După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Laurenţiu Funieru 🔴 A fi sau a nu fi… vaccinat!

 Chiar dacă nu ați văzut niciodată o piesă de teatru a lui Shakespeare, ați auzit de acest citat celebru din Hamlet:

„A fi, sau a nu fi, aceasta-i întrebarea!“.

La ora actuală acesta este subiectul fierbinte ce animă pe foarte mulți creștini, iar păstorii și liderii de biserici sunt supuși unui tir nesfârșit de întrebări.

În acest articol nu voi furniza un răspuns ci voi căuta să trasez câteva linii directoare care să ne călăuzească în abordarea acestui subiect spinos.

Ceea ce ne scapă de multe ori din vedere este faptul că subiectul vaccinării are mai multe laturi. Fără să le conștientizăm și să le delimităm, orice abordare a subiectului va da naștere la confuzie și va semăna cu un dialog al surzilor. Laturile pe care le voi prezenta în continuare nu se exclud reciproc ci se completează și vor ajuta pe atât pe lideri cât și pe credincioși la construirea unui dialog sănătos și echilibrat.

Iată, deci acele câteva din laturile identificate de mine la care va rog să adăugați pe cele identificate de voi:


 1. Latura medicală

Când abordăm această latură ar trebui ca noi liderii de biserici să fim conștienți de propriile limite. Majoritatea dintre noi nu avem specializare în medicină și nu putem discerne adecvat între argumentele medicale valide și cele invalide, ci vom avea tendința să filtrăm argumentele în funcție de concepția deja formată. Vom da crezare unora și vom respinge pe alții în funcție de suspiciunile noastre subiective și nu în funcție de analiza reală a argumentelor, deoarece nu suntem specialiști în domeniu.

Recomand reținere la abordarea acestei laturi sau punerea la dispoziția credincioșilor a materialelor emise de medici creștini.


2. Latura tehnologică (nanoboți, antene 5G etc.)

S-au spus și s-au scris atât de multe pe marginea acestei laturi încât cu greu mai poți distinge realitatea de fantezie. Ca unul care am fost fan science-fiction și îmi place să mai citesc pe marginea subiectului legat de nanotehnologie, pot să realizez că multe din  cele vehiculate în mediul online țin mai mult de ficțiune decât de știință. Dar îmi recunosc limitele deoarece nu sunt specialist în domeniu. Cei mai mulți dintre păstori și lideri nu sunt specialiști în nanotehnologie pentru a putea da verdicte asupra mesajelor pe această temă ce circulă pe internet, de aceea recomand reținere și pe această latură.


 3. Latura etică/morală (legătura dintre vaccin și celulele din copii avortați etc.)

Aici începem să ne apropiem cumva de aria noastră de expertiză cu condiția să fim familiarizați cu etica creștină și metodele ei de abordare. Cei mai mulți creștini nu sunt antrenați în acest domeniu și nu sunt conștienți de complexitatea subiectului. Abordările celor mai mulți sunt simpliste și incoerente. Liderii creștini și păstorii ar trebui să-și facă bine lecțiile înainte de a emite opinii pe marginea acestui subiect. Latura etică am întâlnit-o în abordarea unor prelați și teologi catolici. Iată câteva articole pe această temă:

www.heritage.org/public-health/commentary/the-covid-vaccine-and-the-pro-life-movement 
/www.mlive.com/coronavirus/2020/12/michigans-catholic-bishops-say-2-covid-19-vaccines-are-ok-morally-but-another-is-problematic.html 

 

4. Latura teologică (legată de semnul fiarei)

Aceasta este probabil singura latură a problemei pe care liderii și păstorii o pot aborda cu excelență, deoarece au pregătirea necesară în domeniu. De aceea ar trebui să nu cedăm presiunilor de a ne exprima foarte dogmatic asupra primelor două sau trei laturi dar să oferim călăuzire spirituală de calitate la această a patra latură. Ar trebui de asemenea să-i conștientizăm și pe credincioși asupra acestor aspecte pentru a nu căuta răspunsuri la primele două laturi la noi, ci la specialiștii creștini în domeniile respective.

Acestea sunt cele 4 laturi identificate de mine la care mai puteți adăuga. Când participăm la o discuție pe tema vaccinării ar trebui avem grijă ca atunci când se expune o opinie în una din aceste laturi să nu răspundem cu o contra-opinie din altă latură (cum se întâmplă de obicei).

Totuși, dacă în urma cercetărilor personale am ajuns la o concluzie pe fiecare din aceste patru laturi (sau mai multe) va trebui să compunem răspunsul nostru îmbinându-le în mod coerent și articulat.

În această discuție trebuie să fim totuși conștienți de limitele abordării strict intelectuale și să căutăm cu ardoare fața Domnului pentru călăuzire spirituală.

Dumnezeu să ne dea înțelepciune și pricepere în gestionarea răspunsului la această întrebare ce naște atâtea controverse:

„Să facem sau să nu facem vaccinul?”

Laurentiu Funieru

Coordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște

Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.