marți, 30 iunie 2015

Luigi Mițoi la Casa Sindicatelor Târgoviște


Jurnal Teologic devine o resursă teologică internațională

Jurnal Teologic a fost acceptat pentru indexare în ATLA Religion Database® (American Theological Library Association). ATLA (www.atla.com) este o asociație profesională care asigură sprijin pentru biblioteci cu privire la studii teologice și religioase. 

Jurnal Teologic este o publicație de teologie care apare sub egida Institutului Teologic Baptist din București și Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității din București, iar începând din anul 2012 acesta are o apariție bianuală. Redactor șef al Jurnalului Teologic este conf.univ.dr. Sorin Sabău.

Puteți citi articolele publicate în Jurnal Teologic la www.jurnalteologic.ro

Daniel Fodorean
Prodecan – Programul de Învățământ la Distanță

☗ Tabăra Flacăra Închinării 2015

Vezi şi pagina ☗ TABERE

Florin Ianovici – Vremuri grele

Iosua 11:9 "Iosua le-a făcut cum îi spusese Domnul: cailor le-a tăiat vinele picioarelor, iar carele lor le-a ars în foc."
Toată viața am așteptat pe cineva să ne izbăvească de sărăcie, corupție, minciună și prostie. S-au bucurat românii când am intrat în NATO. Acum privind spre războiul din Rusia și amenințările ei, mulți nu mai sunt așa siguri de beneficiile Alianței. Am crezut că acest cal puternic ne va izbăvi.
Când am intrat în UE am fost tare mândrii. Puteam călători nestingheriți, puteam fi cetățeni europeni. După ani și ani de zile, Europa ne pune la zid, suntem stigmatizați, îngrădiți și așezați în bănci ca elevii de școală primară. Am crezut că acest cal puternic ne va izbăvi.
Suntem mai săraci ca niciodată. Nu doar pentru că economia este la pământ, ci mai ales pentru că ușor, ușor ne pierdem identitatea. Nu vom fi niciodată americani și nici europeni în sensul așteptat de mulți dintre noi. Dar putem fi români creștini, iubitori de Dumnezeu, cu frică de El.
Nu cred că votul Curții Supreme din SUA este pericolul cel mai mare. Nu acolo s-a pierdut războiul. Am fost înfrânți atunci când caii Europei sau ai Americii au nechezat impresionant iar noi am spus: ei ne vor izbăvi!
Cu privirea spre cetatea Ai, cu durerea neascultării în minte, de data aceasta Iosua a tăiat, după porunca Domnului, vinele caiilor și le-a ars carele cananiților. Nu a dorit ca cineva să fie fermecat de caii și carele oștilor pământești pentru că el a înțeles ceea ce românii încă nu au priceput: "calul nu poate da chezăşia biruinţei şi toată vlaga lui nu dă izbăvirea. " Psalmii 33:17, ci: "Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. " Psalmii 121:2
Nu vreau să idealizez sau să devin patetic prin afișarea unui exagerat sentiment de naționalism, dar cred cu tărie că România este o țară în care bunicii noștri ne-au învățat evlavia și cumințenia. Cei mai mulți dintre românii pe care îi cunosc sunt oameni cu capul pe umeri și cu rușine față de spurcăciunile care se ascund sub un curcubeu mincinos și furat. Dacă bunica ar mai trăi, și-ar pune mâna la gura și ar spune: ,,vai de mine, nepoate, ce vremuri!’’
Eu cred cu tărie în puterea răcumpărătoare a jertfei din dealul Golgotei, acolo unde Fiul lui Dumnezeu a redefinit iubirea, acolo unde demnitatea ne poate fi redată, acolo unde întunericul vrăjmașului a fost rispit pentru totdeauna. Nu numai un om, ci o întreagă națiune poate îngenunchea la picioarele Mântuitorului Isus care poate smulge din faliment și moarte poporul român.
Cred că e timpul să tăiem vinele cailor, să ardem carele deșertăciunii omenești și să ne încredem în singurul care poate da biruință, singurul care poate să poarte de grijă: Dumnezeu! De aceea să spunem plini de încredere: "Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poartă totdeauna cu carul Lui de biruinţă în Hristos şi care răspândeşte prin noi în orice loc mireasma cunoştinţei Lui. " 2 Corinteni 2:14

Cetățeanul.ro: Un pastor lugojean atacă construcția celei mai mari moschei din România


