După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 24 noiembrie 2020

Unsprezece lucruri pe care să le știți despre istoria Zilei Recunoștinței

 

Deși este o sărbătoare care nu se ține în România (încă), care se celebrează în ultima joi din această a unsprezecea lună a anului, aceasta marcând luna în care – dacă am sărbători și noi ca americanii – ne-am întâlni împreună cu familia și prietenii noștri și am mulțumi pentru toate binecuvântările și oportunitățile de creștere pe care le-am experimentat anul acesta. De asemenea, am sărbători dragostea celor din jur și am păstra vie speranța de a ne putea alătura din nou în anul următor.


Pentru 2020, la fel ca în fiecare lună din acest an din martie, Ziua Recunoștinței ar putea fi puțin diferită pentru mai mulți dintre noi. Este posibil să-l petrecem separat sau cu timp limitat împreună, dar semnificația Zilei Recunoștinței, rădăcinile sale cu secole în urmă, ar trebui să fie mai strălucitoare în acest an decât oricând.


Deci, pentru a comemora prima Zi a Recunoștinței oficială din 1621 în Plymouth, Massachusetts, iată 11 realități de aflat despre Ziua Recunoștinței, inclusiv cum a apărut, prima sărbătoare a Zilei Recunoștinței dintre europeni și nativii americani, și tradițiile pe care le iubim astăzi (dacă am fi și noi americani sau am nutri același spirit de sărbătoare).


1. Ziua Recunoștinței a început de fapt ca un timp de post și rugăciune către Dumnezeu.
Originea Zilei Recunoștinței nu a fost niciodată menită ca o sărbătoare pentru a fi un festin cu o mulțime de mâncare, deoarece coloniștii timpurii din New England erau obișnuiți să sărbătorească ”recunoștința”, care nu era altceva decât o serie de zile de rugăciune și de post către Dumnezeu. Majoritatea urmau să comemoreze victoriile militare sau schimbările de mediu la care au supraviețuit, cum ar fi secetele. Deci, în timp ce ne bucurăm de sărbători cu mâncare la Ziua Recunoștinței, mâncarea îmbelșugată nu este necesară pentru actul de a oferi mulțumire.


2. S-ar putea să existe dovezi că prima Zi a Recunoștinței a avut loc înainte de Plymouth.
Prima Zi a Recunoștinței care a avut loc în 1621 în Plymouth, Massachusetts ar putea fi locul în care mulți credeau că a început sărbătoarea tradițională, dar există mai multe relatări anterioare despre frângerea pâinii în sărbătorile recunoscătoare. O relatare afirmă că, în 1565, exploratorul spaniol Pedro Menendez de Avile, din St. Augustine, Florida, ar fi putut invita membri ai tribului Timucua la o sărbătoare după ce a ținut o masă pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru explorator și pentru sosirea în siguranță a echipajului său acolo. Coloniștii din Marea Britanie ar fi putut, de asemenea, să comemoreze o zi de mulțumire adusă lui Dumnezeu în decembrie 1619, când au ajuns în siguranță pe malurile râului James din Virginia. Canada a organizat propria sărbătoare de Ziua Recunoștinței începând cu 1578 pentru a comemora o expediție de succes în Canada și pentru a mulțumi pentru siguranța celor implicați. Deși Parlamentul a oficializat Ziua Recunoștinței în 1879 pentru a fi pe 6 noiembrie, Ziua Recunoștinței din Canada a fost a doua zi de luni din octombrie din 1957.


3. Pelerinii au fost întâmpinați în Plymouth de nativi americani vorbitori de limbă engleză.
Pelerinii, care erau separatiști religioși abia scăpați din Anglia pe motivul libertății religioase, și-au găsit călătoria spre noul pământ destul de perfidă. Pentru cei care au supraviețuit iernii grele, primăvara le-a adus un indian Abenaki care vorbea engleza. Apoi i-a prezentat pe pelerini unui alt nativ american vorbitor de limbă engleză numit Squanto, care fusese trimis în Anglia ca sclav și scăpat înapoi în patria sa și în tribul Pawtuxet. Squanto a fost nu numai responsabil pentru învățarea pelerinilor cum să culeagă alimente și să prindă pești, ci i-a ajutat să formeze o alianță cu tribul Wampanoag.


