După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 12 mai 2016

✡ Restaurarea fizică și spirituală a Israelului

Dacă ar fi să aleg două capitole din cantitatea uriașă de materiale oferită de Vechiul Testament pentru a mă documenta cu privire la profețiile din vremurile de pe urmă referitoare la restaurarea fizică și spirituală a Israelului, nu aș sta prea mult pe gânduri. Cu siguranță, acestea ar fi Ieremia 31 și Ezechiel 36. Este uimitor cât de asemănătoare sunt aceste două profeții ce au fost făcute de doi profeți atât de diferiți care au trăit în vremuri diferite. Vom începe cu Ieremia 31, pornind de la versetul 3:
Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veșnică; de aceea îți păstrez bunătatea Mea! Te voi așeza din nou, și vei fi așezată din nou, fecioara lui Israel! Te vei împodobi iarăși cu timpanele tale și vei ieși în mijlocul jocurilor voioase. Vei sădi iarăși vii pe înălțimile Samariei; cei ce le vor sădi le vor culege și roadele. Căci vine ziua când străjerii vor striga pe muntele lui Efraim: „Sculați-vă, să ne suim în Sion la Domnul Dumnezeul nostru!” Căci așa vorbește Domnul: „Strigați de bucurie asupra lui Iacov, chiuiți de veselie în fruntea neamurilor! Înălțați-vă glasurile, cântați laude și ziceți: „Doamne, izbăvește pe poporul Tău, pe rămășița lui Israel!” Iată, îi aduc înapoi din țara de la miazănoapte, îi adun de la marginile pământului: între ei este și orbul și șchiopul, femeia însărcinată și cea în durerile nașterii; o mare mulțime se întoarce înapoi aici!” versetul 10: „Ascultați cuvântul Domnului, neamuri, și vestiți-l în ostroave depărtate! Spuneți: „Cel ce a risipit pe Israel îl va aduna și-l va păzi cum își păzește păstorul turma.”
Aici avem o descriere detaliată a unui foarte mare număr de evrei care, în vremurile din urmă, sunt aduși înapoi din Diaspora în țara ce le-a fost dată de către Dumnezeu. Ei sunt aduși înapoi din toate colțurile lumii. Este un eveniment la care trebuie să ia aminte toate națiunile lumii, căci vremea împrăștierii s-a terminat, sosind acum vremea adunării!
Însă asta nu este tot. Aspectele exterioare vizibile ale acestui eveniment sunt destul de remarcabile, dar ceva și mai măreț urmează să se întâmple. Citim despre acest lucru în a doua jumătate a acestui capitol, începând cu versetul 31:

„Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legământ nou. Nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână să-i scot din țara Egiptului, legământ pe care l-au călcat, măcar că aveam drepturi de soț asupra lor, zice Domnul. Ci iată legământul pe care-l voi face cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. Niciunul nu va mai învăța pe aproapele sau pe fratele său zicând: „Cunoaște pe Domnul!”, ci toți Mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.”
Altfel spus, adunarea și restaurarea fizică a Israelului este urmată de restaurarea spirituală: se stabilește noul legământ cu Israelul!
În mod uimitor, descoperim aceeași desfășurare de evenimente în cartea profetului Ezechiel. Încă o dată, prima jumătate a capitolului face referire la restaurarea fizică. Totuși, de data aceasta, nu se pune atât de mult accent pe adunarea oamenilor de la marginile pământului, cât pe reînnoirea pământului: capitolul 36 din Ezechiel, începând cu versetul 6:
„De aceea prorocește despre țara lui Israel și spune munților și dealurilor, râurilor și văilor: „Așa vorbește Domnul Dumnezeu: „Iată, vorbesc în gelozia și urgia Mea, pentru că suferiți ocară din partea neamurilor!” De aceea, așa vorbește Domnul Dumnezeu: „Îmi ridic mâna și jur că neamurile care vă înconjoară își vor purta ele însele ocara! Iar voi, munți ai lui Israel, veți da crengi și vă veți purta roadele pentru poporul Meu, Israel, căci lucrurile acestea sunt aproape să se întâmple. Iată că vă voi fi binevoitor, Mă voi întoarce spre voi, și veți fi lucrați și semănați. Voi pune să locuiască pe voi oameni în mare număr, toată casa lui Israel, pe toți! Cetățile vor fi locuite și se vor zidi iarăși dărâmăturile. Voi înmulți pe voi oamenii și vitele, care vor crește și se vor înmulți: voi face să fiți locuiți ca și mai înainte și vă voi face mai mult bine decât odinioară; și veți ști că Eu sunt Domnul.”
Citim aici în primul rând despre reconstruirea orașelor și cetăților aflate în ruină, despre cum ținutul devine roditor și despre sporirea numărului de oameni și vite – altfel spus, aspectele interioare ale restaurării Israelului de către Dumnezeu. Dacă e să le luăm împreună, prima jumătate din Ieremia 31 și prima jumătate din Ezechiel 36 ne oferă o privire de ansamblu completă cu privire la strângerea din întreaga lume a poporului evreu și la reînnoirea ținutului.
Mai mult, cele două capitole au în comun faptul că ambele se încheie cu o viziune a restaurării spirituale a Israelului. Iată ce scrie în versiunea lui Ezechiel, începând de la capitolul 24:
„Căci vă voi scoate dintre neamuri, vă voi strânge din toate țările și vă voi aduce iarăși în țara voastră. Vă voi stropi cu apă curată, și veți fi curățați; vă voi curăța de toate spurcăciunile voastre și de toți idolii voștri. Vă voi da o inimă nouă și voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră și vă voi da o inimă de carne. Voi pune Duhul Meu în voi și vă voi face să urmați poruncile Mele, și să păziți, și să împliniți legile Mele.”
Altfel spus, întâi are loc restaurarea fizică a Israelului, apoi cea spirituală!
Ce bine ar fi dacă întreaga Biserică și-ar da seama că trăim chiar în acele vremuri, că, în ultimii 100 de ani, vedem cum, în Israel, se împlinesc tot mai mult cele prezise de către „profeți încă de la începutul lumii”! Fie ca Biserica să înțeleagă faptul că profețiile biblice se împlinesc mult mai clar și mai puternic acum decât în orice altă perioadă începând cu vremea apostolilor, dar nu numai în Israel, chiar dacă acolo se observă cel mai bine acest lucru.
Cu toate acestea, mare parte din membrii Bisericii ignoră aceste evenimente impresionante. Acest lucru mă întristează profund, iar singurul lucru pe care îl pot face e să strig de nenumărate ori: „Doamne, în mila Ta, îndură-Te de Biserică!” Așa cum Israelul are ochii acoperiți cu un văl cu privire la Mesia, mi se pare că și Biserica are un văl peste ochi, împiedicând-o să vadă iubirea și loialitatea lui Dumnezeu față de Israel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.