Pastorul unei bisericii lugojene consideră că ridicarea la noi în țară a celei mai mari moschei din Europa și a unei biblioteci unde imanii vor studia Coranul și vor pregăti viitorii lideri nu este de bun augur. Ionel Tuțac, unul din liderii bisericii baptiste, consideră că România nu este locul potrivit pentru ridicarea unui astfel de centru și a emis un comunicat pentru a atrage atenția asupra acestui demers.
“Întrebarea legitimă care se ridică este de ce, într-o țară cu un număr semnificativ redus de musulmani, se construiește cel mai mare edificiu din Europa? Construcția va aduce valuri de pelerini musulmani, care se vor perinda pe străzile Bucureștiului, alături de alți curioși și doritori de orice pare religios. România va deveni un fel de Mecca a Europei(…) Mă întreb câți dintre noi reușim să descifrăm, în spatele știrilor, realități cu care se vor confrunta copiii noștri. Și mai ales, câți dintre noi suntem gata să ne aplecăm asupra problemelor reale cu care se confruntă bisericile noastre, ca să tratăm problema și să restaurăm aripa frântă a creștinismului”, se arată în comunicatul pastorului baptist.
Continuarea pe www.cetateanul.ro
Vezi și:

✪ Concert caritabil Teodora Popescu & Filadelfia Band la Centrul Creștin Emanuel București


☉ Conferinţa regională de tineret din nord-vestul Austriei


Institutul Teologic Baptist Bucureşti – Comunicat


luni, 29 iunie 2015

† 100 de lideri evanghelici americani îşi confirmă poziţia lor fermă pentru familia tradiţională

Un grup de 100 personalităţi evanghelice din Statele Unite, format din pastori, profesori, autori creştini sau lideri în anumite instituţii evanghelice, au luat poziţie faţă de recenta decizie a Tribunalului Suprem, care a acordat libertate deplină căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex pe tot cuprinsul Statelor Unite ale Americii, întocmind un text comun, pe care l-au semnat şi apoi l-au publicat în media, text pe care îl reproducem în continuare:
Ca şi creştini evanghelici, nu suntem de acord cu decizia tribunalului suprem de a redefini familia. Nu statul este cel care a creat familia, deci acesta nu ar trebui să încerce să schimbe familia după propriul său gust. Nu vom capitula în ceea ce priveşte familia pentru că autoritatea biblică ne spune că noi nu putem face asta. Rezultatul deciziei Tribunalului Suprem de a redefini familia, este se pare rezultatul unei jumătăţi de secol în care am fost martori la căderea familiei prin divorţ, concubinaj şi o viziune a lumii cu o libertate sexuală aproape nelimitată. Acţiunile Curţii Supreme prezintă riscuri incalculabile pentru o pătură socială deja volatilă prin indignarea acelor a căror credinţe faţă de familie sunt motivate de profunde convingeri biblice şi de preocuparea pentru binele comun.
Continuarea pe www.benidradici.com

Florin Ianovici – Da, Doamne!

Vezi şi ultimele noutăţi în pagina

Laurenţiu Nica – Vulcanul a erupt, dar lava arde în interior

Laurenţiu Nica este un autor creştin, freelancer şi blogger.  

Este autorul a peste 150 de articole şi lucrări scrise pe diferite teme care cuprind tradiţia, religia, divorţul, închinarea bisericească, etica creştină, viaţa practică de creştin, şi continuă să scrie despre diferite subiecte care au devenit denaturate sau înţelese greşit în cadrul culturii bisericeşti române.


Săptămâna aceasta, şi cu siguranţă că următoarele 90 de zile care vor urma ei, sunt zile în care viitorul omenirii se va vedea în ce direcţie va merge. Nu, nu sunt un profet care să dau zile că se va întâmpla cutare sau cutare lucru, însă ochii întregilor naţiuni din jurul lumii s-au îndreptat în această săptămână asupra Americii, care, în urma deciziei a 9 fiinţe umane (3 femei, restul bărbaţi) care fac parte din Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite ale Americii (sursă, o listă completă cu numele lor şi cine i-a numit pe ei în funcţie o puteţi găsi aici), au decis pentru o întreagă ţară că este OK ca homosexualii şi lesbiencele să se poată căsătorii între ei (adică bărbat cu bărbat, femeie cu femeie).

Ceea ce nu ştiu foarte mulţi este că 4 din aceşti 9 judecători au respins decizia cu privire la căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex şi au dat avertizări puternice
Antonin Scalia a spus că aceasta este "o ameninţare adusă democraţiei". Samuel Alito a declarat, "Deciziile acestea vor fi folosite pentru a-i oprima pe cei credincioşi, de către cei care sunt determinaţi să elimine orice vestigiu de dezacord". Comunitatea gay-lor a anunţat că "vor merge după toţi conservativii sociali...". Liderii conservativi spun să ne pregătim pentru hărţuirea şi persecuţia ce va urma, în timp ce "creştinii sunt de acum exilaţi în propriile lor ţări!"

Acestea sunt zilele lui Lot, despre care spunea Mântuitorul în 
Evanghelia după Luca 17:28-29, zile în care "oamenii din Sodoma" devin violeţi împotriva credincioşilor, şi apoi va urma distrugerea oraşelor prin foc, erupţii vulcanice, cutremure, secetă şi alte forme de judecată (citându-l pe Perry Stone din postarea sa de pe facebook de azi, 28 iunie 2015).

