Asociația Sionistă din România, profund preocupată de evenimentele politice majore care au loc sau sunt în pregătire, în plan internațional dar mai ales în planul relațiilor privilegiate dintre România și Israel,urmărește cu interes desfășurarea consfătuirilor care au loc în prezent la Ierusalim,între conducătorii celor două Guverne. Conform informațiilor date deja publicității, discuțiile - care au loc în împrejurarea festivă în care se împlinesc 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, și de colaborare activă între cele două state prietene- sunt dedicate cooperării eficiente în domeniul politic,economic,cultural și științific. În cursul convorbirilor a fost abordat și subiectul de stringentă actualitate a atitudinii Guvernului României față de decizia Președintelui SUA de a muta, în perioada imediat următoare, sediul Ambasadei SUA în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim
Privim cu încredere desfășurarea vizitei în Israel a Primului Ministru și a Președintelui Camerei Deputaților, și sperăm că acestea se vor încheia cu rezultate pozitive spre folosul ambelor State încă în acest an fast în care Israel sarbatoreste 70 de ani de la Proclamarea Independenței iar România sarbatoreste 100 de ani de la Marea Unire.
ASR, prin scrisoarea sa din Ianuarie 2018, adresata Președintelui României a exprimat sustinerea sa pentru initierea procedurile legale, pentru ca România să urmeze exemplul SUA cu privire la mutarea Ambasadei sale la Ierusalim, capitala Statului Israel. Ne exprimăm speranța că Președintele va susține acest demers a cărei primă etapă a fost deja inițiată de Guvernul României.
ASR, în numele mișcării sioniste din România, cea mai importantă mișcare a evreilor din România după Marea Unire, face apel la sprijinul autorităților competente pentru mutarea la Ierusalim a ambasadei Romaniei din Israel. Considerăm că această mutare, care nu aduce nimănui prejudicii, este o măsură utilă ambelor State, și va constitui încă o dovadă a stransei relații dintre România și Israel.
Mișcarea Sionistă ,în numele căreia adresăm acest apel, a avut o contribuție hotărâtoare la stabilirea în noul Stat Israel, a unei importante prezențe culturale de limba română, care credem că este cea mai puternică entitate culturală românească în afara hotarelor Romaniei. Cei peste 350.000 de evrei din România și urmașii lor care au devenit cetățeni valoroși ai Statului Israel, păstrează sentimente de aleasă prețuire și fidelitate față de Patria în care s-au născut ei sau înaintașii lor. Este un argument, credem noi, important ca România, așa cum a făcut de altfel de-a lungul celor 70 de ani de relatii bilaterale, să fie în primele rânduri ale statelor care susțin Israel, inclusiv prin această importantă decizie de a muta, inca in cursul acestui an festiv, ambasada la Ierusalim, capitala Statului Israel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.