După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 16 februarie 2019

Autoritățile au înființat propria lor adunare de casă-„momeală” 🔴 Persecuția creștinilor evanghelici din Iran (5)


Saeed Abedini se află deocamdată în închisoarea Raja’i Șahr fiind ținut în condiții dure într-o aripă a deținuților cu diverse trecuturi criminale, unii având la activ fărădelegi violente. Drept rezultat, alături de condițiile grele din închisoare, el mai are și temeri cu privire la siguranța sa personală.

Cu privire la monitorizarea adunărilor de casă și a raziilor, AIIS a afirmat că nu are informații dacă acesta este un fenomen în creștere, explicând că majoritatea cercetării efectuate de AIIS se bazează pe contacte aflate în afara Iranului. Prin urmare, AIIS nu avea nici informații punctuale cu privire la numărul adunările de casă, dacă acesta crește sau nu.

Din 2010, autoritățile au creat un climat de frică în sânul comunităților adunărilor de casă conform lui Mansour Borji. Autoritățile au făcut eforturi pentru a strânge informații despre comunitățile adunărilor de casă, de a elimina resursele comunităților și a efectua razii împotriva întâlnirilor adunărilor de casă. Legat de întemnițarea membrilor adunărilor de casă, autoritățile i-au folosit pe credincioși unii împotriva altora și i-au silit să facă mărturisiri mincinoase.

Autoritățile le-au cerut credincioșilor să furnizeze informații cu privire la modul de finanțare al adunărilor (de casă), cum erau instruiți și prin acestea autoritățile au obținut informații despre mișcarea adunărilor de casă. În continuare, autoritățile au confiscat Biblii și în efortul de a restrânge fenomenul adunărilor de casă, au încercat să taie furnizarea materialelor de instruire creștine către acestea.

Conform sursei, autoritățile încearcă să creeze o atmosferă de frică prin efectuarea de razii asupra adunărilor de casă. În ultimii doi ani, au crescut numărul arestărilor și întemnițărilor membrilor adunărilor de casă și în special o creștere a numărului arestărilor membrelor, conform sursei.

Mansour Borji a explicat că reacția autorităților iraniene la mișcarea adunărilor de casă trebuie văzută în lumina unui regim care își justifică propria ideologie, încercând totodată să își constrângă inamicii.

Mansour Borji a făcut referire la un discurs susținut de Liderul Suprem în Qom în 2010 în care minoritățile religioase precum bahaii, sufiții și rețelele adunărilor de casă creștine erau date de exemplu ca dușmani ai statului care încercau să slăbească stâlpii regimului. După acest discurs, forțelor de ordine li s-a dat undă verde să urmărească rețelele adunărilor de casă și un val de razii a început de Crăciun în 2010. De la acest discurs al lui Khamenei din 2010 a existat și o creștere în număr a discursurilor prin care își declară ura împotriva creștinilor clerul oficial și alții.

CSW a spus că situația nu s-a schimbat în Iran pentru credincioși de la alegerea președintelui Rouhani în iunie 2013. Această situația s-a perpetuat pentru credincioși, agravarea ei începând în 2009. Minoritățile religioase se află într-o situație delicată și în special grupuri ca bahaii sau credincioșii creștini în unele cazuri bce li se aduc la nivel politic. Se pare că întâlnirile acestor grupuri pot duce la arestări efectuate de autorități chiar și în cazuri sociale, precum picnicuri, care nu constituie neapărat adunări. S-a făcut referire la un picnic din martie 2014 care a fost oprit de către autorități, iar participanții arestați. Asemenea exemple de arestări de membrii ai adunărilor de casă în acest caz, indică faptul că adunările de casă se află sub supraveghere de către autorități. Pare că s-a ajuns la punctul în care oricând se
adună oamenii, există riscul unei razii.

S-a adăugat că se pare că o serie de rețele de adunări de casă sunt probabil infiltrate și că autoritățile îi monitorizează pe aceia care merg la adunări. Referitor la raziile făcute în adunările de casă, destul de des autoritățile caută anumiți oameni, cerând detalii specifice, obținând informații despre alții din rețea. De asemenea, autoritățile confiscă computere și telefoane mobile, prin aceasta extrăgând cât de multă informație se poate de la rețea.

Un ONG din Turcia a explicat că e posibil ca adunările de casă să fie de obicei legate de biserici din afara Iranului prin liderii lor. Întrebată dacă supravegherea mișcării adunărilor de casă se extinde asupra membrilor adunării, sursa a răspuns că după cunoștințele ei, liderii adunărilor se află sub supravegherea autorităților.

Sursa a menționat că unii creștini iranieni spun că dacă credincioșii sunt chemați la sediul Securității din Iran, li se arată copii ale e-mailurilor pe care le-au trimis și conținutul apelurilor telefonice obținute prin supravegherea efectuată de Securitatea iraniană. Refugiații presupun că autoritățile din Iran sunt interesate în urmărirea liderilor adunărilor de casă și nu a membrilor obișnuiți. Conform experienței avute de ONG în refugiați, dacă sunt prinși de către autoritățile iraniene, conducătorii adunărilor de casă nu vor fi ținuți în închisoare pentru mult timp.

Ei sunt deseori eliberați cu condiția să colaboreze cu Securitatea în găsirea celorlalți capi ai adunărilor de casă.

Elam Ministries a declarat că autoritățile iraniene nu își irosesc resursele pe credincioșii cei noi, prioritatea lor fiind oprirea formării adunărilor de casă. Prin urmare, ei sunt mult mai tenace în găsirea căpeteniilor adunărilor de case și a rețelelor acestora. De curând, sursa auzise că autoritățile își înființaseră propria lor adunare de casă-„momeală” cu scopul de a se da pe lângă liderii adunărilor de casă. O adunare de casă nouă ar avea nevoie de Biblii și instruire, prin urmare este necesar ca o asemenea adunare nouă să se conecteze cumva. De asemenea, ar oferi ocazia perfectă autorităților de a afla cum primește o adunare de casă Biblii și instruire. S-a adăugat că pentru ca o adunare de casă să funcționeze ca unsă trebuie să facă parte dintr-o rețea.

S-a explicat că un pastor poate sluji în patru sau cinci grupuri sau adunări de casă, fiind prin urmare un lider al unei rețele de adunări de casă. Diferitele grupuri sau adunări de casă nu vor ști una de existența celeilalte. Autoritățile sunt foarte interesate să pună gheara pe un asemenea lider al unei adunări de casă, deoarece prin aceasta ar avea acces într-o rețea de adunări de casă.

Când a fost întrebat dacă alegerea unui președintelui mai moderat Rouhani prezintă așteptări de temperare a riscurilor la care sunt supuși credincioșii, Elam Ministries a spus că presiunea prezentă pusă asupra creștinilor nu are nimic de-a face cu președintele Rouhani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.