Rick Joyner - imagine preluată de pe site-ul MorningStar.TV
Pastorul Rick Joyner, de la Morning Star Ministries din Statele Unite ale Americii, a declarat în prezentarea video de vineri 26 iunie 2015 din cadrul emisiunii "Prophetic Perspective on Current Events" (Perspectiva Profetică legată de Evenimentele Curente) că decizia Curţii Supreme a SUA este legată de "semnul fiarei" descris în Apocalipsa. Vă recomand să urmăriţi materialul său video (în limba engleză) aici, unde el vorbeşte despre felul cum boicotarea este o armă puternică în aceste zile. Liderii creştini din America au început să provoace pe deţinătorii de afaceri să ia o atitudine de "neascultare civilă" faţă de decizia Curţii Supreme, toate acestea pentru a opri potopul de legislaţie pervertită care vine din partea guvernării.

Este momentul ca toţi creştinii, din întreaga lume, să stea pe temelia Cuvântului lui Dumnezeu, pe ceea ce spune Scriptura despre homosexualitate: este un păcat şi este o mostruozitate! Sunt alte monstruozităţi descrise în Biblie (minciuna, crima, curvia, avortul, etc.) care sunt în aceiaşi categorie cu homosexualitatea - aceasta nu înseamnă că trebuie să le dăm acordul să existe în societate ca "acte normale".

Ceea ce este şi mai anormal - probabil ar trebui să scriu inuman şi demonic - este faptul că mişcarea homosexuală intră în cadrul bisericilor. Curând creştinii din diferite biserici vor fi daţi în mâna judecătorilor pentru că ei au alte păreri despre homosexuali, că nu vor să le facă servicii - de genul, tort sau catering la nuntă, sau să li se oficieze nunta, aşa cum am auzit în nenumărate relatări de evenimente care au avut deja loc în America - şi că nu vor să declare "mândria" lor ca fiind ceva normal.

One Minute Apologist - Bobby Conway - imagine preluată de pe site-ul http://oneminuteapologist.com
Am ascultat ieri un mesaj al renumitului apologet creştin Bobby Conway, care conduce iniţiativa numită One Minute Apologist (Apologetul Unui Minut), un site şi o serie de emisiuni disponibile pe YouTube, unde el răspunde la diferite întrebări dificile legate de diferite subiecte aprinse din aceste zile. Mesajul care l-am urmărit se numeşte "The Homosexual Question: SIN?" (Întrebarea homosexualului: E PĂCAT?"). În cadrul acestui seminar care durează 1h25m, care îl voi include la finalul acestei postări, el vorbeşte despre felul cum mişcarea homosexuală a luat amploare încă din anii 1950Am rămas uimit să urmăresc cu gura şi urechile căscate - ca să spun aşa - de felul cum în decursul a circa 50 de ani o usă a Satanei a fost deschisă încet, încet, până să fie chiar smulsă din balamale, cum declară şi Bobby în acest video. La început homosexualii au mers la Asociaţia Psihiatrilor din America să ceară eliminarea cuvântului "homosexual" din dicţionar ca fiind o boală, şi să-l declare ca fiind ceva normal. Au reuşit! Apoi au mers mai departe... până ce săptămâna trecută Curtea Supremă de Justiţie a Americii a declarat acordul său (printr-un vot de 5:4) că este pentru căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex. Culmea culmilor este că preşedenţia SUA a început să se laude cu acest act, şi ca semn au luminat Casa Albă cu luminile unui curcubeu, care reprezintă culorile mişcării homosexualilor. De astăzi şi Facebook a lansat o aplicaţie prin care îţi poţi arăta "mândria" şi să pari ca la o paradă prin a-ţi activa efectul de "curcubeu" peste poza ta de profil (sursă ştire aici).

Ceea ce ne îndrumă Bobby Conway în materialul care îl puteţi urmări la final - pe care vă recomand din toată inima să-l ascultaţi de la cap la coadă (nu ştiu cât timp va mai fi disponibil pe internet) - este atitudinea noastră, în calitate de creştini, faţă de homosexuali. Evenimentele din America, la care poate noi din România nu avem prea multe de ... reacţionat (nu îmi venea cuvântul potrivit) cu siguranţă că vor avea efecte şi răspândire şi în Europa, pentru că în Europa religia dominantă de acum nu este Islamul, nici Creştinismul, ci "Religia Drepturilor Omului"! Papa de la Roma a început să creadă şi să susţină şi el cu tărie homosexualitatea ca fiind ceva "normal", deşi el a citit Scripturile - pe care le consideră învechite şi demodate - a făcut şcoli de renume, a dat mâna cu islamiştii şi a declarat că toate religiile lumii sunt bune! Se mai întreabă cineva dacă vine sfârşitul lumii sau să vă întreb eu????

Ce ne diferenţiază pe noi de ceilalţi din jurul nostru?

