După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 17 aprilie 2015

Pastor Samy Tuțac - Pot să cred în învierea lui Isus?


Adesea i-am auzit pe unii folosind într-un mod jignitor, la adresa creștinilor, expresia:"numai proștii cred." Cu multă aroganță acești oameni încearcă să-i umilească sau să-i injosescă pe cei care nu se sfiesc să-și mărturisească credința în învierea lui Cristos. Dar oare cei care își afirmă fără ezitare credința în învierea lui Cristos sunt stupizi? Sau nebuni de legat? Fără îndoială, pentru creștini, învierea lui Cristos este cel mai mare dintre miracole! Cu o singură condiție, dacă este adevărată. Sunt, cel puțin, șapte adevăruri majore pe care ne bazăm atunci când afirmăm:"Cristos este viu cu adevărat!"
1. MĂRTURIA EVANGHELIILOR
Evangheliile conțin o amplă mărturie despre învierea lui Cristos. Deși detaliile prezentate de cei patru evangheliști diferă, completând imaginea învierii, esența mesajului este identică: Cristos a înviat! Cartea Faptele Apostolilor este dominată de mesajul învierii lui Cristos, iar epistolele au fost scrise în baza autorității primite de la Isus cel viu. Nu există în toată istoria antică un alt eveniment mai bine atestat decât învierea lui Cristos.
2. MORMÂNTUL GOL
Evangheliile și epistolele afirmă că în urma lui Isus a rămas un mormânt gol. Locul mormântului lui Isus era cunoscut de creștini și iudei, așa că era imposibil să se nască o mișcare bazată pe învierea lui Cristos, daca mormântul nu era gol. Chiar daca sunt discrepanțe între relatările evangheliștilor cu privire la detalii, în esență toți spun că mormântul era gol. Exista doar două relatări ale traversării Alpilor de către Hanibal, pentru a ataca Roma, iar acestea sunt incompatibile și ireconciliabile. Și totuși discrepanțele din detalii nu au subminat miezul istoric al acestui eveniment. Dacă aplicăm aceleași criterii, care sunt în general aplicate oricăror surse ale literaturii antice, există o singură concluzie, mormântul a fost găsit gol.
3. MULȚIMEA APARIȚIILOR
Scriptura afirmă că după înviere Isus s-a arătat ucenicilor Săi deseori, fie personal, fie în grupuri mai mici sau mai mari. Unii afirmă că arătările lui Cristos după înviere sunt legende sau halucinații. Dar dacă, Cristos a murit pe cruce în public, iar mormântul este gol, povestea cu legenda este legendă, pentru că daca învierea lui Cristos ar fi o legendă, mormântul ar avea ocupant. Cât despre halucinații, e mult mai greu să credem că timp de patruzeci de zile, niște oameni provenind din medii sociale diverse, cu temperamente diferite, în locuri diferite, au avut cu toții aceleași halucinații; decât să credem simplu că:"A înviat Domnul și s-a arătat lui Simon!" Dacă Isus a murit pe cruce și apoi unii l-au văzut viu (chiar 500 deodată), înseamnă că a înviat, întrucât în mod normal morții nu se arată celor vii.
4. MARTIRI PENTRU CREDINȚĂ
După arestarea lui Isus ucenicii Săi au fugit, s-au ascuns și și-au mărturisit descurajarea și deprimarea lor. Apoi după o scurtă perioadă de timp revin în forță proclamând că Isus este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care a inviat din morți și pe care ei l-au văzut viu. Pentru acest mesaj au fost bătuți, chinuiți și chiar omorâți. Oamenii sunt gata să moară pentru convingerile lor dacă știu că sunt adevărate, dar nu vor muri dacă știu că sunt false. Dacă nu ar fi știut că Isus a înviat din morți nu s-ar fi lăsat torturați, dar toți apostolii au murit ca martiri.
5. MÂNTUIREA UNOR SCEPTICI
Înainte de răstignire au fost mulți care nu au crezut în Isus, ca apoi, după Rusalii, mii și mii de iudei să se alăture noii mișcări creștine. Doi dintre cei mai înrăiți sceptici au fost Iacov, fratele Domnului și Saul din Tars. Iacov nu credea în fratele lui și se simțea stingher de ceea ce Isus pretindea a fi. Și totuși, istoricul evreu, necreștin, Iosif Flavius spune că:"Iacov, fratele lui Isus, era conducătorul Bisericii din Ierusalim și a fost omorât cu pietre din cauza credinței în fratele lui. De ce s-a schimbat viața lui Iacov? Pavel spune că Isus cel viu s-a arătat lui Iacov. Altă explicație nu există. Și nici în cazul lui Saul,devenit Pavel, decât ceea ce afirmă el însuși:"L-am văzut pe Domnul!"
6. MODIFICĂRI ÎN SOCIETATE
Societatea iudaică era una extrem de tradițională. Dar acest fapt i-a ajutat să-și păstreze identitatea națională. Ei erau convinși că lucrurile care îi faceau să fie evrei le-au fost încredințate de Dumnezeu și părăsindu-le ar ajunge condamnați la iad după moarte. Cu toate acestea, la nici două luni după răstignirea lui Isus din Nazaret mii de evrei îl urmează și sunt gata să renunțe sau să modifice chestiuni sociologice și teologice extrem de importante pentru ei. Cum a fost posibil ca mii de evrei să fie gata să moară pentru ceva ce repudiau înainte? Învierea lui Isus a făcut posibil toate acestea.
7. MINUNĂȚIA BISERICII
Este absolu sigur că Biserica a luat ființă imediat după moartea lui Isus. La nici douăzeci de ani creștinii erau prezenți în palatul lui Cezar de la Roma. Dacă ai fi putut privi de undeva din spațiu spre secolul I, pe cine ai fi pariat? Pe Imperiul Roman sau pe un grup de amărâți care aveau un mesaj ciudat:"că un tâmplar crucificat dintr-un sat obscur din Galileea a înviat din morți"? Astăzi după douăzeci de secole ne numim copiii: Petru, Pavel, Ioan, iar câinii: Cezar, Nero...
Am prezentat aceste dovezi copleșitoare nu pentru că aș fi avut nevoie de ele, ci doar pentru a scoate în evidență ignoranța a milioane de oameni care resping mesajul învierii lui Cristos. Mai există un adevăr important: întâlnirea continuă a Cristosului înviat cu mii și mii de oameni în fiecare zi. În urma acestor întâlniri oamenii sunt schimbați și nu mai sunt niciodată la fel ca înainte. Și încă ceva: Istoria aceasta poate continua cu tine! Cristos a înviat!
Pastor Samy Tuțac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.