Unul dintre lucrurile plăcute în viaţa este să fii beneficiarul lucrului bine facut. Recent am avut câțiva meşteri angajați pentru diverse proiecte de îmbunătăţire la casa noastră. Printre aceștia s-au numărat și un specialist în faianță, un dulgher, vopsitori și cei care au oferit servicii de tăiere a copacilor şi șlefuirea acestora. În aproape fiecare caz munca lor a fost excelentă, şi nu aș ezita să îi angajez din nou, dacă va mai fi nevoie.
Aceşti lucrători aveau câteva caracteristici comune: au lucrat cu mândrie, muncind la calitate foarte ridicată. Au fost meticuloși, dând atenție detaliilor importante. Nu au întârziat la locul de muncă. Au fost prietenoși. Se asigurau că lăsau curat în urma lor după executarea lucrărilor, chiar dacă proiectul dura până a doua zi. Au lăsat locul la fel de curat şi ordonat cum l-au găsit.
Cred că toţi apreciem şi admirăm astfel de grijă. Cu toate acestea, se pare că prea mulţi oameni, sunt mulțumiți cu "destul de bun," făcând minimul pentru a-și îndeplini din punct de vedere tehnic angajamentele și promisiunile. A fii onorabil în lucrare, este un lucru tot mai rar întâlnit. De aceea, probabil, pare demn de menţionat atunci când este afişat la locul de muncă.
De la începutul creaţiei, excelența a fost o particularitate, un atribut al lui Dumnezeu, care s-a transmis la tot ceea ce a fost făcut "după chipul Său." După fiecare zi a creaţiei povestită în Geneza 1, ni se spune că "Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun." În mod asemănător, în ciuda imperfecţiunilor noastre umane, noi ar trebui să putem privi înapoi la propria noastră muncă şi "să vedem că lucrul a fost bun." Iată câteva observaţii practice din Biblie despre calitatea muncii noastre:
Suntem echipați pentru a face lucruri de calitate. Atunci când ne confruntăm cu o slujbă dificilă, suntem ispitiți să găsim o scuză, "Nu pot" sau "Nu sunt pregătit pentru această sarcină." Cu toate acestea, Scripturile ne învaţă că Dumnezeu nu ne va cere să facem ceva pentru care nu ne-a pregătit – cu puterea Lui. “Căci noi suntem lucrarea Lui, creați în Cristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2:10)
Lucrul bine făcut va fi recunoscut. Satisfacţia de a face un lucru cu excelenţă ar trebui să fie o recompensă în sine, dar, de asemenea, putem avea încredere că munca noastră sârguincioasă şi de calitate nu va trece neobservată. "Vezi un om iscusit în munca lui? El va sluji înaintea regilor, nu înaintea oamenilor de rând." (Proverbe 22:29)
Lucrul bine făcut ne va creste valoarea. Cum obișnuiește să spună un prieten de-al meu, "pentru a câştiga mai mult, trebuie să valorezi mai mult." Excelenţa şi devotamentul faţă de performanță, ne face mai valoroși pentru companiile noastre, pentru angajatorii actuali şi viitori şi pentru clienţii noştri. În timp ce angajații nemotivați și nepăsători se plâng de faptul că nu primesc măriri de salariu și promovări, munca bine facută ne va propulsa spre posturi cu mai multă responsabilitate, mai multa autoritate și salariu mai mare. "Mâinile harnice vor domni, dar leneșul va sfârși la muncă forțată." (Proverbe 12:24).
Lucrul bine făcut ar trebui să fie constant. Să fii cunoscut ca un lucrător de excelenţă ar trebui să fie o apirație zi și noapte (24/7). "Seamănă sămânță dimineața, iar seara nu-ți odihni mâna de la semănat, fiindcă nu știi care sămânță va răsări, aceasta sau cealaltă, sau dacă amândouă vor fi la fel de bune." (Eclesiastul 11:6)
Întrebări pentru discuții
1. Îți poți aminti un moment recent când ai beneficiat de munca de înaltă calitate a altcuiva? Ce te-a impresionat în mod special la acel lucru sau la cum a fost făcut?
2. Cât de importantă este pentru tine executarea cu excelență a activității tale? Explică răspunsul tău.
3. De ce crezi că în zilele noastre a excela în lucrul făcut pare a fi mai mult excepția decât regula? Ești de acord cu această afirmație? De ce da sau de ce nu?
4. Ce poți face pentru a deveni cunoscut – dacă nu este deja cazul tău – ca o persoană care face eforturi pentru a excela în activitatea sa? Ce te-ar putea motiva să urmărești acest obiectiv?
NOTĂ: Dacă ai o Biblie și ai dori să citești mai mult despre acest subiect, poți folosi următoarele texte biblice: Matei 5:16, Proverbe 27:18, Eclesiastul 3:1-8, 9-12, 12:13-14, 2 Timotei 3:16-17.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.