Faptul că începem să aruncăm cu pietre în comunitatea homosexualilor şi a lesbienelor? Sau să aruncăm cu pietre în Curtea de Justiţie a Statelor Unite pentru că au luat o hotărâre fără să întrebe poporul, fără să întrebe pe Dumnezeu, fără să întrebe Scriptura, pe baza căreia a fost fondată naţiunea Statelor Unite ale Americii? În America acum religia dominantă nu este "democraţia" ci "corectitudinea politică", iar cei care stau împotriva acestui curent vor fi cu siguranţă eliminaţi, sau vor fi următoarele ţinte.

Nu are rost să lungim aceste vorbe. Ceea ce vreau să spun este ceea ce şi apologetul creştin Bobby Conway spune în materialul său video: Dumnezeu îi iubeşte pe homosexuali! El urăşte păcatul, este gata să ierte pe cei care se întorc la El cu pocăinţă.

Vulcanul a eruput deja şi nu vedem lava în exterior. Însă în interior arde şi topeşte şi ne întrebăm, oare câţi dintre cei din cadrul societăţii, a bisericii, a unei naţiuni - oricare ar fi ea, fie că este creştină sau necreştină - vor sta în picioare şi vor urma proiectul iniţial al lui Dumnezeu şi câţi vor urma plăcerile lor? Urmăriţi cu atenţie, de la cap la coadă, materialul video de mai jos (este în limba engleză, e uşor de înţeles, există posibilitatea de a se afişa subtitrare în diferite limbi, traducerea după subtitrare nu este neapărat cea corectă, vă recomand să ascultaţi în original şi să vă traducă cineva, dacă nu înţelegei engleza foarte bine).


Articol preluat cu permisiunea autorului de aici: www.crestinismtrait.blogspot.ro

De acelaşi autor:

Bebe Ciauşu: Liderul cu cârjă – Dan B. Allender


Lumea a fost martoră în ultimul deceniu unei explozii de literatură despre leadership. Vorbitori şi scriitori pricepuţi ne-au învăţat că un conducător de succes este cel care are capacităţi şi daruri extraordinare, cel care este original în alcătuirea strategiilor de lucru, cel care gândeşte out-of-the-box, vizionarul înnăscut, cel care este puternic, autoritar şi convingător, carismatic, curajos. Există mii de titluri pe piaţă, menite să te ajute să-ţi descoperi şi să-ţi dezvolţi punctele tari, care vor face din tine un lider incontestabil şi imperturbabil în crize de orice natură. Însă, de cele mai multe ori, s-a dovedit că acest tip de conducere dă naştere la lideri narcisişti şi mândri, pentru că se bazează exclusiv pe ceea ce sunt şi pot face ei.

Ca o alternativă mai realistă şi mai puţin epuizantă, Dan B. Allender ne propune în cartea sa Liderul cu cârjă renunţarea la falsele bravuri, neascunderea şi nedismularea propriilor slăbiciuni, ci identificarea şi înfruntarea lor. A încerca să conduci prin exemplul unei imagini perfecte, afirmă Allender, duce, în cele din urmă, la epuizare şi la îndepărtarea de oamenii pe care îi conduci.

Unii dintre cei mai mari lideri ai lumii au fost oameni care nu şi-au negat şi nici nu şi-au ascuns slăbiciunile, ci le-au folosit pentru a le dovedi semenilor lor că sunt la fel de „umani” ca ei. În felul acesta, au reuşit să se apropie de oameni, să le câştige încrederea şi apoi să îi conducă. Gândiţi-vă puţin la următoarele personaje biblice: Noe s-a îmbătat, Avraam a minţit, la fel şi fiul său, Isaac, Iacov era un înşelător chiar şi prin însuşi numele pe care îl purta, Moise purta pe suflet povara unei crime, Aaron a condus poporul în idolatrie, Rahav a fost prostituată, Ilie a fost depresiv, David a comis adulter şi apoi a încercat să-şi ascundă păcatul prin minciună şi crimă, Petru s-a lepădat cu blestem că nu L-a cunoscut niciodată pe Isus, iar Pavel a spus despre sine că este „nenorocit” şi „cel dintâi dintre păcătoşi”. Sunt convins că majoritatea bisericilor, a seminariilor teologice şi a altor organizaţii religioase n-ar angaja niciodată pe cineva cu astfel de detalii în CV. Singurul care s-a gândit la aşa ceva a fost Dumnezeu.

Paradoxul conducerii este că lui Dumnezeu îi face plăcere să folosească oameni răvăşiţi şi imprevizibili pentru a-i folosi ca lideri în lucrarea de lărgire a Împărăţiei Sale pe pământ. Este mai mult decât evident că Dumnezeu are o înclinaţie specială pentru cei rebeli şi nesăbuiţi, pentru cei slabi şi copleşiţi de poveri. De ce? Apostolul Pavel s-a încumetat să ne ofere următorul răspuns: „Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca să facă de ruşine pe cele tari. Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt, pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1:27-29).

