După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 30 octombrie 2019

Peter Costea 🔴 Houellebecq prevestește moartea Europei


Când francezul Houellebecq scrie, occidentalii citesc. Cu multă atenție, deoarece el le așterne pe hârtie gândurile pe care ei ezită să le rostească. Mai ales în spațiul public.
Houellebecq este cunoscut și multor români. E un scriitor prolific, vulgar, cu o perspectivă pesimistă privind viitorul Europei. Cu câțiva ani în urmă a făcut multă vâlvă cu romanul lui Soumission ("Supunere") în care prevestea alegerea primului musulman ca președinte al Franței.

Un roman captivant care, însă, s-a dovedit a nu fi realitate în 2017, când Macron, nu un musulman, a fost ales președinte al Franței.

În primăvara acestui an Houellebecq a revenit pe scena literară a Europei cu un roman nou, al optulea, cu titlul Serotonin. Luna trecuta a fost publicată și traducerea engleză a romanului, dar mărturisesc că eu încă nu am citit cartea. Am citit doar câteva din recenziile ei, din care vă recomand una:


Houellebecq e un admirator al lui Trump. Îl vede ca pe un „mesia" care a „izbăvit" America de la colapsul prin care trece, zice el, Europa. A înfuriat pe mulți europeni când a publicat, în primăvară, un comentariu laudativ la adresa lui Trump în prestigioasa publicație americană Harper's Magazine. Intitulat Donald Trump is a Good President, impresiile lui privindu-l Trump le puteți citi aici:


Revenim însă la Serotonium. Recenziile pe care le-am citit mi-au stârnit în minte câteva impresii personale. Mi-am dat seama că în ultimii ani se scriu tot mai puține cărți care cer demolarea civilizației europene. Asta a fost regula și moda literară în anii 60 până acum câțiva ani. Generațiile deceniilor prospere europene de după război erau nemulțumite nu de viața lor economică, ci de valorile tradiționale de care au început să se distanțeze cerând eliminarea lor. A fost epoca de aur a deconstructivismului literar și filosofic european.

În ultimii ani, însă parca s-a produs un shift / o schimbare radicală în perspectiva scriitorilor europeni. Tonul e mult mai sumbru, din ce în ce tot mai pesimist și tinde spre depresie. Nu se mai cere demolarea civilizației europene, ci se fac constatări ale stadiului de degradare civilizațională în care a ajuns Europa.

Acesta e, de fapt, și tonul tenebros al cărții lui Houellebecq. Întrebarea centrală a cărții lui este „ce am făcut"? Demolarea intenționată a civilizației europene din ultimele decenii, comentează Houellebecq prin intermediul personajelor din Serotonium, confirmă că Europa e pe moarte. Personajele lui nu doresc copii, căsătorie, tind spre perversiune sexuală, nu doresc familii, nu cred în Dumnezeu, sunt depresive. Moduri de gândire care, zic protagoniștii cărții lui Houellebecq, prevestesc moartea Europei.

Într-un fel de concluzie, cartea denotă ideea că „the defining characteristic of the present age is the desire to subvert and destroy the institutions, traditions, and beliefs which converged to become Western civilization" („trăsătura definitorie a epocii prezente este dorința de a submina și distruge instituțiile, tradițiile și crezurile care au convers devenind civilizația occidentală").

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.