Propunerea legislativă de a defini familia i-a înfuriat pe activişti şi i-a determinat să întrebe cine a fost responsabil de această idee, relatează Balkan Insight.
În urma protestelor, guvernul din Croaţia a retras un draft al propunerii care i-a nemulţumit pe activişti. Mai multe grupuri ale societăţii civile s-au bucurat de retragerea iniţiativei, însă au precizat că sunt departe de a fi liniştiţi şi vor să afle cine e în spatele proiectului.
„E o veste bună, pentru că noi ne-am dorit ca această definire să dispară, însă trebuie să fim pe fază. Legea s-ar putea întoarce sub o altă formă, ori împrăştiată în alte articole ale legii, în mod indirect” a declarat Neva Trolle, membră a unui ONG pentru protejarea drepturilor femeii, citată de BIRN.
Proiectul de lege retras ar fi redus definiţia asupra ceea ce constituie o familie şi dădea la o parte complet anumite categorii.
„Familia este formată din: o mamă, un tată şi copii lor, o mamă cu un copil sau un tată cu un copil, deşi nu trăiesc împreună şi alte rude care trăiesc împreună cu aceştia” prevedea proiectul.
După ce acesta din urmă a intrat joi într-un proces de dezbatere publică, multe organizaţii şi persoane au criticat definiţia planificată deoarece i-ar fi exclus pe cei care trăiesc în relaţii non-maritale şi sau de acelaşi sex precum şi pe cuplurile heterosexuale care nu au copii.
Primul ministru, Andrej Plenkovic, a declarat într-o sesiune de guvern că aceasta nu ar fi trebuit să fie versiunea prezentată publicului, însă iniţiativa stârnise deja atenţia şi reacţiile dure pe reţelele sociale.
Un alt ONG a declarat că prin această lege Croaţia „nu se uită la modul în care societatea arată cu adevărat, ci încercăm să impună anumite standarde care nu reglementează familia aşa cum există astăzi, în 2017”. Zagreb Pride, un ONG care promovează drepturile LGBT a numit proiectul de lege drept „un atac decisiv asupra tuturor familiilor din Croaţia, nu doar asupra partenerilor de viaţă.
Deşi 65% au votat în 2013 pentru a defini căsătoria strict o uniune heterosexuală, anul următor guvernul a introdus o lege de compromis, care le-a oferit cuplurilor LGBT aproape aceleaşi drepturi cu ale unui mariaj, excepţie făcând dreptul la adopţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.