Liderii cu probleme trăiesc mereu cu conştienţa propriilor slăbiciuni şi a faptului că prin slăbiciunile lor harului lui Dumnezeu ajunge să fie înălţat. Ca răspuns la o rugăciune stăruitoare, Dumnezeu i-a promis lui Pavel: „Harul meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită” (2 Corinteni 12:9a). Asta l-a făcut pe Pavel să exclame: „Deci, mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Cristos să rămână în mine. De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, pentru Cristos; căci când sunt slab, atunci sunt tare” (2 Corinteni 12:9b-10).

Ce modalitate mai bună ar putea folosi Creatorul pentru a forma lideri de succes, decât să ia oameni răvăşiţi, să-i transforme, să le dea har şi apoi să-i facă modele pentru semenii lor. Cartea Liderul cu cârjă a lui Dan B. Allender are meritul de a ne aduce aminte că Dumnezeu răstoarnă înţelepciunea acestei lumi, chemându-Şi liderii să trăiască pentru gloria Lui, nu pentru gloria lor.

☉ Conferinţă pentru familii cu Adrian Tamaș la Biserica Noua Speranţă Imola, Italia


Iosif Ţon – Revoluție în științele umane

În ultimii douăzeci de ani, în lumea științifică are loc o revoluție tacită dar profundă în modul în care este înțeleasă ființa umană. Aceste schimbări au loc în neurologie, în antropologie, în psihologie și în sociologie.
De la începuturile evoluționismului și până recent se considera că natura umană este determinată de lupta pentru supraviețuire și de faptul că supraviețuiesc cei mai tari, mai violenți, mai fără milă. Egoismul și lipsa de milă, spuneau acești ”experți”, erau trăsăturile care duceau cel mai sigur la supraviețuire. Bunătatea, mila, compasiunea, altruismul nu își găseau nici un loc în această schemă ”științifică”.
Dar în ultima vreme, tot mai mulți cercetători constată că bunătatea este înscrisă în însăși structura umană. Că bunătatea, compasiunea, recunoștința, iertarea, declanșează în organism substanțe ca dopamina, seratonina, oxitocina (și alte endorfine),  care nu numai determină funcționarea normală a omului, sănătatea lui, ci îi și dau sentimentul de împlinire și de fericire. Dimpotrivă, răutatea, ura, dușmănia, violența, duc la îmbolnăvirea organelor interne, la boli ca ulcerul, hipertensiunea, insomnia, migrena, depresia, etc. (sunt prea multe bolile declanșate de diferitele forme ale răutății ca să le putem enumera aici). Concluzia cercetătorilor este că omul a fost structurat pentru bunătate.  
În cadrul Universității Californiei din orașul Berkeley, s-a constituit în 2004 un Centru de Studii despre bunătate, care de atunci scoate și o revistă cu studii științifice ”The Greater Good”, ”Binele mai mare”. Un grup editorial al acestui Centru a publicat în 2010 cartea ”The Compassionate Instinct”, cu subtitlul ”The Science of Human Goodness”, ”Știința bunătății umane”. 
Reproduc aici câteva pasaje din Introducerea la această carte, deoarece ele ne descriu mai bine revoluția care are loc în lumea științifică cu privire la natura omului.
”Rădăcinile științifice ale bunătății umane.                                                                     
Suntem martorii unei revoluții în înțelegerea științifică a naturii umane. Dacă în trecut știința descria natura umană ca fiind egoistă și războinică – noțiuni simpliste despre maimuțe ucigașe și despre genele egoiste, care încă circulă în cultura populară – astăzi mulți oameni de știință din diferite discipline descoperă rădăcinile adânci ale bunătății umane.
 ...Luate împreună, aceste cercetări spulberă anumite noțiuni despre natura umană susținute de multă vreme, scoțând la iveală faptul că bunătatea din noi este tot atât de inerentă (intrinsecă) speciei noastre ca și răutatea. Empatia, gratitudinea, compasiunea, altruismul, simțul de dreptate, de încredere și de cooperare, care se credea că sunt aberații de la ordinea naturală a lucrurilor, aceea de violență și de agresivitate, se dovedesc acum a fi trăsături structurale ale evoluției primatelor.
Mai mult decât atât, eseurile din acest volum oferă soluții și căi noi pentru trupuri sănătoase,  familii sănătoase, locuri de muncă plăcute, și culturi sănătoase. De exemplu, neuroștiința ne arată că atunci când noi dăruim altora, creerul nostru arată o activitate mărită în zona nucleus accumbens, o regiune cunoscută ca având mulți receptori de dopamină și  procesori de răsplătire. Cu alte cuvinte, bunătatea își este realmente propria răsplătire. Mai mult, bunătatea este contagioasă: cercetările arată că atunci când arătăm cele mai modeste expresii de mulțumire – un simplu ”mulțumesc”, un zâmbet, o privire caldă – noi îi determinăm pe alții să reciprocheze bunătate față de noi și față de alții.
 ... Pentru prea multă vreme a predominat concepția că ființele umane sunt structurate să fie în competiție, să acționeze agresiv, să urmărească un interes egoist neînfrânat. Acestea sunt fără îndoială fațete ale naturii umane, dar ele reprezintă doar jumătate din poveste. Eseurile din cartea aceasta scot la iveală o altă poveste, una care plasează bunătatea în centrul naturii umane. Contribuitorii noștri nu neagă existența violenței și a egoismului pe care le vedem în lumea dimprejurul nostru. Dar ei ne dau dovezi științifice că o altă lume este posibilă.
Ceea ce se întâmplă în lumea științifică are un impact extrem de mare  asupra campaniei noastre de a face oameni buni și de a urmări triumful bunătății pe pământ. Dar ne aflăm strânși din două părți. 