Reuniune de Ziua Recunoștinței - foto preluată de pe wikipedia.com
4. Prima Zi a Recunoștinței din Plymouth ar fi putut avea un meniu cu rață, căprioară și pește.
Deși ne iubim curcanul și șunca de Ziua Recunoștinței (la americani vorbind), mâncarea pe care prima Zi a Recunoștinței s-a bazat probabil era mai mult pe ceea ce ar putea fi vânat sau prins în apropiere. Pelerinii și tribul Wampanoag s-au reunit pentru a celebra prima recoltă de porumb pentru pelerini și sărbătoarea a durat trei zile. Pelerinii au adus probabil gâște și rațe, în timp ce nativii americani au contribuit cu cerbi, crustacee, legume și chiar țipari la masă.

5. Prima Zi a Recunoștinței ar fi putut avea curse, trasul cu pușca și formarea unui tratat.
Luarea unei mese împreună nu a fost singurul lucru pe care l-au făcut nativii americani și pelerinii timp de trei zile în noiembrie 1621. Este posibil să fi organizat curse împreună, să fi tras cu pușca și să fi băut băuturi alcoolice (eventual bere). Unirea lor a format, de asemenea, stabilirea unui tratat care a rămas intact între coloniștii europeni și nativii americani până la războiul regelui Philip din 1675 până în 1676, care a dus la uciderea multora din ambele părți și la continuarea tensiunilor între coloniști și nativi americani.


6. O Zi a Recunoștinței națională a fost întâmpinată cu controverse.
Decizia de a face o sărbătoare națională din Ziua Recunoștinței pentru Statele Unite emergente a fost în curs de desfășurare, odată cu declarația națională stabilită de Congresul continental american cu promulgarea Constituției. Cu toate acestea, după 1798, noul congres a determinat că ar fi mai bine pentru aceste state să decidă dacă au dorit să sărbătorească Ziua Recunoștinței sau nu. Unii nu au dorit ca guvernul să fie implicat într-o sărbătoare religioasă, în timp ce altora nu le-a plăcut să folosească discursuri și parade partizane. Ziua Recunoștinței, de asemenea, fiind o tradiție începută în Noua Anglie, a însemnat că unii din alte state au trebuit să se obișnuiască cu această sărbătoare.


7. Campania unui editor de revistă a contribuit la stabilirea unei sărbători naționale de Ziua Recunoștinței.
Abia la mijlocul secolului al XIX-lea a apărut din nou considerarea unei sărbători naționale de Ziua Recunoștinței, datorită editorului de revistă Sarah Josepha Hale din Godey’s Lady’s Book. Hale este de asemenea cunoscută pentru scrierea cântecelului pentru creșă pentru copii, ”Mary Had a Little Lamb”. Ea l-a încurajat pe președintele Abraham Lincoln că o sărbătoare națională de Ziua Recunoștinței va promova unitatea între diferitele state și el a proclamat-o astfel la 3 octombrie 1863, în timpul războiului civil. Ziua a fost stabilită pentru 26 noiembrie și a fost acceptată și de nordicii care dețineau controlul asupra guvernului.


8. Ziua Recunoștinței ar fi putut fi cu o săptămână mai devreme pentru a coincide cu cumpărăturile de Crăciun.
În timp ce Statele Unite se confruntau cu războiul, și în cele din urmă ieșeau din Marea Depresiune, președintele Franklin Delano Roosevelt a crezut că ar putea fi o idee bună să schimbe Ziua Recunoștinței în a treia joi a lunii noiembrie pentru a încuraja sezonul de cumpărături pentru Crăciun. Cu toate acestea, nu toată lumea a fost de acord și după multe deliberări, proclamația a fost dată în 1942 de el pentru a avea Ziua Recunoștinței în a patra joi din noiembrie.


