile de o valoare inestimabilă şi prin viaţa trăită. A fost omul de care s-a folosit Dumnezeu pentru a transforma din temelie vieţile atâtor oameni deznădăjduiţi, neajutoraţi, ignoraţi, străini de dragostea Mântuitorului . Cea mai frumoasă descriere a ceea ce a fost Richard Wurmbrand este dată de el însuşi: „Ce am de spus despre mine însumi este mult mai simplu; sunt un creştin obişnuit care a trăit în împrejurări foarte neobişnuite”.
prof. Marius C. Cimpoae
Bibliografie:
Richard Wurmbrand, Oracolele lui Dumnezeu, Editura Stephanus, Bucureşti, 1996, pp. 6-8
Revista Harul, anul XII, martie 2001, nr.3 (113)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.