☉ Conferinţa "Creştinul ceresc" cu Natanael Costea la Timişoara


☗ Student weekend 2015


☗ Tabăra "Pas cu Pas" la Ic Ponor

Vezi şi pagina ☗ TABERE

☗ Tabără de tineret la Chisindia, judeţul Arad

Vezi şi pagina ☗ TABERE

Pastor Cristian Ionescu – Comunicat

Comunicat oficial al pastorului Cristian Ionescu cu privire la decizia Curții Supreme a SUA privind căsătoria persoanelor de același sex.

duminică, 28 iunie 2015

Seri de evanghelizare cu Gabi Izsak la Biserica Philadelphia Portland, Oregon


În perioada 30/06 - 02/07 (marți, miercuri și joi) cu incepere de la ora 19:00, la Biserica Penticostală Română "PHILADELPHIA" Portland, vor fi trei seri de Evanghelizare pentru românii din Portland, Oregon, SUA, la care va sluji prin predicarea Cuvântului lui Dumnezeu pastorul Gabi Izsak.

Pastor Tommy Winders la Biserica ELIM Ploieşti

Duminică, 28 iunie 2015, 
de la ora 18.00, 
la Biserica ELIM Ploieşti va predica pastor Tommy Winders
Carrollton Baptist Church, Alabama.

Va fi insotit de un grup de americani din statele Mississippi și Alabama

Vor cinta Corul Bisericii Elim, solistele Alis Costa, Edna Bahu impreună cu Bety Goldstein.

Vă așteptăm cu drag!

Pastor Samy Tuțac – Provocarea homosexualităţii

Ori de câte ori este menţionată în Biblie homosexualitatea are o conotaţie negativă. Niciodată nu veţi găsi în Scriptură homosexualitatea având o conotaţie neutră sau pozitivă, ci întotdeauna negativă. Și totuși homosexualitatea nu este văzută mai rău decât alte păcate, ci e văzută la fel de rău ca toate celălalte păcate. Toate referinţele biblice condamnă comportamentul homosexual în mod clar împreună cu idolatria, hoţia, adulterul, minciuna, crima şi alte păcate. Sunt două întrebări provocatoare care, mai ales acum, necesită un răspuns.

1. Cum poate fi prevenită homosexualitatea?

În nici un caz doar prin marşuri de protest sau comunicări ştiinţifice, deşi acestea îşi au rostul mai ales dacă nu instigă la ură, ci la compasiune, la rugăciune şi la implicare pentru salvarea celor robiţi de păcatul acesta. Cu siguranţă nu poate fi combătută nici prin lecturi frumoase și nici măcar prin predici, deşi acestea sunt foarte importante şi este datoria noastră ca şi creştini să afirmăm cu orice risc:“Aşa vorbeşte Domnul!” Iar în cazul homosexualităţii Sfânta Scriptură spune că homosexualitatea este păcat, iar “plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică prin Isus Cristos, Domnul nostru” (Romani 6:23). Şi totuşi cum poate fi prevenită homosexualitatea?

Prin edificarea unui mediu familial sănătos.

Deoarece homosexualitatea este generată frecvent prin relaţiile incorecte şi nesănătoase dintre părinți şi copii, dar şi datorită relaţiilor nesănătoase dintre cei doi părinţi, prevenirea homosexualităţii trebuie să înceapă în familie. Nici un copil nu va deveni homosexual dacă se bucură de căldură şi de o relaţie emoţională sănătoasă cu ambii părinţi. Biserica trebuie să susţină modelul biblic fundamental al familiei în care tatăl şi mama au roluri definite foarte clar. Biserica nu trebuie să se teamă să spună că tatăl este liderul familiei, copiii trebuie să fie respectaţi, dar și disciplinaţi. În același timp părinţii trebuie să aibă o relaţie reciprocă satisfăcătoare. Familiile stabile şi sănătoase ajută copiii la a-şi dezvolta o gândire sexuală normală.

Prin informarea corectă asupra homosexualităţii

Este cât se poate de clar că problema homosexualităţii trebuie discutată în Biserică şi nu negată. Apoi trebuie să ne ferim atât de atitudinea homofobă de condamnare, cât şi de atitudinea liberală de negare a păcătoşeniei actelor şi comportamentelor homosexuale. Atitudinea noastră ca şi creştini este aceea de a arăta ce spune Biblia despre controlul sexualităţii, despre dragoste, despre prietenie, despre sexualitate în general, inclusiv despre homosexualitate.