9. Fotbalul american se alătură rândului tradițiilor de Ziua Recunoștinței.
Pentru toți fanii noștri de sport, puteți crede că fotbalul american nu a făcut parte din Ziua Recunoștinței până în 1876? Este adevărat, deoarece până la meciul de fotbal din 1876 dintre Yale și Princeton, iubita piele de porc a devenit sinonimă cu timpul familiei în jurul mesei. Pe lângă vizionarea unui joc mare la televizor, tu și familia ta puteați juca sau vă puteați vedea vecinii jucând un joc prietenos de fotbal în curtea din față, ca o clădire a familiei.


10. Cum a devenit Parada lui Macy parte din Ziua Recunoștinței.
Înainte de a ne bucura să vedem baloane mari care se mișcă grațios (sau nu atât de mult) de-a lungul străzilor orașului New York, la sfârșitul anilor 1800, oamenii erau îmbrăcați în costum ca parte a paradelor pentru a celebra Ziua Recunoștinței. În 1920, magazinul universal Gimbel din Philadelphia a decis să adauge la acest lucru, inclusiv pe Moș Crăciun la sfârșitul paradei. Dar abia în 1924, când Macy a stabilit standardul în sărbătoarea Zilei Recunoștinței, cu Macy's Thanksgiving Day Parade, introducând baloane în paradă în 1927. Anul acesta va arăta puțin diferit, desigur, dar Macy's Thanksgiving Day Parade este stabilită pentru a continua, astfel încât oamenii să se poată bucura de ea de acasă pe televizoarele lor.


11. Curcanul este carnea alegerii oficiale și este iertat acest gest.
Potrivit Federației Naționale a Curcanului (da, există una), aproape nouăzeci la sută din gospodăriile din Statele Unite mănâncă curcan pentru Ziua Recunoștinței. Pentru unii curcani, soarta lor nu a fost pecetluită pe 26, deoarece tradiția a început la mijlocul secolului al XX-lea prin care actualul președinte avea să ierte unul sau doi curcani de la masa de cină și să le permită să se ”retragă” la o fermă undeva spre a-și trăi viața.


Pe măsură ce ne reunim anul acesta pentru a sărbători binecuvântările care ne-au fost date în timpul unui astfel de an de încercare, sperăm că aceste fapte istorice ne vor aminti să fim recunoscători pentru tot ceea ce ni s-a dat și să venim împreună pentru acest moment minunat.


Este cel mai important să ne amintim ce a fost Ziua Recunoștinței de la început, nu doar o sărbătoare pentru a urmări Macy’s Day Parade sau a mânca curcan în jurul mesei purtând o pălărie de pelerin. Este să ne amintim de originile Zilei Recunoștințeifiind recunoscători lui Dumnezeu pentru purtare de grijă și har. Deci, de Ziua Recunoștințeifă-ți timp să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a dat El în acest an, pe parcursul unui an de luptă și amintiți-vă că El a fost acolo de la început.


Surse:
• Britannica.com, ”Ziua Recunoștinței”
• History.com, ”Istoria mulțumirii”


Materialul de mai sus a fost scris de Blair Parke pe 3 noiembrie 2020 în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat și adaptat. Blair este un scriitor independent pentru BibleStudyTools.com și editor pentru Xulon Press. Absolvent al Universității Stetson, cu o licență în comunicații, Blair a lucrat anterior ca scriitor/editor pentru mai multe reviste locale din zona Central Florida, inclusiv Celebration Independent și Lake Magazine din Leesburg, Florida și în prezent este liber profesionist în cadrul Southwest Orlando Bulletin. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


www.crestinismtrait.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.