Prin dezvoltarea unei concepţii şi a unei imagini de sine sănătoase

Unii dintre cei care au căzut în păcatul acesta al homosexualităţii au ajuns acolo şi datorită unei imagini de sine extrem de proaste. Părinții trebuie să aibă grijă ce imagine de sine proiectează în copiii lor. Fiecare trebuie ajutat să-și înțeleagă valoareaextraordinară în ochii lui Dumnezeu.

Florin Ianovici – O zi de veste bună

Vezi şi ultimele noutăţi în pagina

Știri creștine: Mapamond creștin (28 iunie 2015)


Din sumarul ediției:
  • Israelul și Arabia Saudită s-au unit împotriva dușmanului comun: Iranul
  • Mișcarea BDS din Europa încearcă să discrediteze statul evreu
  • Gruparea SIIL a distrus orașul, dar nu și locuitorii lui
  • Valul de căldură din India face tot mai multe victime
  • Comunitatea din Wimberley, Texas nu și-a pierdut speranța în urma dezastrului
  • Biserica din America se pregătește pentru o a treia trezire
  • Aniversarea de 25 de ani a Centrului Crestin Timisoara - iunie 2015 - reportaj AOTV

Viorel Iuga – Rugăciune pentru fraţii noştri din SUA

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul Isus Cristos,

Probabil cei mai mulţi dintre noi deja am aflat de decizia pe care a luat-o vineri, 26 iunie 2015, Curtea Supremă de Justiţie din SUA. Din nefericire, cu un vot de 5 la 4 Curtea a decis legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Decizia aceasta trebuie respectată în toate cele 50 de state ale Americii.

În acest context dificil, când se legiferează tot mai multe practici care contravin învăţăturii clare a Sfintelor Scripturi, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toţi fraţii noştri de credinţă care şi-au exprimat deschis şi clar dezacordul faţă de această decizie.

Ne bucurăm de toţi cei care au spus răspicat că din punct de vedere al Scripturilor, familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie care au intrat în legământ pe viaţă. Apreciem vocile care au reafirmat fără echivoc că familia, respectiv căsătoria, nu a fost legiferată de niciun for, tribunal sau guvern pământesc, ci de Domnul, Creatorul nostru. În consecinţă, noi nu avem voie să redefinim ceea ce Îi aparţine lui Dumnezeu.

Prevăzând care vor fi consecințele acestei decizii istorice, vă chem cu insistenţă să ne rugăm în particular, în familie şi în adunările noastre pentru fraţii şi surorile de credinţă din SUA. Vă chem să cerem Domnului putere, înţelepciune şi statornicie lângă învăţăturile clare şi curate ale Sfintelor Scripturi. Vă chem să cerem protecţie pentru copii, discernământ pentru tineri, înţelepciune pentru familii şi curaj pentru predicatori.

Să ne rugăm şi pentru cetăţenii Americii! Naţiunea aceasta a fost mult timp o binecuvântare pentru multe țări, pentru mulţi români şi pentru România. Să ne rugăm Domnului ca naţiunea aceasta să se întoarcă din nou cu faţa spre Domnul şi să nu uite principiile biblice pe care a fost clădită şi întărită.

Chiar dacă vremurile sunt tulburi, vă reamintesc tuturor că avem un Dumnezeu atotputernic, Care conduce mersul istoriei. Suntem plini de pace știind că Isus Cristos, Domnul nostru, este viu şi ţine Biserica în mâinile Lui puternice. Haideți încă o dată să Îi mulţumim, să ne liniştim inimile în El şi să ne dedicăm mai mult slujirii Lui. Scriptura ne asigură că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său (Romani 8:28).

Cu pacea Domnului în suflet, cu decizia pentru o viaţă personală mai sfântă în minte, cu rugăciuni pentru statornicia fraţilor de credinţă pe buze şi cu iubire biblică faţă de toţi oamenii în inimă, să ne pregătim temeinic pentru slujire şi pentru revenirea Domnului Isus Cristos.

Păstor Viorel Iuga
preşedinte al Uniunii Baptiste din România

sâmbătă, 27 iunie 2015

Iosif Ţon la Biserica Genesis Londra
Dragii nostri,


Duminica, 28 iunie 2015, va asteptam cu drag sa ne inchinam impreuna de la ora 12:00. 

Il vom avea din nou in mijlocul nostru pe fratele Iosif Ton.

Pastor Marius Birgean – De la "majoritatea morală" la minoritatea morală

Ziua de 26 Iunie va rămâne o zi tristă în memoria multor americani de acum înainte. Ieri, așa cum se știe, Curtea Suprema a SUA, printr-un vot de 5/4 a decis legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex pe tot cuprinsul SUA. Aceasta înseamnă că și statele care au impus interdicții acestui tip de”căsatorie” vor fi obligate de renunțe la aceste restricții. Este o zi cand forțele răului jubilează la faptul ca păcatul, anormalitatea nu este numai celebrată și incurajată, ci -de acum încolo normalizată și instituționalizată. Repercursiunile acestei decizii sunt relativ ușor de întrezărit- consecințele ei pentru familia tradițională, libertatea religioasă și moralitatea publică fiind devastatoare.

Într-un fel, această decizie nu surpinde pe nimeni. De o bună bucată de vreme, America se află pe un tobogan moral pe care coboară cu o viteză amețitoare. Așa- numitul “război cultural”, între adepții moralității tradiționale iudeo-creștine (care a stat la baza etosului american) și adepții liberalizării moravurilor și care nu s-a încheiat, arată clar acest lucru. Au existat în ultimele decenii unele episoade clare- de la interzicerea rugăciunii în școliile publice, la legalizarea avorturilor în 1973, decizia Curții statului Massachusetts de a legaliza căsătoriile gay (2004), decizia Curtii Supreme de a obliga recunoșterea căsătoriilor gay în California și care culminează acum cu aceasta decizie. Practic, o instanță trece peste dreptul statelor de a decide legea în cadrul lor, ignoră milenii de istorie și ceea ce înseamnă normal și natural în materie de căsătorie și familie și impune o „noua moralitate”. Nu este de mirare reacția îndreptațită a unor lideri evanghelici proeminenți care au denunțat aceasta decizie, de la Franklin Graham (BGEA) care a spus ca această instituție nu are dreptul sa redefinească ceea ce Dumnezeu a definit clar, la John Perkins (lider evanghelic de culoare), sau John Piper sau Al Mohler.

Nu mai puțin de 50.000 de lideri religioși (Catolici,Ortodocși, Protestanți,Iudei) au semnat o declarație prin care s-a solicitat Curții Supreme sa nu legalizeze căsătoriile între persoane de același sex. Printre motivele invocate, pe lângă faptul ca nimeni nu are dreptul sa redefinească ceea ce instanța supremă în univers a stabilit deja (un barbat și o femeie într-o legatură monogamă până la moarte), au fost exprimate și temeri cu privire la încălcarea libertații religioase, prin impunerea instituțiilor crestine, a unor bussines-uri operate  de creștini să accepte noua lege. Ei bine,momentan toate aceste acțiuni s-au dovedit a fi în zadar în fața unei majorităti (simple, e drept) , dar puternice. Se pare că, cel puțin, pe termen scurt, bătălia este câstigată de „ceilalți”. De ce s-a ajuns aici?

Unii se vor grăbi să comenteze că retragerea creștinilor din sfera politică este cauza. Ei bine, realitatea este mult mai complexă. De fapt, în opinia unora, tocmai implicarea politică deșănțată, cu o retorică lipsită de întelepciune și uneori, lipsită de dragoste (vezi cazul Westboro Baptist Church) a condus la o contra-reacție. Pentru lipsa unui echilibru între adevăr și dragoste (între denunțarea păcatului și compasiunea față de gay ca persoane umane, păcătoși care au nevoie de mântuire ca toți ceilalți) s-a ajuns ca o mare parte din tineretul evanghelic din SUA de azi să nu mai fie curios de temele morale clasice(avorturi, homosexualitate) de care erau interesați părinții lor. Asta a condus la o toleranță crescândă in societatea americană cu privire la gay. În plus, o campanie mediatica foarte bine pusă la punct, sustinere financiară puternică și o strategie țintită au condus aici. Dar dincolo de explicațiile umane, ramâne Scriptura care ne spune că „în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi...fără dragoste firească..iubitori mai mult de plăceri decât de Dumnezeu” (2 Tim.3:1-4) și „că oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău” (2Tim.3:13).Trebuie sa ne mirăm? Nu. Trebuie sa disperăm, știind că aceste tendințe vor veni ca un  tăvălug și peste noi, pe plaiurile mioritice? Nu. Russel Moore, un lider baptist respectat (Comisia de Etica a SBC) a spus ceva intersant în legatură cu decizia de ieri: „Curtea Supremă poate face multe lucruri, dar nu Îl poate întoarce pe Isus înapoi în mormânt. Isus din Nazaret este încă viu.El va chemă universul spre Împărăția Sa”. Este o aducere aminte a faptului că nu trebuie să ne panicăm.(Evident, nici să stăm pasivi). Dar dacă o bătălie (sau mai multe) au fost pierdute, războiul știm cum se va termina. Căci, în final, nu este lupta noastră, ci a Domnului. Ce trebuie sa facem este să decidem clar de partea cui vrem să fim.
Marius Birgean

Pastor Gabi Izsak la bisericile AGAPE și PHILDELPHIA din Portland, Oregon


Duminică, 28 iunie 2015
de la ora 09:00,
pastorul Gabi Izsak va sluji la
Biserica Penticostală Română "AGAPE", 


iar de la ora 18.00
la Biserica Penticostală Română "Philadelphia",
ambele din Portland, Oregon